18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEurovisionul de la Craiova, spectacol impresionant

Eurovisionul de la Craiova, spectacol impresionant

Finala Selecției Națio­na­le Eurovision 2015 desfă­șurată la Craiova a fost, după aprecierea publicului, a artiștilor, a concurenților care au evoluat pe scena Sălii Polivalente, un spectacol unic. Pentru reușita show-lui, întreaga echipă a TVR Craiova merită felicitări, iar prezentatoarea Alina Șerban a adus un plus de strălucire atât prin prestație, cât și prin vestimentație.

Spectacolul a fost deschis pentru publicul din Sala Polivalentă din Craiova de Ovi și trupa sa, care au interpretat câteva melodii ce au fost lansate la Eurovision și care ulterior au ajuns șlagăre. Încă de la apariția celor 12 finaliști au interpretat apoi împreună „Miracle“, melodia care a reprezentat România la Eurovision 2014, emoțiile au început să curgă. În zona rezervată susținătorilor se fluturau pancarte, se scandau urări, la unison cu publicul care a primit cu căldură fiecare evoluție a finaliștilor Selecției Naționale. Jucării de pluș norocoase, tricouri cu mesaje au fost îmbrăcate de susținători, prieteni, apropiați. Printre ei i-am întâlnit pe Liviu Vârciu și pe Kamara de la Alb Negru, fani înrăiți ai lui Temi și ai Alexei în marea confruntare a vocilor pentru Eurovision. „Temi este prietenul nostru. Suntem la Naționala artiștilor de aproximativ 12 ani. Noi am venit să-l susținem cu mare drag. Înainte de a ne juriza la «Te cunosc de undeva», e prietenul nostru. E o voce puternică, ne poate reprezenta la Viena, fără a ne teme de orice fel de joc de culise. E un liant între generații“, a declarat Kamara. După evoluția aclamată la scenă deschisă de public, Aurelian Temișan și-a salutat susținătorii, convins fiind că de la Craiova, de acasă, „iau avionul până la Timișoara și de acolo la Viena“.
Emoții duble a avut și Liviu Vârciu, aflat și el printre susținătorii lui Temișan, dar și ai trupei „Băieții“.
„«Băieții» sunt produsul meu. Sunt mândru de ei. E primul spectacol mare la care iau parte, în fața unei săli atât de pline. Ăsta micul care are gropițe a avut emoții și l-am certat că nu mi le-a arătat. Mă bucur că au ajuns până aici. Vreau să-i văd pe primul loc în topurile din România“, a declarat Liviu Vârciu.

„Cel mai bun să câştige“

Atmosferă plină de emoții și în cabine, acolo unde finaliștii se pregăteau pentru marele spectacol. Pe coridor, înainte de a ajunge în fața camerei de luat vederi, din backstage, dansatorii se încălzeau. Se puneau la punct ultimele detalii ale coregrafiei, se retușa machiajul, se aranjau ținutele, se auzeau încurajări la fiecare plecare spre scenă.
Deși cu o vastă experien­ță, cu o participare de succes la Eurovision în 2005, cu trupa Sistem, Luminița Anghel era încercată de trăiri intense.
„E o seară de mare emoție, cu o încărcătură mare pentru noi, pentru că ne dorim foarte mult să plecăm la Viena. Vrem să fim în cele trei minute cei mai buni. Vom încerca să impresionăm juriul și publicul. Am făcut zece interviuri anul acesta pentru fanii Eurovision din toate țările și am fost surprinsă de interesul lor pentru revenirea mea pe marea scenă. Sper să fie cu noroc Craiova… Cel mai bun să câștige!“, a declarat în cabină artista, care a ocupat la sfârșitul serii locul doi în topul preferințelor publicului, care a votat piesa „A million stars“.
Pe coridor am întâlnit-o și pe Cristina Vasiu și trupa sa de dansatori. „Am mari emoții. Abia aștept să intru pe scenă. Munca pe care am depus-o în tot acest timp ne va ajuta să facem un moment bun. Norocul ține de Dumnezeu și dacă o să fie acolo pe scenă lângă noi și vom reuși să ne controlăm trăirile va fi un show reușit. Însăși fusta pe care o port e un spectacol în sine. Iubitul meu m-a visat într-o rochie de metal cu artificii și a ieșit“, ne-a mărturisit Cristina, în drumul ei spre scenă.
Fiecare finalist și-a pregătit cu minuțiozitate momentul, iar publicul din Sala Polivalentă l-a răsplătit așa cum numai spectatorii olteni o pot face, cu încurajări și aplauze.

„Un spectacol bun nu-l face numai artistul, ci și publicul“

Spectacolul din Sala Polivalentă a fost unic. S-a datorat în egală măsură artiștilor care au evoluat pe scenă, dar și spectatorilor, căci, după cum menționa și Mihai Pocorschi, membru al juriului Eurovision de la Craiova: „un spectacol bun nu-l face numai artistul, ci și publicul. Am avut public de calitate“.
Același public din Sala Polivalentă a primit-o cu căldură și emoție și pe Ruslana, câștigătoarea Eurovisionului din 2004. Artista din Ucraina a ajuns la sufletele românilor, așa cum ei s-au lipit de inima sa. „Iubesc România pentru folclorul ei extraordinar! De doi ani încoace gândesc şi pregătesc un material etno special şi mi-aş dori o sesiune cu artişti de folclor vechi românesc. Aş vrea să fac cunoscute în întreaga lume aceste fragmente unice de muzică, de ritm, de melodie. Oamenilor le plac Panjabi MC sau Goran Bregovic, dar vor fi înnebuniţi după ritmurile sălbatice româno-ucrainene!“, a spus Ruslana în dimineața Selecției Naționale a Eurovision de la Craiova în cadrul unei conferințe de presă.
Și-a declarat admirația pentru aceste locuri și în fața sălii arhipline, în timpul recitalului pe care l-a susținut, reușind prin muzica și mesajele sale să ridice publicul în picioare: „Sunt fericită aici, în România, datorită concursului Eurovision. Sunt fericită că m-ați invitat aici, în acest oraş minunat, Craiova. Vă mulţumesc, pentru acest spectacol special, pentru această sărbătoare a muzicii pentru întreaga Europă. Mulţumesc celor care au urmărit acest show extraordinar!“.
Nu a uitat să le facă urări și „surorilor sale“, pentru ca apoi în doar câteva secunde să transmită un mișcător mesaj al păcii, un mesaj al ucrainenilor. „Ucraina vrea pace, vrea independenţă. Vrea purificare. Ucraina este o ţară cu un caracter puternic. Noi luptăm pentru lumină“. La finalul mesajului, în mod simbolic, lanternele s-au aprins în Sala Polivalentă din Craiova, în semn de încredere și susținere.
Aprecierea publicului a venit și din partea Lianei Stanciu, care a recunoscut că de sașe-șapte ani de când este în proiectul Eurovision acesta este cel mai frumos și mai mare spectacol care a avut loc: „Mulțumim Craiova pentru asta, mulțumim craioveni pentru sala superbă și pentru felul în care ați primit toate piesele! În felul acesta s-a mai născut un vis, și anume acela că, dacă România va câștiga Eurovision, poate să facă un spectacol în cel puțin două orașe“.
Altă declarație de iubire a venit pentru public și din partea câștigătorilor selecției naționale Eurovision, băieții din trupa Voltaj au recunoscut că nu oriunde întâlnesc astfel de spectatori, în fața cărora emoțiile dispar ca prin minune.

„De la capăt“ spre Viena

Așa cum au sperat, băieții de la Voltaj o iau „De la capăt“ la Viena. Trupa a fost preferata publicului şi a câştigat atât televotingul, cu 4.707 voturi, cât şi cele 12 puncte din partea juriului. Melodia cu care au concurat în finala concursului este parte a unei campanii ample destinate copiilor aflaţi în dificultate din ţara noastră. „Oamenii au rezonat la mesajul nostru. Beneficiarii campaniei noastre «De la capăt» sunt aceşti copii minunaţi. Copiii sunt ziua de mâine“, a declarat Călin Goia, imediat după anunţarea rezultatului. Mesajul campaniei Voltaj destinate copiilor aflaţi în dificultate din România ajunge astfel la Viena! Se pare că oamenii au ales cum şi-a dorit Călin, „cu sufletul“, după cum declara înainte de finală.
„Sperăm că oamenii vor alege şi cu sufletul şi-şi vor da seama că noi venim cu ceva în plus, care poate să schimbe un pic imaginea noastră, a românilor, şi să ajute cazuri triste ale unor copii din România“. Voltaj merge în faţa europenilor pentru a le cânta despre „românii care muncesc din greu și cinstit de dimineaţă până noaptea şi fac sacrificii enorme pentru a asigura un trai decent copiilor lor, lăsaţi în ţară. De aceea, dragi europeni, trebuie să-i respectați pe români… Bucuria mea cea mai mare este că această campanie, «De la capăt», merge mai departe și va fi vizibilă la nivel european. Acei copii care sunt departe de părinții lor, cu siguranță se vor simți mai puțin singuri pentru că vor fi sprijiniți din tot mai multe părți și asta este cel mai important și câștigul cel mai mare“, a precizat Călin Goia, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la final de spectacol.
Încă de la primele minute după acordarea trofeului și încredințarea șanselor României pentru Eurovision băieților din trupa Voltaj, s-au născut planuri pentru pregătirea momentului de la Viena.
„Deja ne gândim cum să facem să ajungem cât mai sus, «Mai sus de locul doi», după cum spune altă melodie a noastră. Aceasta e marea noastră dorință. Cred că Europa va fi sensibilizată de mesajul nostru. O luăm «De la capăt» de mâine (luni, 9 martie – n.r.). Vom vedea cât putem păstra din show-ul de la Craiova. O să ne uităm cum arată scena de la Viena, o să ne gândim… Cred că vom găsi lucruri frumoase de arătat acolo, iar pregătirea vocală va continua așa cum a fost și în ultimele săptămâni. Chiar dacă noi suntem obișnuiți cu live-urile, trebuie mult mai multă atenție la intonație, la emisie, la absolut tot… Poate sunt prea optimist, dar plecăm cu ideea de a câștiga. Avem și varianta în engleză a piesei, o să ne sfătuim și cu Ovi, și cu cei care au mai multă experiență decât noi în acest concurs. Va trebui să ajungem la o concluzie. Vom pune în balanță opțiunile de a cânta parțial română, parțial engleză sau total în română, total în engleză. Vom decide împreună cu cei care au experiență“, a mai precizat Călin Goia, solistul vocal al trupei Voltaj.
Sfaturile nu au întârziat prea mult, așa că încă din timpul conferinței sugestia unanimă a fost ca Voltaj să interpreteze piesa în română și doar refrenul în engleză, așa că probabil la Viena o vom lua „De la capăt“ pe românește.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS