14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost jurist al primăriei, afaceri din bani publici cu socrul său

Fost jurist al primăriei, afaceri din bani publici cu socrul său

(Foto: wikimedia.org)
(Foto: wikimedia.org)

Un fost consilier juridic din cadrul Direcției Juridice a Primăriei Craiova, trimis în judecată pentru conflict de interese în formă continuată, a fost condamnat la un an de închisoare, însă aplicarea pedepsei a fost amânată pe o perioadă de doi ani. Funcționarul a fost acuzat că, între anii 2010 și 2013, a autentificat la biroul notarial al socrului său zeci de documente în care primăria avea calitatea de parte.

Ancheta în acest dosar a început în mai 2014, după ce o persoană a sesizat procurorii anticorupție că Mirel Bontea, funcționar în cadrul Direcției juridice, asistență de specialitate și contencios-administrativ din cadrul Primăriei Craiova, în calitate de consilier juridic, s-a aflat în conflict de interese pentru că a autentificat mai multe documente la biroul notarial al socrului său. Procurorii DNA au trimis sesizarea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, de unde, pe 27 mai 2014, dosarul a fost preluat de Parchetul Curții de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Anchetatorii au stabilit că, începând cu anul 2010, Mirel Bontea, în calitate de consilier juridic al Primăriei Craiova, a fost delegat de către primar să reprezinte municipiul Craiova la birourile notariale cu ocazia autentificării contractelor de vânzare-cumpărare, de schimb imobiliar şi a actelor de dezmembrare, în care unitatea administrativ-teritorială avea calitatea de parte.
În dispoziţiile emise de primar nu au fost indicați notarii publici care urma să încheie şi să autentifice contractele şi actele de dezmembrare, aceștia urmând a fi aleși ulterior.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a juristului Bontea, procurorii craioveni au reținut că, „având în vedere că prin dispoziţiile emise de primarul Craiovei se lăsa la latitudinea funcţionarilor publici desemnaţi să reprezinte municipiul Craiova la autentificarea actelor, în care municipiul Craiova avea calitatea de parte, alegerea împreună cu părţile contractante a biroului notarial unde urma a se proceda la încheierea şi autentificarea acestor acte, inculpatul a încheiat cele mai multe dintre aceste acte juridice – contracte de vânzare-cumpărare, contracte de schimb şi acte de dezmembrare – la biroul notarial al socrului său“.
Prin autentificarea documentelor respective, notarul „a obţinut un folos patrimonial în sumă de 86.963,26 lei, reprezentând onorariile încasate cu ocazia autentificării“, mai spun anchetatorii.

Banii din bugetul primăriei, onorarii pentru socru

Cercetările oamenilor legii au mai arătat că, în mai multe cazuri, juristul Bontea este cel care a ales notarul public, iar în altele – celelalte părți contractante. Este vorba de 33 de acte juridice încheiate de Bontea, în perioada anilor 2010-2013, la biroul notarial al socrului său.
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au prezentat fiecare contract încheiat de Bontea la biroul notarial al socrului său. De exemplu, în cazul vânzării unui teren intravilan, s-a stabilit, după audierea avocatului care a reprezentat vânzătoarea, că „inculpatul i-a propus vânzătoarei ca încheierea şi autentificarea acestor contracte să se facă la biroul notarului public (…), propunere cu care vânzătoarea a fost de acord, având în vedere că onorariul notarului şi celelalte cheltuieli urma să fie suportate de către municipiul Craiova“.
Altă martoră a declarat în fața procurorilor că a fost anunțată telefonic de un reprezentant al Primăriei Craiova să se prezinte la cabinetul notarial al socrului juristului Bontea, iar altă martoră, care a cumpărat un spațiu pentru un cabinet medical, a ales același notar fără să știe că este socrul reprezentantului primăriei.
De asemenea, în cazul vânzării de către Primăria Craiova a unui apartament cu două camere, procurorii au aflat că socrul juristului Bontea a fost recomandat de alt funcționar al primăriei, o șefă de serviciu. Anchetatorii nu au putut stabili însă dacă funcționara indicată ar fi fost implicată în „afacerile“ funcționarului Bontea.
„Cu ocazia audierii în cauză, martora a arătat că niciodată nu a afirmat că Primăria Craiova ar avea un notar agreat, la care să fie încheiate şi autentificate acte notariale în care municipiul Craiova avea calitatea de parte, deoarece alegerea notarului se făcea de către juristul desemnat să participe în numele municipiului Craiova la încheierea respectivului act notarial, împreună cu cealaltă parte contractantă“, au mai consemnat procurorii craioveni în documentul prin care l-au trimis în judecată pe juristul Bontea.
În final, procurorii au reținut că „inculpatul avea posibilitatea să aleagă pentru autentificarea acestor acte orice alt birou notarial, însă a optat ca autentificarea acestor acte să se facă de către socrul său, notar public, afin de gradul I, în vederea obţinerii de către acesta a unui folos patrimonial“. În cazurile în care celelalte părți l-au ales ca notar pe socrul juristului Bontea, acesta din urma trebuia să se abţină să reprezinte municipiul Craiova la încheierea şi autentificarea respectivelor contracte.

Condamnat la Judecătoria Craiova

În decembrie, anul trecut, procurorii Parchetului Curții de pe lângă Curtea de Apel Craiova au încheiat cercetările în acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a funcționarului Mirel Bontea. Pe 10 martie, inculpatul a fost condamnat de Judecătoria Craiova la un an de închisoare. Instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani, timp în care Bontea este sub supraveghere. Hotărârea instanței nu este definitivă și a fost atacată cu apel pe 17 martie.
Potrivit primarului Craiovei, Olguța Vasilescu, juristul Mirel Bontea a demisionat în urmă cu aproximativ un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS