16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratoare de asociații, condamnată cu suspendare

Administratoare de asociații, condamnată cu suspendare

În urma expertizei contabile s-a stabilit că administratoarea Popa nu a înregistrat sau a înregistrat incorect o serie de încasări în registrul de casă (Foto: arhiva GdS)
În urma expertizei contabile s-a stabilit că administratoarea Popa nu a înregistrat sau a înregistrat incorect o serie de încasări în registrul de casă (Foto: arhiva GdS)

Fosta administratoare, contabilă şi casieră a Asociaţiilor de Proprietari nr. 158 și nr. 161A Craioviţa Nouă a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de delapidare. Sentința a fost atacată cu apel, o hotărâre definitivă în acest dosar urmând să fie dată de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova.

Povestea în acest dosar privind comiterea infracțiunii de delapidare începe în anul 2011, când, în urma unor controale, inspectorii Primăriei Craiova au descoperit nereguli la mai multe asociații de proprietari din municipiu.
După cum scria GdS în iulie 2011, la Asociaţiile nr. 158 şi nr. 161A din Craioviţa Nouă, administrate pe atunci de Cristina Claudia Popa, inspectorii au descoperit o lipsă de numerar în valoare de 17.330, respectiv 5.486 de lei. În urma controlului s-a mai stabilit că facturile la întreţinere şi penalităţile nu erau corect repartizate, iar plățile erau făcute cu prioritate către diverse firme care executaseră lucrări de reparații, furnizorii fiind plătiți ultimii. La acea vreme, Cristina Claudia Popa a explicat pentru Gazeta de Sud că, într-adevăr, a luat bani din gestiune, însă i-a înapoiat. „Eu am pus banii la loc. Suma nu este foarte mare. Le-am spus şi celor de la primărie. Am avut nişte probleme de sănătate şi am avut nevoie de bani. Nu cred că trebuie să afle toată lumea despre asta, şi aşa suma este mică“, spunea administratoarea Cristina Popa.
Ulterior, Primăria Craiova a comunicat că administratoarei Cristina Claudia Popa i s-a retras atestatul, dar și că municipalitatea a sesizat organele de urmărire penală.
Ulterior, în mai 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a femeii pentru comiterea a două infracțiuni de delapidare.

Inspectorii primăriei s-au încurcat în calcule

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în perioada 1.10.2006 – 23.05.2011, îndeplinind cumulativ funcţiile de administratoare, contabilă şi casieră la Asociaţia de Proprietari nr. 158 Craioviţa Nouă, inculpata Popa Cristina Claudia, prin încasări neînregistrate în registrul de casă sau înregistrate incorect, prin calculul incorect al soldurilor de casă sau prin preluarea incorectă a soldurilor zilnice şi prin scăderea sumelor din registrul de casă fără a avea la bază documente justificative, şi-a însuşit din gestiune suma de 41.009 lei. În perioada 1.10.2010 – 23.05.2011, îndeplinind cumulativ funcțiile de administratoare, contabilă şi casieră la Asociaţia de Proprietari nr. 161 A Craioviţa Nouă, prin nepreluarea soldurilor zilnice, şi-a însuşit din gestiune suma aproximativă de 5.486 de lei“.
Prejudiciul de la Asociaţia nr. 158 Craioviţa Nouă a fost stabilit în urma unei expertize contabile făcute în anul 2012. De altfel, același expert contabil a constatat că la Asociația nr. 161A, Cristina Popa nu a produs nici un prejudiciu. În acest caz, instanța a luat în considerare expertiza contabilă și a reținut că procurorii au stabilit prejudiciul de 5.486 de lei în baza procesului-verbal întocmit de inspectorii primăriei.
„Instanţa constată că organele de cercetare penală au propus scoaterea de sub urmărire penală cu privire la această infracţiune, însă Parchetul a reţinut săvârşirea infracţiunii pe baza procesului-verbal întocmit de Direcţia Economico – Financiară, Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, prin care s-a constatat o lipsă efectivă în numerar de 5.486 lei. Instanţa reţine că procesul-verbal menţionat nu constituie probă în procesul penal, reprezentând doar un înscris extrajudiciar care a stat la baza sesizării organelor de urmărire penală“, au reținut judecătorii craioveni. De altfel, expertiza contabilă a arătat că singura diferenţă de calcul constatată a fost suma de 5,18 lei, aferentă anului 2010. Judecătoria Craiova a achitat-o pe inculpată pentru delapidarea Asociației nr. 161A, însă a găsit-o vinovată pentru delapidarea Asociaţiei nr. 158 cu suma de 41.009 lei și a condamnat-o la un an de închisoare cu suspendare. În plus, Cristina Popa a fost obligată să achite Asociației nr. 158 suma de 23.678 de lei, restul prejudiciului fiind achitat deja de fosta administratoare. Sentința Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de procurori, o hotărâre definitivă în acest dosar urmând să fie dată de Curtea de Apel Craiova.

Apărarea fostei administratoare

Înstanța a mai reținut că „inculpata a recunoscut nuanţat săvârşirea infracţiunii, precizând că şi-a însuşit diverse sume de bani, însă a contestat valoarea prejudiciului. Deşi inculpata a negat că şi-ar fi însuşit suma constatată de expertul contabil ca fiind prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunii, instanţa constată că inculpata este singura persoană care s-a ocupat de activitatea asociaţiei, prejudiciul fiindu-i imputabil“. Pentru recuperarea restului prejudiciului produs, instanța a mai dispus menținerea sechestrului pus pe un autoturism deținut de inculpată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS