Președinta Tribunalului Olt, acuzată că a primit mită

Autori


Procurorii anticorupție din Craiova au anunțat ieri că au început urmărirea penală față de judecătoarea Carmen Marinescu, președinta Tribunalului Olt. Magistrata este acuzată că, în cursul anului 2011, a primit de la Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, o mită de 200.000 de euro pentru a dispune judecarea în stare de libertate a acestuia.

Luare de mită, trafic de influență și fals în declarații în formă continuată. Acestea sunt infracțiunile care ar fi fost comise în cursul anului 2011 de judecătoarea Carmen Marinescu, președinta Tribunalului Olt. În același dosar, alături de magistrata din Olt, mai sunt cercetați avocatul Dumitru Cismaru și Severus Marinescu, soțul judecătoarei Carmen Marinescu.

Procurorii Direcției Nați­o­nale Anticorupție (DNA) au reținut că judecătoarea Marinescu a primit de la familia lui Bercea Mondial a mită de 200.000 de euro. În schimbul banilor, judecătoarea ar fi încercat să-l scoată din pușcărie pe Bercea Mondial, care în 2011 era judecat de Tribunalul Olt într-un dosar de tentativă de omor. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins și a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea în stare de libertate unui inculpat din familia denunțătorului și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urma să judece cauza“, au explicat anchetatorii.

Banii ar fi fost primiți de magistrata Marinescu prin intermediul avocatului Cismaru, în două tranșe. Primii 150.000 de euro înaintea termenului de judecată din 31 august 2011, când Tribunalul Olt a dispus pentru prima oară, față de Bercea Mondial, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Restul de 50.000 de euro ar fi ajuns la avocat pe 20 septembrie, același an, când judecătoarea Marinescu a amânat pronunțarea asupra unei cereri de înlocuire a arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea formulată de același Bercea. Două zile mai târziu, pe 22 septembrie, aceeași judecătoare a admis cererea formulată de inculpat și i-a înlocuit arestul preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. De fiecare dată, procurorii au formulat recurs, iar judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au infirmat decizia judecătoarei Marinescu.

Dosarul la care se referă procurorii este cel cu numărul 1927/104/2011, în care Bercea Mondial a fost acuzat că și-a înjunghiat un nepot. În acest dosar, în luna mai, anul trecut, Bercea Mondial a fost condamnat definitiv la la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor.

Terenuri și o casă din banii lui Bercea Mondial

Anchetatorii au mai stabilit că banii primiți de la familia lui Bercea Mondial ar fi fost investiți de magistrata Marinescu în terenuri și o casă.

„După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunțarea încheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14-22 decembrie 2011, Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu luliu-Severus (soțul acesteia) au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului“, au mai explicat procurori DNA.


Mai exact, anchetatorii au stabilit că Severus Marinescu a primit de la o persoană apropiată avocatului Dumitru Cismaru o donație reprezentând un teren de 703 mp și o construcție de 29 mp pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești.

Procurorii susțin că, de fapt, terenul și imobilul au fost cumpărate cu suma de 55.000 de lei, nefiind vorba de nici o donație. Astfel, Severus Marinescu și avocatul Cismaru ar fi determinat-o pe vânzătoare să accepte încheierea unui act de donație, pentru a evita apariția numelui judecătoarei Carmen Marinescu în contractul de vânzare-cumpărare.

De asemenea, soțul magistratei a cumpărat un teren de 1.250 mp în localitatea Corbu, Constanța, achiziție care nu a apărut în declarația de avere a judecătoarei Marinescu. A treia achiziție făcută de soții Marinescu este un teren de 600 mp, în municipiul Slatina, tranzacție care apare însă în declarația de avere a judecătoarei. În final, anchetatorii au reținut că „aceste imobile, precum și cel situat în localitatea Corbu, județul Constanța, au fost achiziționate din suma de 200.000 de euro pretinsă și primită de suspecta Marinescu Eugenia-Carmen prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, toate aceste demersuri fiind efectuate cu scopul de a ascunde și disimula originea ilicită a acestor bunuri și ajutarea persoanelor care au săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la răspunderea penală“.

Reprezentanţii DNA au comunicat aseară că procurorul care instrumentează acest dosar a dispus reținerea pentru 24 de ore a judecătoarei Carmen Marinescu.

Doi arestați preventiv

În cursul zilei de sâmbătă, procurorii au cerut arestarea preventivă a trei suspecți – Severus Marinescu, Dumitru Cismaru și Ilie Bucă, al patrulea inculpat din acest dosar privind fapte de corupție. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a primilor doi inculpați, iar Ilie Bucă a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Pe lângă o serie de obligații, acestuia din urmă i-a fost interzis să comunice cu ceilalţi inculpaţi, dar și cu martorii din dosar – Florin Anghel și Fănica Anghel, fiul și soția lui Bercea Mondial, dar și cu acesta din urmă. Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă și a fost deja contestată de cei doi inculpați arestați.

Rămâne de văzut dacă procurorii vor cere arestarea preventivă a magistratei Carmen Marinescu. Potrivit legii, pentru a cere arestarea preventivă a unui judecător, procurorii trebuie să obţină încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 24 martie 2015

Actualitate

» Judecătoarea Marinescu, arestată pentru luare de mită
» Ministrul Darius Vâlcov, iubitor de artă… aur și bani
» A fost găsită una dintre cutiile negre ale avionului prăbuşit astăzi în Franţa
» România, pe primul loc în UE la numărul de pietoni morţi în accidente rutiere în 2014
» Scrimă (m): CS Universitatea Craiova, campioană națională pe echipe
» DNA clasează acuzațiile față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică în dosarul Microsoft
» O nouă acuzaţie a procurorilor DNA pentru fostul ministru Darius Vâlcov
» UPDATE Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Franţa. Nu există supravieţuitori

Publireportaj

» Oportunități de angajare la grupul De Rooy

Local

» “Serată vieneză” la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea
» Duicu a rămas fără mandatul de preşedinte al CJ Mehedinţi

Dolj

» Lia Olguţa Vasilescu: Nu ne-am grăbit să demolăm „Oblemenco“
» Trei ani de închisoare pentru Silviu Diculescu
» Oltenia, „campioană“ la tuberculoză
» Spectacol caritabil pentru salvarea unei vieţi – Două fetiţe au nevoie de mama lor diagnosticată cu cancer
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: “American Buffalo”, al treilea spectacol din seria “Colibri într-un ACT”
» Studenții străini aleg Universitatea din Craiova
» Trei ani de închisoare pentru dezvoltatorul imobiliar Silviu Diculescu
» Craiova: Conferinţă despre conceptul de teatru labirint, la Casa “Traian Demetrescu”
» Judecătoarea Carmen Marinescu, arestată preventiv pentru 30 de zile
» Craiova: Femeia, prezentată la o nouă întâlnire în cadrul Colocviilor de artă plastică
» Dolj: Bărbat înjunghiat de un cioban din Amărăștii de Jos
» Craiova: Elena Farago, sărbătorită de Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Se opreşte apa în cartierul Severinului
» Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată la Craiova
» Biblioteca Aman marchează 100 de ani de la naşterea căpitanului Tudor Andrei
» Judecătoarea Carmen Marinescu a fost adusă la Curtea de Apel Craiova

Gorj

» Zeci de percheziţii pentru o evaziune fiscală de aproape un milion de euro
» Poveşti de viaţă din comuna Crușeț
» Guvernul a cheltuit banii de pomană cu locuinţele sinistraţilor
» Au renunţat la catedră şi au plecat la muncă în străinătate
» Doi gorjeni suspectaţi că ar fi membri ai unei grupări mafiote au fost arestaţi în Italia
» Gorj: Alpinişti utilitari angajaţi să distrugă cuiburile de ciori din Parcul Central din Târgu Jiu
» Gorj: Incendiu simulat la mall-ul din Târgu Jiu
» Capșune de Polovragi
» Gorj: Preşedinte de obşte, anchetat pentru evaziune fiscală
» Gorj: Festivalul păstrăvului, mâine la Tismana
» Gorj: Copil de doi ani, găsit mort într-o groapă cu apă
» UPDATE Gorj: 21 de percheziţii la afacerişti din judeţ

Olt

» Olt: Podul de la Slatina a fost redeschis circulaţiei

Sport

» Echipele craiovene susţin meciuri importante astăzi
» Ambiții mari pentru micii karatiști
» Balint: Mă bucur mult pentru Craiova
» Fotbal – Michel Platini, reales în funcţia de preşedinte al UEFA
» Fotbal – Constantinescu şi Gârbiţă merg în Austria cu lotul U15
» Fotbal – Tricolorii Under 17 au bifat două înfrângeri la „Turul de Elită”

Bani & Afaceri

» Când pot firmele să țină Fiscul la ușă

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top