10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjToni Greblă, reţinut de procurorii anticorupţie

Toni Greblă, reţinut de procurorii anticorupţie

Toni Greblă, fost senator de Gorj
Toni Greblă, fost senator de Gorj

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR) şi senator de Gorj, Toni Greblă, a fost reţinut ieri de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul traficului de influenţă pentru finul său, afaceristul Ion Bârcină. Toni Greblă este pus sub urmărire penală pentru comiterea următoarelor infracţiuni: trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi constituirea de grup infracţional organizat. Fostul parlamentar s-a prezentat de dimineaţă la sediul Direcţiei Naționale Anticorupţie pentru a fi audiat. Ex-judecătorul s-a declarat din nou nevinovat, menţionând că nu crede că ar fi existat motive să fie reţinut. Greblă a spus că a demisionat din funcţia de judecător al CCR pentru a nu afecta imaginea instituţiei, nu pentru că ar fi vinovat.
„Dacă, din punct de vedere instituţional, am înţeles că se doreşte schimbarea clasei politice şi prin astfel de mijloace, din punct de vedere penal nu înţeleg ce mi se întâmplă. Unele acuzele care mi se aduc sunt nişte interpretări fantasmagorice, iar probele din dosar par să confirme punctul meu de vedere (…) Sunt convins că adevărul va ieşi la iveală: eu nu am furat din banul public“, a declarat Toni Greblă, la intrarea la audieri.

A ieşit în cătuşe şi i s-a făcut rău în arest

Toni Greblă a ieșit, în jurul orei 12.50, din sediul Direcției Naționale Anticorupție, având cătușe la mâini. Fostul vicepreşedinte al PSD Gorj a declarat că reținerea sa este „o măsură excesivă“. Lui Toni Greblă i s-a făcut rău imediat ce a fost dus în arest. Asistentul arestului Capitalei i-a acordat primul ajutor şi a cerut transferul la spital.
Potrivit procurorilor anticorupţie, măsura reţinerii lui Greblă are la bază un denunţ, conform căruia ex-judecătorul ar fi încercat să vândă prin interpuşi 50 de capre de la ferma sa din Gorj. Petre Buneci, avocatul fostului senator, a declarat că Toni Greblă nu şi-a recunoscut faptele.
„Procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore pentru că ar fi încercat prin persoane interpuse să vândă 50 de capre pe care nu le are. Sunt aceleaşi acuzaţii cunoscute. Nu avea ce fapte să recunoască. Nu a dat telefon la nimeni. Procurorii l-au reţinut pe 24 de ore, pentru a putea să meargă cu propunerea de arestare la domiciliu. Vânzarea caprelor ar fi noutatea. Ar fi venit o persoană care l-a rugat să încheie un contract de vânzare-cumpărare a caprelor. Clientul meu nu mai are din 06.02 calitatea de judecător. Este o simplă persoană. Se spune că ar fi încercat prin persoane interpuse să vândă capre“, a explicat Petre Buneci, avocatul fostului judecător.

Soţia a aflat de la jurnalişti că Greblă a fost reţinut

Avocatul Mihaela Greblă a aflat de la jurnalişti că Toni Greblă, soţul său, a fost reţinut pentru trafic de influenţă. „Tocmai am ieșit din sala de judecată. Chiar nu am știut de reținere. Nu se aștepta la această măsură atunci când a plecat la DNA. Încă nu știu ce voi face din acest moment“, a declarat Mihaela Greblă. Vestea reținerii lui Toni Greblă a uimit politicienii gorjeni.
„Nu comentez rețineri, este o chestiune care ține de justiție. Am spus atunci când a început ancheta că ar trebui să îți dea demisia, lucru care s-a și întâmplat, dar ce se întâmplă acum nu cred că mai ține de politic. Chiar nu pot să comentez pentru că nu cunosc dosarul“, a declarat Dan Vâlceanu, copreședinte PNL Gorj.
„Am fost colegi de partid, este adevărat. Eu regret că i se întâmplă asemenea lucruri domnului Greblă, dar asta este situația. Despre acțiunile justiției, niciodată nu fac comentarii, pentru că nu cunosc ce este în dosar, nu cunosc acuzațiile și niciodată nu comentez, indiferent care sunt acțiunile justiției, că sunt rețineri, că sunt arestări preventive pentru că ei știu cel mai bine ce este în dosar“, a declarat deputatul PSD, Vasile Popeangă.

Infracţiuni conexe corupţiei

Toni Greblă, fost senator în Parlamentul României şi judecător la Curtea Constituţională, este urmărit penal de DNA pentru infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie. El este suspectat de trafic de influență, în formă continuată; efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni); constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).
„În perioada 2010-2015, inculpatul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a pretins și primit de la suspectul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010-2015, folosință gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 de euro; în perioada 2010-2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 de lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe. Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.)“, potrivit unui comunicat al DNA.

Implicat în afaceri

Potrivit DNA, în perioada în care Greblă a fost senator, iar ulterior judecător al Curţii Constituţionale (2010 – 2015), s-a ocupat direct sau prin interpuşi de afaceri incompatibile cu statutul său.
„A rezultat că, în mod neîntrerupt, inculpatul Toni Greblă a desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator/director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj și cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică. Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relațional), un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu. Împreună cu cei patru suspecți menționați, inculpatul a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agroalimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014-2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. Din probele administrate, a rezultat că, după efectuarea perchezițiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta și-a continuat activitatea infracțională, efectuând demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obținute din infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, și în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat). În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane“, conform ordonanţei de reţinere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS