10.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTinerii fermieri vor putea accesa în curând 50.000 de euro

Tinerii fermieri vor putea accesa în curând 50.000 de euro

Familia Dumitrescu din Țuglui muncește de dimineața până seara în solar. De anul acesta, fermierii ca ei pot să acceseze  fonduri de până la 50.000 de euro, dacă îndeplinesc anumite condiții. (FOTO: arhiva GdS)
Familia Dumitrescu din Țuglui muncește de dimineața până seara în solar. De anul acesta, fermierii ca ei pot să acceseze
fonduri de până la 50.000 de euro, dacă îndeplinesc anumite condiții. (FOTO: arhiva GdS)

Față de alți ani în care fermierii se înregistrau ca entitate economică abia după ce primeau finanțarea, de anul acesta, cei care vor să acceseze fonduri europene pe PNDR pentru „Instalarea tinerilor fermieri“ trebuie să își facă firme dinainte. Indiferent că vor câștiga sau nu finanțările, ei vor rămâne cu firmele create.

În curând se va lansa o nouă măsură pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 6.1 dedicată finanțării tinerilor care au până în 40 de ani și care desfășoară activități în agricultură. Ei pot obține până la 50.000 de euro finanțare nerambursabilă în proporție de 100% dacă îndeplinesc o serie de condiții. A apărut deja ghidul consultativ, care este o etapă premergătoare ghidului solicitantului, iar acesta din urmă încă nu a fost lansat până zilele trecute. Suma maximă ce poate fi accesată de tinerii fermieri a crescut de anul trecut, dar și condițiile de accesare s-au schimbat.

E obligatoriu ca fermierii să își facă firmă

Mult-așteptata Submăsură 6.1 (este fosta Măsură 112) pentru agricultori prezintă o serie de noutăți de anul acesta. În primul rând, tinerii care vor să se mute în mediul rural și să înceapă o afacere în agricultură accesând fonduri europene trebuie să își deschidă mai întâi o firmă (fie o microîntreprindere, o întreprindere individuală, persoană fizică autorizată etc.), dar aceasta trebuie să existe cu cel mult 24 de luni înainte de depunerea cererii de finanțare. Anul trecut, fermierii puteau depune cererea ca persoane fizice, dar se autorizau la Registrul Comerțului înainte de semnarea contractului de finanțare cu autoritatea contractantă.
Apoi, afacerea în agricultură trebuie să fie începută în momentul în care fermierul depune cererea de finanțare, ceea ce înseamnă că la momentul la care se cer banii trebuie să existe deja exploatația. Dar cei care vor să aplice pe PNDR acum trebuie „să nu mai fi avut PFA, SRL sau întreprindere individuală pe același cod CAEN legat de agricultură pe care aplicăm acum“, a precizat Marius Căpățînă, manager al firmei de consultanță Euro Office Invest, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv.

Oamenii vor rămâne cu firmele

Obligativitatea de a-ți înființa o firmă înainte de a depune cererea de finanțare ar putea să îi dezavantajeze pe unii dintre aplicanți. Cei care pierd proiectele sau care nu prind finanțare vor rămâne cu firmele înființate și vor plăti impozite la stat ca persoane juridice. „Aceia ale căror proiecte vor fi aprobate, dar nu vor primi finanțare vor rămâne cu firmele înființate sau cu acele întreprinderi individuale, PFA-uri etc. Probabil că legiuitorul a introdus această obligație pentru ca statul să colecteze mai ușor taxe și impozite de la populație, pentru că o persoană juridică este mai ușor de urmărit decât o persoană fizică“, a mai spus Marius Căpățînă, manager al Euro Office Invest.
După ce și-a înregistrat firma, tânărul fermier care vrea să aplice pe noul PNDR trebuie să alerge pe la alte trei instituții. Mai întâi, trebuie să meargă la primăria comunei de care aparține pentru a-și înregistra culturile, apoi să ajungă la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) să își înregistreze și acolo culturile la fel ca la primărie. Dacă fermierul are exploatație zootehnică, atunci trebuie să ajungă și la medicul veterinar, pentru a-și înregistra animalele.
Fermierul trebuie să își facă un plan de afaceri singur sau ajutat de o firmă de consultanță, apoi depune proiectul în momentul în care se va lansa linia de finanțare. Urmează evaluarea proiectului, iar până la sfârșitul anului cei care au proiecte eligibile și bune „ar putea să intre în posesia primei tranșe de bani, adică 75% din suma accesată“, a mai precizat consultantul.

Suma maximă, accesibilă exploatațiilor mai mari

S-a schimbat și unitatea de măsură a rezultatelor fermei agricole care ar urma să fie finanțată. Dacă până acum se puteau obține între 12.000 și 40.000 de euro pe măsura „Instalarea tânărului fermier“ în funcție de numărul de UDE (Unități de Dimensiune Economică) ale fiecărei ferme pentru care se solicita finanțarea, din 2015 se pot obține între 12.000 și 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea fermei exprimată în S.O. (Standard Output). Cei care vor să ia 40.000 de euro pe PNDR trebuie să aibă ferme care să producă între 12.000 și 29.999 de S.O. Fermierii care vor să obțină finanțare nerambursabilă de 50.000 de euro trebuie să aibă între 30.000 și 50.000 de S.O. Concret, „S.O. reprezintă valoarea producției obținute la gura fermei și este mult mai ușor de calculat de către fermieri, pentru că un S.O. este egal cu un euro. Există o listă publicată pe site-ul Agenției de Finanțarea Investițiilor Rurale (fostul APDRP) și oricine poate să își calculeze S.O. de acolo“, a spus Marius Căpățînă. De altfel, anul acesta, suma maximă de 50.000 de euro se va accesa mai greu, doar de către cei care au exploatații mai mari sau cresc mai multe animale. „Ca să obțină 50.000 de euro, fermierul trebuie să aibă 1.000 de familii de albine, de exemplu, sau 24-25 de hectare de teren în exploatație. De asemenea, cei care cultivă legume pe câmp ar trebui să aibă undeva la șapte hectare. Deci va fi foarte greu ca tinerii care se apucă de agricultură să dețină astfel de exploatații“, a mai spus consultantul.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS