Acasă Local Dolj Contractul de iluminat din Craiova, o certitudine: După mai bine de un...

Contractul de iluminat din Craiova, o certitudine: După mai bine de un an, orașul iese din beznă

-

Consilierii locali ai Craiovei votează joi contractul de concesionare a iluminatului public,  valabil pentru o perioadă de zece ani, cu firma Flash Lighting Services din București (Foto: Arhiva GdS)
Consilierii locali ai Craiovei votează joi contractul de concesionare a iluminatului public,
valabil pentru o perioadă de zece ani, cu firma Flash Lighting Services din București (Foto: Arhiva GdS)

Craiova va avea, după lupte seculare, un contract cu un operator de iluminat public de lungă durată. În ședința lunară a consiliului local al Craiovei, care va avea loc joi, va fi votat contractul de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public cu firma SC Flash Lighting Services SA din București. Conform proiectului de hotărâre, acest serviciu va fi concesionat pe o perioadă de zece ani, deși, inițial, prin studiul de fezabilitate, fusese vorba de o perioadă de patru ani.
„În primii patru ani se fac investițiile, iar în ceilalți se asigură mentenanța. Dacă se făcea contractul doar pe o durată de patru ani, era nerentabil pentru firmă. Așa a fost scos de la început și așa se scot contractele de iluminat, pe o durată mai mare“, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. Durata contractului poate fi prelungită prin acordul părților.
Față de valoarea estimată inițial de Primăria Craiova, de 84 de milioane de lei fără TVA, firma SC Flash Lighting Services SA a oferit un preț de circa 53 de milioane de lei, la care se adaugă și TVA în valoare cu puțin peste 12,5 milioane de lei. În acești bani intră modernizarea și extinderea iluminatului public din Bănie, optimizarea acestuia și realizarea de investiții în sistemul de iluminat public, conform caietului de sarcini al licitației care era în așteptare de un an.

De ce a durat atât?

Licitația iluminatului pu­blic din Craiova a fost una foarte încurcată, care a afectat întreg orașul din cauza faptului că nimeni nu a putut interveni pentru a moderniza sau extinde iluminatul public, în contextul în care doar un operator de lungă durată putea face aceste operațiuni.
Totul a început în iarna lui 2013, când primăria a reziliat contractul cu firma Luxten, care se ocupa de gestionarea acestui serviciu de 11 ani, din cauza că aceasta ar fi condiționat iluminatul festiv de Crăciun de prelungirea contractului. Un nou contract de delegare a serviciului a fost scos la licitație în primăvara lui 2014, iar procedura de achiziție a durat până în luna februarie 2015, după o serie de contestații și drumuri prin instanță. Firma UTI Grup a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) câștigătorul Flash Lighting Services și a cerut reevaluarea ofertei acestuia, dar și anularea deciziei prin care a fost declarat câștigător. În cele din urmă, s-a ajuns în instanță, iar Curtea de Apel Craiova a respins ca nefondată plângerea formulată de UTI Grup, decizia fiind definitivă.
Totuși, firma nu s-a oprit aici și a făcut o nouă contestație la CNSC, prin care a cerut aceleași lucruri, deși nu mai avea o calitate procesuală activă, lucru constatat, de altfel, și de CNSC, care a emis o decizie în urmă cu câteva zile. Juriștii din Primăria Craiova au decis să treacă la atribuirea contractului, chiar dacă UTI Grup mai are o cale de atac în instanță.
GdS a scris despre problemele iluminatului public din Bănie, iar la Telefonul Cetățeanului au existat și încă există numeroase sesizări privind starea acestui serviciu, însă, până acum, nu era posibilă intervenția. Firmele care s-au ocupat temporar de iluminatul public din Craiova aveau doar obligația de a întreține și menține iluminatul, fără a interveni cu îmbunătățiri. Contractul va fi semnat imediat după ce va fi votat în ședința consiliului local.

Anca UNGURENUŞ
Anca UNGURENUŞ
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.