11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveanul Andrei Luchici, în Parlamentul din Marea Britanie

Craioveanul Andrei Luchici, în Parlamentul din Marea Britanie

Andrei Luchici este bioinginer, în ultimul an de doctorat  la University College London
Andrei Luchici este bioinginer, în ultimul an de doctorat
la University College London

Tot mai mulţi tineri doljeni, dornici să-şi construiască o carieră de succes, aleg să studieze în străinătate la colegii şi universităţi de top. Cercetătorul craiovean Andrei Luchici este unul dintre aceşti tineri. Este bioinginer, în ultimul an de doctorat la University College London. 

Andrei Luchici a urmat Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, din Craiova. Încă din timpul liceului ştia foarte bine drumul ce îl avea de urmat: studii universitare în străinătate, acumularea cât mai multor informaţii. „M-am hotărât să plec la studii în străinătate, motivul fiind destul de clar, în ţară nu am putut găsi nici o modalitate eficientă prin care să fac ceea ce plănuiam. Iniţial, am cochetat cu ideea de a pleca în Germania, dar, printr-o coincidenţă, am aflat de posibilitatea de a studia în Anglia. Nu cred că a durat mai mult de o săptămână până să fiu convins că vreau să plec la facultate în Londra. Nenumăratele referiri la descoperirile cercetătorilor britanici din revistele şi cărţile de specialitate pe care le citeam atunci, dar și ideea de a studia într-un oraş cu o asemenea multitudine de culturi m-au determinat să vin aici“, a povestit Andrei.

Andrei vorbește cu drag de anii de liceu

Andrei mărturiseşte că baza teoretică primită în colegiul craiovean a contribuit la dezvoltarea lui intelectuală. Vorbeşte cu drag de anii de liceu, de dascălii săi, de perioada în care şi-a descoperit pasiunile. „În perioada liceului, am avut ocazia să întâlnesc profesori şi oameni extraordinari, care m-au susţinut în permanenţă şi m-au motivat să îmi depăşesc limitele. Dintre toţi însă, domnul profesor Vasile Roşu a contribuit cel mai mult la dezvoltarea mea intelectuală. Dumnealui este cel care, încă din clasa a IX-a, mi-a insuflat pasiunea pentru fizică, pentru a înţelege până la urmă cum funcţionează totul în jurul meu. Din acest motiv am şi ales să urmez Facultatea de inginerie mecanică la King’s College London, unde m-am specializat în mecanica fluidelor şi modelare numerică. Spre sfârşitul facultăţii însă, am început să descopăr un domeniu despre care nu aveam nici cea mai vagă idee până atunci, biomecanica celulară computaţională. Pentru a înţelege toţi despre ce este vorba: dezvoltarea de modele matematice pentru a înţelege rolul jucat de forţe şi alte efecte mecanice în diferite procese celulare, precum motilitatea celulară. Am fost imediat fascinat de ideea de a modela comportamentul unui sistem atât de complex precum o celulă, folosind un set relativ limitat de ecuaţii“, a adăugat Andrei Luchici. A realizat atunci că acesta este domeniul în care doreşte să fie activ în următorii ani. Este în ultimul an de doctorat, sub îndrumarea prof. Mark Miodownik (Mechanical Engineering) la University College London şi a dr. Brian Stramer (Randall Division) la King’s College London, încercând să descopere cum forţele dirijează comportamentul celulelor într-un organism. „Implicaţiile proiectului sunt destul de variate, dezvăluind practic cum diferite procese celulare sunt coordonate la nivelul mai multor celule sau ţesuturi în timpul dezvoltării unui organism. Un exemplu ar fi transformarea unui embrion dintr-o masă celulară ce conţine un singur tip de celule într-o structură complexă, cu mai multe tipuri de celule specializate pentru diferite funcţii“, a adăugat tânărul craiovean.

„Din facultate eşti încurajat să te specializezi pe unul, maximum două domenii“

Are doar cuvinte de laudă la adresa sistemului universitar din Anglia, despre care spune că este axat pe studiu sau pe proiecte individuale care se desfăşoară în paralel cu seminarii, cursuri şi laboratoare. „Din păcate, de cele mai multe ori cursurile nu îţi oferă decât minimum de cunoştinţe necesare pentru a aprofunda un subiect de care eşti interesat. Încă din facultate, eşti încurajat să te specializezi pe unul, maximum două domenii, iar din restul să acumulezi suficiente cunoştinţe încât să ştii unde să cauţi dacă ai nevoie de ceva. Majoritatea profesorilor sunt preocupaţi de cursurile lor şi încearcă să dezvolte un raport cât mai colocvial între ei şi studenţi, în special studenţii străini. Chiar şi aşa, trebuie să recunosc că în primele luni am fost oarecum dezorientant. Totul era diferit şi lucrurile se petreceau cu o viteză mult mai mare într-o lume care suferise brusc o expansiune semnificativă. Londra însă este un oraş deschis şi foarte primitor, ceea ce a transformat destul de repede dezorientarea într-un sentiment puternic de apartenenţă“, a mărturisit Andrei.

SET 4 Britain, o competiție unde cercetătorii începători își prezintă proiectele

Luni, 9 martie, a fost o zi extrem de importantă pentru Andrei Luchici. În Parlamentul din Marea Britanie, în faţa unui mediu academic, Andrei a avut şansa să îşi prezinte proiectele de cercetare. „SET 4 Britain este o competiţie organizată cu suportul The Parliamentary and Scientic Committee, Royal Academy of Engineering, Royal Society of Chemistry, Institute of Physics şi Society of Biology, unde cercetătorii începători din Anglia îşi prezintă proiectele de cercetare în faţa membrilor parlamentului. În paralel, organizatorii urmăresc să îmbunătăţească și comunicarea dintre consilierii pe probleme ştiinţifice, politicieni şi cercetători. Pentru mine, această zi a fost un test, dar şi o oportunitate de a prezenta descoperirile obţinute de echipa noastră în faţa unui public larg. Este diferenţă destul de mare între conferinţele de specialitate, unde participanţii se concentrează la detaliile experimentelor sau ale modelelor matematice, şi publicul larg, unde accentul se pune pe importanţa descoperirilor şi a aplicaţiilor practice ale acestora. Din acest motiv, obiectivul meu a fost să încerc să îi conving pe toţi cei prezenţi la acest eveniment cât de importantă este cercetarea fundamentală în biologie pentru dezvoltarea de noi tratamente sau alte produse biomedicale“, a adăugat Luchici.
Andrei este interesat de dezvoltarea de produse de date şi pachete analitice avansate pentru biotehnologie, domeniul sănătăţii şi industria farmaceutică. De asemenea, îi place să folosească modele matematice pentru a rezolva diverse probleme în domeniul ştiinţelor comportamentale. Îi place fotografia, desenul în creion şi artele spectacolului. Este dansator şi coregraf amator de street dance.
Andrei este hotărât să revină acasă, în Craiova, însă consideră că mai are nevoie de câţiva ani pentru a acumula informaţii, experienţe…

Unul dintre absolvenţii cu care CN „Fraţii Buzeşti“ se mândreşte

Andrei Luchici este unul dintre absolvenţii CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, despre care profesorii îşi amintesc cu mândrie. „A fost elevul meu, olimpic naţional la chimie şi fizică. Foarte ambiţios, cu o atitudine extrem de sănătoasă. Acorda atenţie fiecărei discipline. Pe lângă faptul că era un elev de nota 10, îmi amintesc cu drag că era pasionat de dans. Avea chiar o echipă de brackdance. M-am interesat mereu de foştii mei elevi. Am aflat despre Andrei, de exemplu, că a primit numeroase premii şi burse în Anglia, ceea ce spune foarte multe despre el. De trei ani, nu am mai vorbit cu el. Îl aştept însă cu drag oricând să mă viziteze, şi el ştie acest lucru. Asta este mândria mea ca dascăl să pronunţ acum nume ale unor tineri de excepţie şi fără modestie sunt mulţi care fac cinste şcolii noastre“, a spus Vasile Roşu, profesor la CN „Fraţii Buzeşti“, din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS