Tinerii fermieri vor putea accesa în curând 50.000 de euro

Autori


Față de alți ani în care fermierii se înregistrau ca entitate economică abia după ce primeau finanțarea, de anul acesta, cei care vor să acceseze fonduri europene pe PNDR pentru „Instalarea tinerilor fermieri“ trebuie să își facă firme dinainte. Indiferent că vor câștiga sau nu finanțările, ei vor rămâne cu firmele create.

În curând se va lansa o nouă măsură pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 6.1 dedicată finanțării tinerilor care au până în 40 de ani și care desfășoară activități în agricultură. Ei pot obține până la 50.000 de euro finanțare nerambursabilă în proporție de 100% dacă îndeplinesc o serie de condiții. A apărut deja ghidul consultativ, care este o etapă premergătoare ghidului solicitantului, iar acesta din urmă încă nu a fost lansat până zilele trecute. Suma maximă ce poate fi accesată de tinerii fermieri a crescut de anul trecut, dar și condițiile de accesare s-au schimbat.

E obligatoriu ca fermierii să își facă firmă

Mult-așteptata Submăsură 6.1 (este fosta Măsură 112) pentru agricultori prezintă o serie de noutăți de anul acesta. În primul rând, tinerii care vor să se mute în mediul rural și să înceapă o afacere în agricultură accesând fonduri europene trebuie să își deschidă mai întâi o firmă (fie o microîntreprindere, o întreprindere individuală, persoană fizică autorizată etc.), dar aceasta trebuie să existe cu cel mult 24 de luni înainte de depunerea cererii de finanțare. Anul trecut, fermierii puteau depune cererea ca persoane fizice, dar se autorizau la Registrul Comerțului înainte de semnarea contractului de finanțare cu autoritatea contractantă.

Apoi, afacerea în agricultură trebuie să fie începută în momentul în care fermierul depune cererea de finanțare, ceea ce înseamnă că la momentul la care se cer banii trebuie să existe deja exploatația. Dar cei care vor să aplice pe PNDR acum trebuie „să nu mai fi avut PFA, SRL sau întreprindere individuală pe același cod CAEN legat de agricultură pe care aplicăm acum“, a precizat Marius Căpățînă, manager al firmei de consultanță Euro Office Invest, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv.

Oamenii vor rămâne cu firmele


Obligativitatea de a-ți înființa o firmă înainte de a depune cererea de finanțare ar putea să îi dezavantajeze pe unii dintre aplicanți. Cei care pierd proiectele sau care nu prind finanțare vor rămâne cu firmele înființate și vor plăti impozite la stat ca persoane juridice. „Aceia ale căror proiecte vor fi aprobate, dar nu vor primi finanțare vor rămâne cu firmele înființate sau cu acele întreprinderi individuale, PFA-uri etc. Probabil că legiuitorul a introdus această obligație pentru ca statul să colecteze mai ușor taxe și impozite de la populație, pentru că o persoană juridică este mai ușor de urmărit decât o persoană fizică“, a mai spus Marius Căpățînă, manager al Euro Office Invest.

După ce și-a înregistrat firma, tânărul fermier care vrea să aplice pe noul PNDR trebuie să alerge pe la alte trei instituții. Mai întâi, trebuie să meargă la primăria comunei de care aparține pentru a-și înregistra culturile, apoi să ajungă la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) să își înregistreze și acolo culturile la fel ca la primărie. Dacă fermierul are exploatație zootehnică, atunci trebuie să ajungă și la medicul veterinar, pentru a-și înregistra animalele.

Fermierul trebuie să își facă un plan de afaceri singur sau ajutat de o firmă de consultanță, apoi depune proiectul în momentul în care se va lansa linia de finanțare. Urmează evaluarea proiectului, iar până la sfârșitul anului cei care au proiecte eligibile și bune „ar putea să intre în posesia primei tranșe de bani, adică 75% din suma accesată“, a mai precizat consultantul.

Suma maximă, accesibilă exploatațiilor mai mari

S-a schimbat și unitatea de măsură a rezultatelor fermei agricole care ar urma să fie finanțată. Dacă până acum se puteau obține între 12.000 și 40.000 de euro pe măsura „Instalarea tânărului fermier“ în funcție de numărul de UDE (Unități de Dimensiune Economică) ale fiecărei ferme pentru care se solicita finanțarea, din 2015 se pot obține între 12.000 și 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea fermei exprimată în S.O. (Standard Output). Cei care vor să ia 40.000 de euro pe PNDR trebuie să aibă ferme care să producă între 12.000 și 29.999 de S.O. Fermierii care vor să obțină finanțare nerambursabilă de 50.000 de euro trebuie să aibă între 30.000 și 50.000 de S.O. Concret, „S.O. reprezintă valoarea producției obținute la gura fermei și este mult mai ușor de calculat de către fermieri, pentru că un S.O. este egal cu un euro. Există o listă publicată pe site-ul Agenției de Finanțarea Investițiilor Rurale (fostul APDRP) și oricine poate să își calculeze S.O. de acolo“, a spus Marius Căpățînă. De altfel, anul acesta, suma maximă de 50.000 de euro se va accesa mai greu, doar de către cei care au exploatații mai mari sau cresc mai multe animale. „Ca să obțină 50.000 de euro, fermierul trebuie să aibă 1.000 de familii de albine, de exemplu, sau 24-25 de hectare de teren în exploatație. De asemenea, cei care cultivă legume pe câmp ar trebui să aibă undeva la șapte hectare. Deci va fi foarte greu ca tinerii care se apucă de agricultură să dețină astfel de exploatații“, a mai spus consultantul.

Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 26 martie 2015

Actualitate

» ISJ Gorj vrea să înfiinţeze 30 de clase de învăţământ profesional
» Gripă aviară în Bulgaria, în apropiere de granița cu România
» Iohannis sesizează CCR pentru conflictul de natură constituțională între ÎCCJ, CSM și Parlament
» Darius Vâlcov, în arest la domiciliu
» Darius Vâlcov a părăsit sediul ÎCCJ, după expirarea ordonanței de reținere
» DNA cere încuviințarea reținerii și arestării deputatului Marko Attila
» Andreas Lubitz este copilotul care a prăbuşit intenţionat avionul Airbus A 320 în Alpii Francezi
» The Economist: Corupţia, o gravă problemă în sistemele medicale din Europa de Est, inclusiv România

Publireportaj

» Bellagio Ballroom îi aşteaptă pe viitorii miri la Nunta de Probă
» Promoție Ford în programul Rabla
» Primo Motor îi aşteaptă pe şoferi pentru schimbarea anvelopelor de iarna

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Olt: Simulare de incendiu la o fabrică de pâine din Slatina

Dolj

» Control ministerial la ICMET Craiova
» Salvarea Termo Craiova costă 100 de milioane de euro
» Cozile umilinței continuă la Direcția de Impozite și Taxe
» Lia Olguţa Vasilescu: Legislația mă obligă să fac pe polițistul când vine vorba de semnături
» Locuitorii din Lăpuş îşi doresc o piaţă, oficiu poştal şi curăţenie
» Administratoare de asociații, condamnată cu suspendare
» Descinderi la o grupare de proxeneți
» Funcționară de la Impozite și Taxe, eliberată din arest
» Coreenii îi învață pe locuitorii din Dăbuleni să cultive cartofi dulci
» “Dolju-n bucate de la Bârca”, o călătorie în satul tradiţional
» Au început lucrările la cartierul de pe strada Caracal
» Cartoful dulce de Dăbuleni
» Cozi interminabile la Taxe și Impozite
» Dolj: Bancnotă de 100 de euro falsă descoperită la PTF Calafat
» Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită de Universitatea din Craiova
» Craiova: Concertul caritabil pentru Loredana a adunat 40 de persoane
» Faza naţională a concursului interuniversitar de fizică “Dragomir Hurmuzescu” la Universitatea din Craiova

Gorj

» Gorj: Controale ITM pentru depistarea muncii “la negru”

Olt

» Olt: Bani pentru reabilitarea Spitalului din Slatina
» Olt: Proiectul “Prevenire antidrog: Tineri pentru tineri”

Sport

» Craiova a părăsit Liga Balcanică după un eșec la scor
» Bateți-le pe moldovence și intrați în vacanță!
» „Municipalii“ țintesc victoria la Turceni
» Podărenii, obligați să câștige cu Bradu
» Gimnastică – Andrei Muntean a câştigat medalia de bronz în finală la inele, la CM de la Doha
» Fotbal – „Tineretul” a surclasat reprezentativa Islandei
» Irina Camelia Begu s-a calificat în turul al treilea al Miami Open
» Fotbal – Marian Pleaşcă a fost operat şi va lipsi o jumătate de an
» Juniorii B de la CSU, victorie detașată cu CSS Severin
» Fotbal – Artur Dias va împărți dreptatea la România – Insulele Feroe

Bani & Afaceri

» Gorj: A cincea lună de profit consecutiv la CEO

Sanatate

» Operaţie realizată în premieră naţională la Craiova
» Aproape 600 de medici au plecat din ţară în două luni din cauza statutului de funcţionar public

Educatie

» Studenţii străini – ambasadorii Craiovei

Magazin

» Horoscop
» O femeie încearcă de 14 ani să obţină permisul de conducere
» Bancul zilei

Top