Acasă Local Dolj Cei mai buni studenţi fizicieni din ţară, aşteptaţi la Concursul Naţional...

Cei mai buni studenţi fizicieni din ţară, aşteptaţi la Concursul Naţional „Dragomir Hurmuzescu“

-

Departamentul de Fizică din cadrul Universităţii din Craiova organizează în perioada 27-28 martie, a IV-a ediţie a Concursului Naţional Studenţesc de Fizică „Dragomir Hurmuzescu“. Este o ediţie aniversară prilejuită de cei 150 de ani de la naşterea fizicianului Dragomir Hurmuzescu. La acest concurs sunt aşteptaţi cei mai buni 35 de studenţi din centre universitare importante din ţară. Studenţii din anii I şi II vor susţine o probă scrisă, cei de anul III vor prezenta teme de interes, rezultatele unor stagii de practică, a unor studii proprii sau a unor teme de cercetare efectuate alături de profesorii lor. Tot în perioada 27-28 martie, la Casa Universitarilor din Craiova va avea loc Consorţiul Facultăţilor de Fizică din ţară, la care se vor lua decizii importante legate de strategiile de cercetare şi cooperare pentru următorii ani. Dragomir Hurmuzescu este întemeietorul primei școli de fizică experimentală din țară, inventatorul „electroscopului Hurmuzescu“, fondatorul primului post de radiodifuziune și realizatorul primelor transmisii prin telegrafie fără fir din țară. Din inițiativa sa, în 1901, a fost înființată Societatea de Științe din Iași, care a tipărit publicația Les Annales Scientifiques de l’Université de Jassy, avându-l pe Dragomir Hurmuzescu secretar de redacție. A îndeplinit funcția de secretar general al Ministerului Instrucțiunii Publice între anii 1904-1907, timp în care a pus bazele unui proiect de reorganizare a învățământului științific liceal. În 1909, Dragomir Hurmuzescu a organizat, la Iași, prima Școală de aplicație a electricității din țara noastră care, la 1 noiembrie 1910, a devenit Școala de Electricitate de pe lângă Universitatea din Iași; în 1913, aceasta a devenit Institutul Electrotehnic. Aici, împreună cu colaboratorul său, inginerul Emil Petrașcu, omul de știință a înființat o secție de radiocomunicații pentru inițierea studenților. În 1922, sub conducerea sa, a început să funcţioneze Societatea Română de Radiodifuziune, care, la 1 noiembrie 1928, difuza în eter prima emisiune. În 1925, la Institutul Electrotehnic al Universității București a fost construit și dat în folosință primul receptor radiofonic ce a făcut posibile primele audiții publice, ținute de două ori pe săptămână.

Ana DĂNESCU
Ana DĂNESCU
A absolvit Facultatea de Ştiințe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Filosofie Sociologie. Lucrează la Gazeta de Sud din 2004 în domeniul social, dar este şi realizatorul rubricii Infosocial la Radio Sud.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.