21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReguli noi în sănătate. Unele sunt imposibil de aplicat

Reguli noi în sănătate. Unele sunt imposibil de aplicat

De la 1 aprilie în sistemul de sănătate apar o serie de schimbări (FOTO: GdS)
De la 1 aprilie în sistemul de sănătate apar o serie de schimbări (FOTO: GdS)

Sănătatea trece din nou printr-un val de schimbări. Guvernul a aprobat, în urmă cu câteva zile, pachetele de servicii și contractul-cadru pentru anii 2014-2015. Schimbările vor apărea de la 1 aprilie. Prevenția și accesibilitatea la mai multe servicii medicale sunt punctele pe care se pune accentul. În plus, spitalele vor fi sancţionate dacă le cer bolnavilor internaţi să cumpere medicamente. Teoria sună bine, însă unii medici spun că unele dintre noile reguli nu pot fi aplicate.

Guvernul încearcă resuscitarea sistemului de sănătate românesc. După dezbateri între specialiștii în sănătate, executivul a aprobat, pe 25 martie, o serie de hotărâri prin care se urmărește îmbunătățirea acestuia. Scopul este ca atât asigurații, cât și neasigurații să beneficieze de cât mai multe servicii medicale. Prevenția este una dintre axele principale asupra căreia se insistă, având în vedere că România nu stă deloc bine la acest capitol. Astfel, în pachetul minimal, de care beneficiază pacientul neasigurat, a fost introdusă „consultația preventivă“.
În asistența medicală ambulatorie se va acorda o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere, în vederea urmăririi evoluţiei sarcinii şi lehuziei.
Noutăți apar și în criteriile pe baza cărora se face internarea pacienților în regim de spitalizare de zi. Astfel, a fost adăugat și criteriul epidemiologic pentru bolnavii care au nevoie de tratament în boli care nu necesită izolare. În prezent, există doar criteriul de urgență medico-chirurgicală.

Consultațiile la domiciliu, dublate

O noutate este și dublarea numărului maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de medicii de familie, respectiv de la 21 la 42. A crescut și numărul categoriilor de pacienți care pot beneficia de aceste consultații. „Consultațiile la domiciliu se acordă asiguraţilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, asiguraților cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor cu vârsta 0-1 an, copiilor cu vârsta 0-18 ani cu boli infecto-contagioase și lehuzelor. Sunt considerate consultații la domiciliu inclusiv consultaţia/examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului. Consultaţiile acordate la domiciliul asiguraţilor, maximum 42 de consultații pe lună pe medic cu listă proprie de persoane asigurate înscrise, dar nu mai mult de trei consultaţii pe zi“, este stipulat în hotărârea de guvern. Pe hârtie sună bine. În realitate însă, unii medici de familie spun că această măsură nu poate fi aplicată și că au sesizat problema reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar deocamdată nu s-a găsit o soluție. „Problema este că nu avem cum să validăm consultația la domiciliu de la 1 mai. Cine poate să meargă cu cititor la el, cu internet, cu semnătură, cu imprimantă și să le depună la pacient, să le strângă?! Este exclus. Nu se știe cum vom proceda, probabil nu se va face. Ar trebui gândită o soluție de CNAS. Cei de la Casă au spus că, deocamdată, asta este varianta să mergem cu tot echipamentul după noi, ceea ce este imposibil. Eu am unitate centrală. Ce fac? Iau și unitatea, și monitorul? Nu se poate!“, a spus Adriana Dogaru, medic de familie și președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.

Spirometria – pe hârtie da, în practică ba

În ideea de a facilita accesul pacienților asigurați la serviciile medicale, medicii de familie vor acorda și teste de spirometrie. Acestea sunt utile în diagnosticarea diverselor afecțiuni cronice ale bronhiilor și ale plămânului. Însă, nici în acest caz pacienții nu au prea mari șanse să se bucure de aplicarea măsurii. Medicii nu au aparatura necesară, care este destul de costisitoare. „Dacă nu este plătit, de ce aș investi banii într-un spirometru? E destul de scumpă aparatura. Nu am cum să investesc niște bani fără să fiu ajutată. Multe prevederi din contract sunt greu de aplicat. Profilaxia, de asemenea. Nu prea vin oamenii la riscograme. Pacientul român nu prea are cultul sănătății. Atâta timp cât nu i se oferă de către stat un bonus sau o sancțiune care să-l oblige, nu vine“, a explicat dr. Adriana Dogaru.
Aceleași probleme sunt subliniate și de medicul de familie Dumitra Gindrovel. „La anumite afecțiuni, pacienții nu pot fi tratați la domiciliu. Ei trebuie să vină la cabinet. De exemplu, un bolnav de astm bronșic nu poate fi tratat mereu la domiciliu. Să nu mai vorbesc de bolnavul cardiovascular. El trebuie să se prezinte la cabinet, să i se facă un EKG, poate o spirometrie sau alte investigații. Nu poți să iei și cititor, și laptop la domiciliu. Ar trebui ca altcineva din familie să vină la cabinet cu cardul, dar asta elimină complet rostul acestui card, pentru că acesta este făcut să valideze consultația de către pacient. Vom vedea cum se va rezolva. Pentru spirometrie ar trebui cumpărată aparatură. Costă aproximativ 1.000 și ceva de euro. Nu știu care va fi impactul. Sunt unele prevederi care nu pot fi aplicate“, a spus medicul.

Mai multe consultații pentru boli cronice

De luna viitoare, pacienții vor beneficia și de un număr mai mare de consultații medicale de specialitate acordate pentru afecțiuni cronice, pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiași specialități. Astfel, se acordă trimestrial patru consultații fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două pe lună.
În acest moment se acordă o consultație pe lună sau pe trimestru fiecarui asigurat, în funcție de caz.
Totodată, au apărut și servicii paraclinice noi precum computer tomograf (CT) buco-maxilo-facial nativ, CT mastoidă, sinusuri, hipofiză cu substanță de contrast, Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) sinusuri și altele.
La specialitatea neurologie şi neurologie pediatrică este menționat acum faptul că atât copiii, cât și adulții pot beneficia de psihoterapie. În același timp, la psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist. În Anexa 1, capitolul II, este precizat: „Consiliere psihologică clinică pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică – într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist“. Vor fi acordate de luna viitoare și servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

Servicii stomatologice pentru toți asigurații

Și serviciile stomatologice se întind pe o plajă mai largă, în sensul că serviciile de care beneficiau până acum doar copiii au fost extinse tuturor asiguraților. Proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani, iar până acum se acorda o dată la zece ani.
Noutăți apar și în cazul spitalelor. Unitățile medicale în care bolnavilor li se va cere să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare pe durata internării vor fi sancţionate pentru început cu reţinerea a 1% din valoarea contractului cu casa de asigurări de sănătate. Se poate ajunge însă până la rezilierea contractului. În Anexa 2, la articolul 98, alineatul (1), este specificat: „Spitalele sunt obligate să suporte din suma contractată pentru furnizarea de servicii medicale spitalicești pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv cheltuielile din secțiile/compartimentele de ATI, precum și pentru medicamente, în limita listei prezentate la contractare, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, precum şi toate cheltuielile necesare“. Tot hotărârea arată că „Nerespectarea oricăreia dintre obligaţiile unităţilor sanitare cu paturi prevăzute atrage aplicarea unor sancţiuni pentru luna în care s-au înregistrat aceste situaţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS