22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStelian Tănase, în dialog cu studenții craioveni

Stelian Tănase, în dialog cu studenții craioveni

Stelian Tănase le-a vorbit studenților craioveni despre reperele comunismului românesc (Foto: GdS)
Stelian Tănase le-a vorbit studenților craioveni despre reperele comunismului românesc (Foto: GdS)

Sala Albastră a Universității din Craiova a fost ieri plină de studenți care au participat la o dezbatere pe tema comunismului românesc. Stelian Tănase, scriitor și analist politic, cunoscut pentru cercetările făcute în arhivele comunismului, le-a vorbit studenților despre regimul politic ce a dominat țara noastră mai bine de 40 de ani.

Se spune că este bine să cunoști trecutul ca să poți înțelege prezentul. Plecând de la această ideee, ieri, în cadrul Universității din Craiova, a avut loc conferința „Repere ale comunismului românesc“, susținută de Stelian Tănase. Studenții craioveni prezenți au avut parte de o lecție de istorie. După o trecere în revistă a secolului XX, Stelian Tănase a adus în fața tinerilor momentul instaurării comunismului în România, învățămintele și consecințele pe care le-au avut anii de dictatură. „Comunismul în România nu a avut baze sociale, deși anumite apropieri față de situația Rusiei existau. În primul rând, la instalarea comunismului, în România exista o lume înapoiată, săracă, cu o mare parte a populației analfabetă, o lume masiv rurală la fel ca în Rusia. Cu toate acestea, țăranul român în 1918 nu a fost deloc sensibil la ce se întâmpla în Rusia și nu s-a ridicat împotriva monarhiei, nu l-a obligat pe regele Ferdinand să abdice. Și nici n-a deschis calea socialiștilor, iar asta nu pentru că era ca în Germania, unde extrema dreaptă a blocat calea bolșevicilor, ci pentru că pur și simplu societatea era tradițională, ca în Rusia, dar sprijinea instituția monarhiei, parlamentarismului. Exista însă problema înapoierii“, a spus Stelian Tănase.

Decalajul față de lumea occidentală, problema României

Problema tuturor elitelor politice după procesul de modernizare din Anglia și țările de jos a fost lichidarea înapoierii. Nici o elită din America de Sud, Asia sau Africa, din Europa Centrală și de Est nu s-a confruntat cu altă problemă de atunci și până astăzi. Oricine ia puterea în România se va confrunta cu aceeași problemă, micșorarea decalajului față de lumea occidentală, le-a spus Stelian Tănase studenților. Aceasta trebuie să fie tema clasei politice și de acum înainte. „Cu asta s-a confruntat și elita din anii ‘90, și cea comunistă. Această problemă nu poate fi ocolită până când societatea nu se modernizează și nu ajunge la nivelul de dezvoltare al vecinilor occidentali, tema elitei guvernante aceasta este. În România, această problemă s-a reflectat pregnant în momentul în care regimul comunist încerca să se instaleze ca un regim de ocupație străină. Acesta este specificul regimului comunist de la noi. În România nu avem de-a face cu un regim comunist în datele lui ideologice, ca în Rusia, ci a fost o ocupație străină limitată care a adus odată cu tancurile și forma politică“, a adăugat Stelian Tănase.

„Este nevoie de mai multe astfel de conferințe“

Studenții s-au bucurat de lecția de istorie predată
într-un mod diferit. Ana Rișcu, studentă în anul I la Facultatea de Drept și Științe Sociale, a perceput discursul lui Stelian Tănase ca pe o prezentare amplă a evoluției regimurilor politice, a ideologiilor mondiale, în care evenimentele naționale au devenit parte componentă. Iar Florentina, studentă în anul II la Facultatea de Litere, a spus că tema adusă în discuție este fundamentală pentru tineri, care trebuie să aibă la bază o cultură a regimurilor ce au dominat țara și lumea. „Ideile au fost structurate pe înțelesul nostru, a reușit să ne atragă atenția și să ne facă să conștientizăm că tot ce trăim este rezultatul greșelilor din trecut. Este nevoie de mai multe astfel de conferințe“.

Despre Stelian Tănase

Stelian Tănase scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București în 1977. Înainte de 1989, a scris trei cărți, dintre care două au fost interzise de cenzura comunistă, fiind publicate abia după căderea regimului. Stelian Tănase a fost un participant activ la în evenimentele protestatare, revoluționare, din 21-22 decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist totalitar. După schimbarea acestuia, Stelian Tănase a devenit în câteva săptămâni o personalitatate de referință a societății civile românești, fiind membru și primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS