8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO mai are de cumpărat 5,3 milioane de certificate de dioxid de carbon

CEO mai are de cumpărat 5,3 milioane de certificate de dioxid de carbon

CEO are voie să producă energie electrică doar dacă deţine certificate de CO2
CEO are voie să producă energie electrică doar dacă deţine certificate de CO2

Complexul Energetic Oltenia mai are de achiziţionat 5,3 milioane de certificate de CO2. Achiziţia trebuie încheiată până la sfârşitul lunii aprilie. Dacă nu va cumpăra certificatele respective, Complexul Energetic Oltenia nu va mai avea voie să polueze, deci să producă energie electrică. Suma totală alocată pentru achiziţia certificatelor de CO2 este de 500 de milioane de lei.
„Mai aveam de achiziţionat 7,3 milioane de certificate. Aveam achiziţionate 1,3 milioane şi am mai luat 700.000, deci avem în momentul de faţă două milioane de certificate de CO2. A mai rămas să cumpărăm 5,3 milioane de certificate. Cumpărăm în continuare. Cele două milioane de certificate le-am cumpărat cu un preţ mediu de 6,82 de euro, adică un total de 13 milioane de euro, respectiv peste 61 de milioane de lei. Săptămâna următoare avem altă procedură cu cei care au certificate de CO2. Să vedem care vin cu preţul cel mai scăzut. Noi avem discuţii cu case de brokeraj şi vom discuta săptămâna viitoare cu cei de la Petrom, care au certificate. Vom face şi licitaţii pe Bursă, să vedem care va oferi preţul cel mai bun“, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

S-a stabilit programul disponibilizărilor

În afara planului de achiziţii de certificate de dioxid de carbon, conducerea Complexului Energetic Oltenia a definitivat planul de disponibilizări colective. Acesta a fost deja comunicat tuturor sucursalelor şi sindicatelor din cadrul companiei. De la 1 iunie 2015 vor fi disponibilizaţi 2.133 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Disponibilizările vor fi însoţite şi de acordarea de plăţi compensatorii, care vor varia între 3.000 şi 20.000 de lei, în funcţie de anumite criterii care urmează să fie stabilite cu sindicatele. Potrivit propunerii administraţiei Complexului Energetic Oltenia, vor fi concediaţi: 233 de salariaţi TESA, 56 de operativi, 224 de conducători formaţie de lucru şi 1.620 de muncitori. În prezent, la Complexul Energetic Oltenia lucrează 18.424 de salariaţi. În afara celor 2.133 de salariaţi care vor fi disponibilizaţi colectiv, 1.092 de angajaţi fi preluaţi de CET Govora, prin externalizarea Unităţii Miniere de Cariere de la Berbeşti, Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS