Oltenia, „campioană“ la tuberculoză

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj și dr. Cornel Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj, au vorbit despre cum putem eradica TBC-ul


România este ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 în 2013. Iar în județele Olteniei există cele mai multe cazuri de bolnavi TBC din țară. Această boală este a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial.

Tuberculoza este una din problemele cele mai arzătoare de sănătate publică din România și mai ales din Oltenia. În regiunea noastră, boala este prezentă de multă vreme, iar din acest motiv, în perioada interbelică, medicul infecționist Charles Laugier a înființat Spitalul de

Pneumoftiziologie din Leamna, unde erau adunați toți pacienții cu TBC.

Numărul bolnavilor din județele Olteniei a scăzut în ultimii ani, însă tot suntem pe un nedorit loc întâi pe țară. Cel mai important pas în eradicarea acestei maladii este prevenția, iar ieri, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, medici și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj au ținut o conferință de presă în care au vorbit despre această boală și cum putem lupta împotriva ei.

Dr. Cornel Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj, a precizat că România și Doljul sunt pe drumul cel bun în scăderea numărului bolnavilor de TBC. „În 2002 aveam peste 25.000 de cazuri, dar cu ajutorul măsurilor luate prin Strategia Naţională de Control al Tuberculozei, tratamentul pacienților a fost supravegheat și numărul lor a scăzut. În Oltenia, cazurile s-au împuținat. Dacă în 2006 incidența județului Dolj era de 180 la suta de mii, adică extrem de mare, acum s-a ajuns la 113. Însă, chiar și așa, este crescută în comparație cu alte județe. Oltul mai are incidență mare, 105 la suta de mii. Cam la aceleași cote sunt județele Mehedinți și Giurgiu“, a spus medicul pneumolog.

783 de bolnavi înregistrați în 2014 în Dolj, din care 620 au fost cazuri noi

Rata de depistare a persoanelor bolnave de TBC este în Dolj de peste 86 la sută. Odată depistați, bolnavii trebuie să urmeze un tratament de lungă durată, dar care le asigură vindecarea. Rata de succes terapeutic a fost de 85 la sută în Dolj, în anii trecuți, iar tratamentul se face gratuit, în spitalele de pneumoftiziologie.

Se spune că tuberculoza este boala săracului, iar numărul mare de bolnavi din Oltenia este legat și de faptul că în acestă zonă populația are, în general, un nivel scăzut socio-economic. Medicii se confruntă și cu pacienți în cazul cărora boala a recidivat, iar aceștia sunt, de obicei, oameni care provin din medii sărace. „Ne confruntăm la ora actuală cu recidive de tuberculoză. Asta înseamnă că din cei 783 de bolnavi înregistrați în 2014 în Dolj, 620 au fost cazuri noi, iar restul au fost cazuri de pacienți care au avut tuberculoză în trecut și la care boala a apărut din nou. 99 la sută dintre aceștia nu au un loc de muncă, trăiesc din ajutorul social, la limita sărăciei. În mediul rural, cam 60 la sută din populație nu se ocupă decât cu agricultura de familie. Am întâlnit în deplasările noastre copii care se bucurau de singura lor masă pe zi, laptele și cornul primite de la școală. Majoritatea celor cu recidivă sunt consumatori de alcool și de tutun. Tuberculoza se vindecă, însă cu condiția ca pacientul să urmeze tratamentul cu sfințenie“, a explicat dr. Cornel Miu.


„Periculoși sunt bolnavii de tuberculoză care nu sunt depistați“

Cu toate progresele înregistrate în ultimii ani, incidența tuberculozei la noi în țară este de patru ori peste media UE, iar rata de vindecare este dintre cele mai mici. Pentru îmbunătățirea situației, guvernul a aprobat de curând, printr-o hotărâre, Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România pentru perioada 2015-2020. Apărută la recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, strategia urmărește reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creșterea aderenței la tratament. „La noi în țară, de la 1 ianuarie există metode rapide de a pune diagnosticul, de a vedea dacă persoanele respective sunt rezistente la medicamentele folosite în tratament. Înainte așteptam două luni până apăreau culturile ca să putem pune diagnosticul cu certitudine, acum se poate face în maximum 20 de zile“, a spus dr. Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj.

Un bolnav de tuberculoză poate să infecteaze până la începerea tratamentului în jur de 15 persoane, dar dintre acestea doar zece la sută fac TBC. Medicii spun că este important să facem diferența între tuberculoză și viroze. „Este suficient să treci pe lângă un bolnav care strănută și a doua zi să faci viroză, însă în TBC te poți infecta, dar poți să nu faci boala dacă ai un organism care rezistă. Periculoși pentru comunitate sunt bolnavii de tuberculoză care nu sunt depistați și nu urmează tratamentul. Altfel, la două-trei săptămâni de la începerea tratamentului, bolnavul nu mai elimină bacilul  și nu mai este sursă de contaminare“, a conchis dr. Cornel Miu.

TBC face ravagii în lume

Conform Raportului Global pentru Tuberculoză din 2014 al OMS, în anul 2013, nouă milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au decedat din cauza bolii (din care 95% în ţările cu venituri mici şi mijlocii – Asia de Sud-Est şi Regiunea Pacificului de Vest, unde incidenţa a fost de 56% din totalul cazurilor noi la nivel global, iar Africa cu o incidenţă de 280 cazuri/100.000 locuitori). Tuberculoza reprezintă a cincea cauză de deces pentru femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. Naţiunile Unite au stabilit ca scop principal până în 2015 reducerea incidenţei tuberculozei.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 25 martie 2015

Actualitate

» Ce metode de dosit bani, case, lingouri susțin procurorii că au găsit în dosarele de corupție
» Culturile și speciile de animale pentru care fermierii vor primi sprijin suplimentar
» Hollande, Merkel şi Rajoy – la locul catastrofei aviatice din Alpii francezi
» Bucureşti: Protest la Universitate față de votul din Senat în cazul lui Dan Șova
» CE alocă 24 de milioane de euro programului multianual al României pentru azil, migraţie şi integrare
» Tunisia: A fost prins liderul celulei teroriste responsabile pentru atacul de la Muzeul Bardo din Tunis
» Reacţia lui Klaus Iohannis după ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Şova
» Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, a fost reținut de DNA pentru 24 de ore
» Cererile DNA de reţinere şi arestare a lui Theodor Nicolescu au fost aprobate de către deputaţi
» Reacţii internaţionale după votul Senatului în cazul lui Dan Şova
» ASF a desemnat patru membri noi în conducerea instituţiei

Local

» De la Sucidava spre curțile lui Ler împărat – Drumul Domnului de Rouă, în pas de legendă
» Vâlcov, meșter în inginerii financiare

Dolj

» Lia Olguța Vasilescu: Asfaltarea gropilor începe în forță săptămâna viitoare
» Caracal 132, răscolit: Au început lucrările la cartierul de locuințe
» Termo Craiova dă în judecată salariații
» A câștigat procesul cu banca pe un contract în franci elvețieni
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Tinerii fermieri vor putea accesa în curând 50.000 de euro
» Polițiștii doljeni, la ceas aniversar
» Simulare de incident aviatic pe Aeroportul Craiova
» Concert în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană la Filarmonica Oltenia
» Spectacolul “El Amor”, pe scena Operei Române Craiova
» Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Craiova
» Recrutări la AIESEC Craiova
» Coțofenii din Față, invadată de gunoaie

Gorj

» Ziua Porţilor Deschise la IPJ
» Medici acuzaţi de luare de mită, la mâna judecătorilor craioveni
» Târgu Jiu, în competiția „Cel mai bun oraș de vizitat în 2015“
» Polovragi, raiul căpşunilor şi al obiectivelor turistice
» Mii de participanţi la Festivalul Păstrăvului de la Tismana
» Afacerist din Ilfov, reţinut în Gorj
» Mobilier nou pentru spaţiile de joacă
» Focar de TBC la Şcoala Generală din Bumbeşti-Jiu
» Gorj: Primă de Paşte şi zece zile libere pentru angajaţii CEO
» Gorj: Director nou la firma de salubritate din Târgu Jiu

Olt

» Olt: Sens unic în zona Aleea Înfrăţirii din Slatina

Sport

» CSS a capotat la FC Olt
» CSJ și CFR și-au împărțit victoriile
» Doar trupa lui Nelu Petrișor a convins
» Vâlcenii au plecat cu patru puncte de la „Han“
» SCM Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României
» După 20 de ani de atletism, Marius Bușcă și-a împlinit visul
» Fotbal – Rezultate, clasamente
» Handbal (f): SCM Craiova, calificare fără emoţii în semifinalele Cupei României
» Fotbal – „Satelitul” CSU a învins la Leamna

Bani & Afaceri

» Registrul agricol pentru perioada 2015-2019, aprobat de Guvern
» Guvernul a alocat temporar 600 de milioane de lei pentru programe finanțate din fonduri structurale

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top