22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO le propune salariaţilor plăţi compensatorii de 13.000 de lei

CEO le propune salariaţilor plăţi compensatorii de 13.000 de lei

Peste 30 de mineri se află de luni în greva foamei (Foto: Eugen Măruţă)
Peste 30 de mineri se află de luni în greva foamei (Foto: Eugen Măruţă)

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) este dispusă să ofere câte şase salarii compensatorii angajaţilor care vor pleca la cerere din companie. Este vorba de minerii care îndeplinesc toate condiţiile de pensionare, până la 1 mai 2015. Astfel, fiecare angajat ar urma să beneficieze, la cerere, de şase salarii compensatorii, în valoare cumulată de 13.000 de lei. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, condiţia pentru a fi acordate salariile este ca angajaţii să plece de bunăvoie de la CEO. „În urma întâlnirii care a avut loc pe 18 martie 2015, între directorul general executiv – Laurenţiu Ciurel, directorul sucursalei Divizia Minieră – Daniel Antonie şi delegaţii protestatarilor de la Mina Tehomir, directoratul CE Oltenia a propus ca salariaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare până la 1.06.2015 şi solicită, până pe 1.05.2015, încetarea raporturilor de muncă începând cu 1.06.2015 să beneficieze de o compensaţie financiară de 13.000 de lei, reprezentând contravaloarea a șase salarii de bază medii pe unitate. Prin această decizie, directoratul CE Oltenia se angajează în continuarea dialogului cu reprezentanţii salariaţilor, indiferent de apartenenţa sindicală, în vederea soluţionării tuturor dezacordurilor din ultima perioadă şi evitării disfuncţionalităţii companiei“, potrivit unui comunicat al Complexului Energetic Oltenia.

Nu acceptă oferta administraţiei

Cei peste 80 de mineri blocaţi în Mina Tehomir nu vor să accepte însă oferta administraţiei, considerând că dacă vor pleca la cerere din companie nu vor mai beneficia de veniturile de completare pe o perioadă de un an sau doi ani, când vor ieşi normal la pensie. Măsura celor şase salarii compensatorii este potrivită pentru angajaţii care ies direct la pensie şi nu mai au un an sau doi până să fie pensionaţi. Pentru angajaţii Complexului Energetic Oltenia care vor intra în programul de prepensionare şi care mai au un an sau doi până la pensie se pregăteşte o ordonanţă de guvern prin care să se beneficieze, lunar, de 1.700 de lei venit de completare până la pensionarea propriu-zisă. Mina de la Tehomir trebuia să fie închisă încă de anul trecut, iar minerii ştiu că urmează să fie disponibilizaţi sau transferaţi în alte sectoare, dacă va fi posibil. Ieri, doi ortaci, din cei aproximativ 80 blocaţi în subteran, au decis să intre şi în greva foamei. Tot în greva foamei se aflau şi sindicaliştii strânşi de luni în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia, din Târgu Jiu. Este vorba de peste 30 de persoane.

Negocieri cu ministrul Andrei Gerea

În încercarea de a stopa conflictul, ministrul energiei i-a convocat ieri, la sediul instituţiei, pe reprezentanţii administraţiei şi pe cei ai sindicatelor. Întâlnirea de la Bucureşti a avut ca obiect şi noul contract colectiv de muncă. În Capitală au făcut deplasarea inclusiv trei dintre greviştii foamei de la Târgu Jiu, care fac parte din comisia sindicală de negociere. Ministrul energiei a făcut public faptul că se doreşte încheierea unui contract colectiv de muncă la nivelul CEO, întrucât compania are în faţă un an greu, mai ales din perspectiva negocierilor cu FMI, care a cerut aplicarea unui program de restructurări. Administraţia CEO a externalizat până acum cariera de la Berbeşti (1.092 de persoane transferate la CET Govora) şi doreşte să disponibilizeze alte 2.133 de angajaţi, din care peste 1.600 de muncitori. În plus, până la sfârşitul anului, CEO şi-a propus să închidă patru blocuri energetice (1 şi 6 de la Turceni şi pe cele două de la Sucursala Brăila) şi cariera de la Peşteana Sud. Acest lucru înseamnă reducerea cu 25% a capacităţii de producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS