(FOTO: Eugen Măruţă)
(FOTO: Eugen Măruţă)
(FOTO: Eugen Măruţă)

Viceprimarul din Târgu-Cărbuneşti, Gorj, Iuliu Călina (foto), a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Instituţia a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul vicelui.
„Călina Iuliu se află în stare de incompatibilitate începând cu 28 noiembrie 2012, întrucât, simultan cu funcția de viceprimar, deține și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Clubului Sportiv Gilortul Târgu Cărbunești (instituție publică). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora <<Funcția de viceprimar este incompatibilă cu funcția de membru al consiliului de administraţie la instituţiile publice>>. De asemenea, întrucât Călina Iuliu nu a menționat în declarațiile de interese depuse în anii 2013 și 2014 și faptul că deține funcția de membru al Consiliului de Administrație al Clubului Sportiv Gilortul Târgu Cărbunești, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României“, potrivit unui comunicat de presă al ANI. Viceprimarul a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate.
Potrivit legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.