8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu prilejul Zilelor Brâncuși de la Craiova: Scrisoare deschisă președintelui României

Cu prilejul Zilelor Brâncuși de la Craiova: Scrisoare deschisă președintelui României

Astăzi (sâmbătă, 14 martie), la Craiova a început ediția a III-a a Zilelor Brâncuși, eveniment organizat de Asociația „Podul lui Apollodor”, Filarmonica „Oltenia” și Muzeul de Artă.  Deschiderea manifestărilor a avut loc în această dimineață la Muzeul de Artă, în Sala „Constantin Brâncuși”, alături de cele șase lucrări ale Brâncuși (Sărutul, Domnișoara Pogany, Coapsa, Vitellius, Cap de copil, Orgoliu. Alături de aceste lucrări, s-au adăugat Ecorșeul – modelat „după natură” de Brâncuși, sub îndrumarea prof. dr. Dimitrie Gerotă, și un scaun executat de marele sculptor omagiat zilele acestea în Bănie.

Este prima manifestare desfășurată în Muzeul de Artă de după restaurare, „Zilele Brâncuși” fiind, după cum sublinia în cuvântul de început al ediției a III-a chiar directorul instituției, arh. Emilian Ștefârță, o avanpremieră a manifestărilor deschiderii Muzeului, programate pentru 19 martie. Alături de directorul muzeului, au prefațat cea de-a III-a ediție a Zilelor Brâncuși: Cristian Ciomu (președintele Asociației „Podul lui Apollodor”, mentorul manifestărilor Zilele Brâncuși la Craiova), Horia Muntenuș (brâncușiolog, scriitor, autorul unui remarcabil film de lung metraj despre Brâncuși, organizator al manifestărilor) și Nucu Pandrea (solist, instrumentul muzical fiind… frunza).

În Sala Oglinzilor s-a desfășurat apoi simpozionul cu tema „Brâncuși, răscrucea unei arte rănite”, cu participarea invitaților: scriitorul și brâncușiologul Horia Muntenuș, prof. Dinu Condurache, arh. Cristian Ciomu, scriitorul Viorel Martin, prof. dr. Maria Tronea, membru fondator al Asociaţiei Române a Profesorilor de Franceză. Moderatorul  simpozionului a fost Horia Muntenuș.

Scrisoare pentru restaurarea corectă a operei lui Brâncuși

În timpul desfășurării simpozionului, scriitorul Horia Muntenuș a dat citire unei scrisori deschise adresate președintelui României. Inițiatorul acesteia, Horia Muntenuș, a citit textul integral, din care reținem faptul că pe 5 iulie 2012, a mai fost adresată o petiție on-line  conducerii statului român prin care s-a solicitat „intervenția în proiectul de restaurare în regim de urgență a operelor sculpturale de la Târgu Jiu”. Conform celor afirmate de Horia Muntenuș, petiția din 2012 a fost semnată de 250 de persoane din România și străinătate. În finalul scrisorii deschise citită astăzi la Craiova – și semnată de  o parte din cei prezenți la simpozion – se spune: „ Domnule Președinte al României, Vă rugăm  să interveniți cu înalta dumneavoastră autoritate, așa cum veți considera de cuviință, în favoarea restaurării corecte în acest an (2015) a Ansamblului sculptural Calea Eroilor de la Târgu Jiu, spre cinstirea firească a sculptorului Constantin Brâncuși și a operei sale dedicată jertfelor uriașe pe care le-a dat poporul român în întâiul război mondial. Restaurarea Coloanei fără Sfârșit și a lucrărilor din piatră ale marelui sculptor are nevoie să fie însoțită de amenajarea corectă a Căii Eroilor din punct de vedere urbanistic și pentru asta este suficient să se revadă planul urbanistic  pe care l-a elaborat la 1937-1938 arhitectul peisagist Frederich Rebhun, colaborator al lui Constantin Brâncuși. Această scrisoare pe care v-o adresăm  nu este una care să poarte o culoare politică, dar considerăm că restituirea integrității complexului monumental brâncușian de la Târgu Jiu este un act de interes național”. Scrisoarea, după cum a precizat Horia Muntenuș, va putea fi semnată și on-line.

Simpozionul a fost urmat de un concert, „Pasărea Măiastră, o răscruce de jazz”, susținut de Nucu Pandrea (frunză), Cristian Ciomu (sintetizatoare), Ilinca Zamfir (mezzo-vocal). În după amiază acestei zile de sâmbătă, începând cu ora 17.17,  la Agora Artelor Arhitecturii Craiova (Calea Unirii 64 C), este programat „Răscruciul lui Brâncuși la Craiova”.

Manifestările Zilelor Brâncuși 2015 la Craiova se vor încheia duminică, la ora 19.00,  în sala mare a Filarmonicii „Oltenia”, printr-un Concert extraordinar al orchestrei de cameră „Oltenia” (dirijor și compozitor, Mircea Suchici).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS