8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul Calotă din Scăești, condamnat definitiv

Primarul Calotă din Scăești, condamnat definitiv

Primarul Calotă a fost condamnat pentru ilegalitățile pe care le-ar fi comis în mandatul 2004-2008
Primarul Calotă a fost condamnat pentru ilegalitățile pe care le-ar fi comis în mandatul 2004-2008

Judecătorii Curții de Apel Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să-l condamne la trei ani de închisoare cu suspendare pe edilul din localitatea doljeană Scăești, acuzat că a comis o serie de ilegalități cu ocazia reabilitării drumurilor din comună. Ceilalți trei inculpați din dosar au primit aceeași pedeapsă.

Povestea acestui dosar penal începe în august 2007, când primarul Barbu Calotă a semnat cu SC IONUMI SRL un contract în valoare de 304.970 de lei, care a avut ca obiect „Reabilitare drumuri Scăeşti şi Valea lui Pătru“. Din partea SC IONUMI SRL, contractul a fost semnat de directorul tehnic Daniel Parghel, iar viceprimarul Vasile Pîrjol, reprezentantul consiliului local, a semnat contractul privind asigurarea dirigenției de șantier de către inculpatul Valentin Popescu. Anterior, acest contract a fost negociat de primarul Calotă și Popescu.
Procurorii din Filiași au reținut că executantul lucrărilor nu a constituit garanția de bună execuție, iar străzile cu pricina au fost reabilitate numai pe jumătate. În urma unei expertize tehnice, s-a stabilit că, în total, Primăria Scăești a achitat SC IONUMI SRL suma de 304.970 de lei (drum Poiana Marinii 98.319 lei, drum principal Rudărie – 146.846 de lei și drumuri secundare Rudărie – 59.803 lei), însă „datele din situaţiile de lucrări nu corespund cu situaţia faptică a lucrărilor executate“. Ulterior, după ce au fost efectuate măsurători, s-a stabilit că valoarea totală a lucrărilor executate reprezenta numai 50% din valoarea lucrărilor decontate.
Anchetatorii au mai reținut că dirigintele de șantier a confirmat situaţiile de plată fără obiecţiuni şi fără să demonstreze ce constatări cantitative şi calitative a efectuat. În cursul urmăririi penale, comuna Scăeşti s-a constituit parte civilă cu suma de 152.027 de lei, bani care au fost achitați SC IONUMI SRL pentru lucrări neexecutate.
După încheierea cercetărilor, în iunie 2011, procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpați, toți fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de înşelăciune şi fals intelectual, ambele în formă continuată.

Achitați la Filiași, condamnați la Craiova

După mai bine de doi ani de judecată, pe 27 noiembrie 2013, magistrații de la Judecătoria Filiași s-au pronunțat în acest dosar. Cei patru inculpați au fost achitați pentru toate infracțiunile, însă hotărârea instanței a fost atacată cu apel de procurorii din Filiași.
Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care a dat o hotărâre definitivă joi, pe 5 martie.
De data aceasta, cei patru inculpați au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare, însă nu pentru înşelăciune şi fals intelectual, ci pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată,
respectiv complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Sentința Curții de Apel Craiova nu face însă nici o referire la prejudiciul cu care s-a constituit parte civilă Primăria Scăești, reprezentată de… primarul Barbu Calotă. Asta pentru că, în 2012, Calotă a fost reales primar al comunei doljene Scăești.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Prefecturii Dolj au precizat pentru GdS că urmează să fie studiat cadrul legal, după care vor fi luate măsurile care se impun.
Potrivit legii, condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare nu îl afectează prea tare pe edilul din Scăești. Legea nr. 393/2004 (Legea privind statutul aleșilor locali) prevede că un primar își pierde mandatul înainte de expirare numai în anumite condiții: prin demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului în altă localitate, punerea sub interdicție judecătorească, pierderea drepturilor electorale, deces sau atunci când este condamnat definitiv la o pedeapsă… privativă de libertate. Edilul Calotă a fost condamnat însă cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS