Peste 60 de asociaţii de proprietari, date în judecată pentru datoriile la Salubritate

Platformele subterane de gunoi, ţinta căutătorilor de peturi (Foto: Eugen Măruţă)
Autori


Locuitorii municipiului Târgu Jiu nu îşi achită cu anii taxa pe gunoi. Cele mai multe debite sunt înregistrate la asociaţiile de proprietari din oraş. Mai mult de jumătate dintre acestea au restanţe la plata serviciilor de ridicare a gunoiului, unele chiar de la preluarea serviciului de salubritate de către Polaris, respectiv din anul 2007. În prezent, datoria totală a asociaţiilor de proprietari la firma de salubritate este de peste două milioane de lei. Din cauză că nu au reuşit să îi convingă pe oameni să îşi plătească debitele şi restanţele, reprezentanţii Polaris au dat în judecată peste 60 de asociaţii de proprietari şi de locatari din municipiul Târgu Jiu, dintr-un total de 209, în vederea recuperării banilor. La rândul lor, asociaţiile de proprietari trebuie să facă demersuri în instanţă pentru a putea obţine sumele necesare de la locatarii rău-platnici. În majoritatea cazurilor, factura la gunoi este inclusă în calculul facturii la întreţinere. Excepţie fac cetăţenii care locuiesc la casă şi agenţii economici. Taxa la gunoi pentru persoanele fizice este de aproximativ cinci lei pe lună.

Restanţe şi la primării

Agenţii economici sunt în general buni-platnici. Firmele achită o taxă de 100,7 lei pentru fiecare metru cub de gunoi. Restanţe înregistrează la depozitarea deşeurilor şi unele dintre primăriile care au încheiate contracte cu firma Polaris, ce deţine un depozit la Târgu Jiu. „Asociaţiile au restanţe de 5.000 de lei şi ajung până la 15.000 – 30.000 de lei. Sunt datorii şi de la preluarea serviciului de salubritate de către Polaris. Ne judecăm cu 60 de asociaţii de proprietari. Noi ridicăm gunoiul în continuare, chiar dacă sunt aceste debite. Agenţii economici au datorii mai puţine pentru că ştiu că nu le mai ridicăm gunoiul. Probleme mai sunt cu primăriile. Cele mai multe datorii sunt la Primăria Târgu Cărbuneşti, unde debitul total este de 100.000 de lei. Ne-au cerut să îi mai păsuim, pentru că au avut mari probleme cu fondurile şi cu bugetul“, a declarat Ion Pătraşcu, directorul firmei de salubritate din Târgu Jiu, SC Polaris.

Încă 20 de platforme subterane noi


Ion Pătraşcu a declarat că la începutul lunii aprilie vor fi demarate lucrările de instalare a ultimelor platforme subterane de pe raza municipiului. Un număr de 40 dintre acestea au fost montate anul trecut, iar în acest an vor mai fi construite alte 20, programul investiţiilor respective urmând să fie finalizat. Săparea primelor gropi va începe chiar înainte de Paşte, în zona Dacia şi hotel Gorj. „Sunt ultimele 20 de platforme pe care le vor instala în Târgu Jiu. A fost o investiţie totală pentru 60 de platforme subterane de gunoi, în valoare de 720.000 de euro. Ne vom opri aici. Cine ştie, poate peste câţiva ani vor fi numai platforme subterane în tot oraşul. Avantajul este că dispar câinii comunitari, căutătorii de peturi şi resturi alimentare şi mirosul neplăcut. La început, au fost privite cu reticenţă, acum nu mai facem faţă solicitărilor. Din păcate, nu mai putem continua investiţiile, după ce le vom finaliza pe cele 60. Este o investiţie mare, iar preţul la gunoi a rămas la fel şi nici nu-l vom majora“, a mai spus directorul Polaris.

Se fură sacii galbeni

Cea mai grea problemă pe care o are de rezolvat firma de salubritate este colectarea selectivă a deşeurilor. La nivelul cartierelor au fost instalate 140 de clopote pentru colectarea selectivă a hârtiei, plasticului şi metalului. De asemenea, la gospodării sunt distribuiţi lunar 19.000 de saci galbeni. Din cauza lipsei de receptivitate a cetăţenilor, doar 8.000-9.000 de saci cu deşeuri colectate selectiv mai ajung lunar în depozitele Polaris. Diferenţa este oprită de cetăţeni, mai ales că sacii galbeni sunt oferit gratuit. Mai mult decât atât, aproximativ 1.000-1.500 de saci galbeni cu hârtie sau peturi sunt furaţi în fiecare lună de la porţile caselor de către oamenii străzii. Reprezentanţii firmei de salubritate au declarat că persoanele care caută peturi au învăţat programul de ridicare a gunoiului şi a sacilor galbeni şi ridică deşeurile înainte de sosirea maşinilor Polaris. Kilogramul de peturi este vândut cu 80 de bani, acesta fiind şi motivul pentru care gunoiul colectat selectiv este la mare căutare. Oamenii care strâng peturi sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că nu mai pot căuta în gunoi, ca urmare a apariţiei platformelor subterane. Este şi motivul pentru care zeci de mânere de inox au fost furate sau distruse. La fel s-a întâmplat şi cu prizele aplicate, care sunt folosite pentru punerea în funcţiune a sistemul hidraulic de ridicare a containerelor de gunoi, aflate în subteran.Comenteaza acum

Alte stiri

24 mai 2019

Containere noi pentru cazarea angajaţilor SDN Târgu Jiu

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a achiziționat pentru două puncte de sprijin ale Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu, containere pentru cazarea angajaților. Punctele de sprijin nu sunt locații care se folosesc permanent. ...
23 mai 2019

Incendiu la o casă din Târgu Jiu

Un incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp la o casă din cartierul târgujian Iezureni. La fața locului se deplasează două autospeciale de lucru cu apă și spumă. Din primele informații furnizate de pompieri, nu există victime.

Sumarul ediției de luni, 30 martie 2015

Actualitate

» CSM sesizează CCR privind hotărârea Senatului în cazul lui Şova
» Tăriceanu: Votul în cazul lui Dan Şova nu se va relua
» ÎCCJ va judeca joi contestația Elenei Udrea față de prelungirea arestului preventiv în dosarul “Gala Bute”
» Curtea Supremă a decis amânarea deciziei în dosarul Referendumului

Publireportaj

» Oferta de Paşte la Şcoala de Şoferi Ignat

Local

» Mehedinţi: Alcool contrafăcut, descoperit în trafic de polițiști
» Mehedinţi: 473 de sancţiuni contravenţionale acordate şoferilor care nu au respectat legislaţia rutieră
» Vâlcea: Trafic rutier pe un fir alternativ în ambele sensuri între Brezoi şi Sibiu
» Mehedinţi: Ţigări de contrabandă descoperite în trafic

Dolj

» Olimpicii de la Colegiul Naţional „Frații Buzești“ au fost premiaţi
» Încet, dar sigur: Începurăm asfaltarea în Craiova
» „Sechestrați“ între calea ferată şi parcarea Ford
» Au murit striviţi în maşină
» Pacientul „buclucaș“ vrea să rămână tot în spital
» Greșeli în accesarea fondurilor
» Top Gel organizează „Zilele Porților Deschise“ în aprilie
» Ce noutăți aduc programele naționale de sănătate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Comuna doljeană Scăești, fără primar
» Traficanți de țigări și falsificatori de euro, călcați de DIICOT
» Dolj: Cetățean turc cu carte de identitate belgiană falsă, depistat la PTF Calafat
» Primari nemulțumiți
» Olimpicii de la Colegiul Frații Buzești, premiați
» Alimentarea cu apă potabilă va fi întreruptă într-un cartier craiovean
» Dolj: Falsificatori de bani, săltaţi de procurorii DIICOT
» Dolj: Comuna Scăeşti a rămas fără primar
» A fost pusă piatra de temelie pentru o nouă biserică în Arhiepiscopia Craiovei

Gorj

» Sediu nou pentru Parchetul Local
» Bani pentru organizarea olimpiadei naţionale de psihologie
» Reţeaua de troleibuz va fi extinsă
» A crescut valoarea tichetelor sociale acordate de Paşte
» Bronz la un concurs de informatică
» Comuna Ionești, sub povara vremurilor
» Campanie de sterilizări gratuite
» Evaziune fiscală de un milion de euro
» Program special la ridicarea gunoiului
» Gorj: Doru Strâmbulescu rămâne şef la Centrul „Brâncuşi”
» Gorj: Termen în procesul despăgubirilor record cerute de fiica lui Ţundrea

Sport

» Tineretul, amical cu Cipru
» Buzărnescu, „recital“ de goluri pe Termo (galerie foto)
» Emoții pentru Ane Eidem
» Șapte medalii pentru mărșăluitorii craioveni
» Fachirul, Ionela Prodan, Stroe şi ceasul lui Valentin Stănescu
» Volei (m): Craiova a învins Zalăul şi continuă să spere la finală
» AG a FRF a aprobat „Planul strategic pentru dezvoltarea fotbalului din România 2015-2020”
» Fotbal – Programul CS Universitatea Craiova din această săptămână

Bani & Afaceri

» Consiliul Fiscal, aviz negativ pentru propunerea de modificare a Codului Fiscal

Sanatate

» Oftalmologia Spitalului Județean are nevoie de tomograf special

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top