11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAverile marilor afacerişti, scoase la vânzare

Averile marilor afacerişti, scoase la vânzare

Fabrica de mobilă Rostramo din Târgu Jiu, scoasă la vânzare „la pachet“ (FOTO: Arhiva GdS)
Fabrica de mobilă Rostramo din Târgu Jiu, scoasă la vânzare „la pachet“ (FOTO: Arhiva GdS)

O firmă de lichidare din Târgu Jiu a început să scoată la vânzare o parte a averilor unor actuali sau foşti mari oameni de afaceri din Gorj sau a unor afacerişti din ţară care au avut societăţi în judeţ. Este vorba de firme cândva prospere şi cu mii de angajaţi, dar care au intrat în faliment din cauza datoriilor. Este şi cazul afaceristului Cătălin Chelu, mort în Iordania, în decembrie 2014, şi fost patron al fabricii de mobilă din Târgu Jiu. De când a preluat fabrica de mobilă din municipiu, respectiv în anul 2010, societatea a început să aibă mari probleme cu datoriile. Fostul combinat de prelucrare a lemnului din Târgu Jiu a fost înfiinţat în 1959 şi a ocupat ani la rând locul întâi în clasamentul exportatorilor din Gorj. Mobila de la Târgu Jiu ajungea în ţări precum Germania sau Franţa, iar acum societatea nu mai produce nimic. Fabrica a fost privatizată prin metoda MEBO, iar Cătălin Chelu a reuşit să preia firma, cumpărând acţiunile salariaţilor. Din acel moment, respectiv din 2010, nu a mai durat mult până la faliment şi concedierea tuturor angajaţilor.

Scoasă la mezat cu 3,5 milioane de euro…

Potrivit firmei de lichidare, patrimoniul uriaş al fostei fabrici de mobilă este scos la vânzare la un preţ de numai 3.542.000 de euro. Cu toate acestea este vorba de zeci de hectare de teren situat în Târgu Jiu, precum şi de un ansamblu total de patru fabrici.
„Obiectul vânzării îl reprezintă 25,3 ha – 14 euro/mp și… BONUS patru fabrici complet utilate, suprafeţe construite desfăşurate – 106.000 mp, (producţie placaj, cherestea, mobilă lemn curbat scaune; mobilă producţie mese, vitrine etc.) şi depozite, platforme betonate, căi de acces (peste 1.100 de utilaje specializate). Vânzarea SC Rostramo SA se face în procedură de faliment (dosar nr. 9.388/95/2010, aflat pe rolul Tribunalului Gorj), fiind în ultima etapă de vânzare în bloc – licitaţii săptămânale în fiecare zi de miercuri, ora 14.00, ce se derulează până la 31.03.2015 (după această dată vânzările se fac individual – utilaje, clădiri). Proprietatea este amplasată pe DN Târgu Jiu – Petroşani – b-dul Ecaterina Teodoroiu, nr. 354, dispunând de toate facilităţile: alimentare reţea energie electrică – putere instalată 5.400 Kw, staţie gaze naturale, acces alei betonate, reţea canalizare, adaptabilă oricărui tip de activitate industrială și comercială, inclusiv rezidenţială (după anumite investiţii) sau… investiţie imobiliară sigură și rentabilă“, potrivit anunţului de vânzare.
Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI“, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu. Pe afacerist nu l-a mai tras nimeni la răspundere pentru afacerile sale, întrucât a murit într-o clinică din Iordania.

De la afaceri la faliment

Altă firmă cu bunurile scoase la vânzare este SC Novastef SRL. La societatea respectivă a fost administrator Relu Ştefănoiu, cunoscut afacerist care a prosperat pe vremea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie. La vânzare sunt două proprietăţi din oraşul Novaci, preţul fiind de peste 100.000 de euro.
Nici companiile conduse de foşti sindicalişti din minerit, cum este cazul Inițiativa Sind Impex SRL din Motru, nu au avut o soartă mai bună. Societatea a fost controlată de sindicalistul om de afaceri Cristea Fluerătoru. De vânzare este un apartament al firmei, situat în Motru, preţul fiind de 40.500 de lei. Fostul sindicalist Cristea Fluerătoru este judecat din 2013 pentru modul în care o firmă a sa a modernizat drumul care trece prin comuna Slivileşti. Cristea Fluerătoru a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la 900.000 de lei. Fluerătoru a fost recent acuzat în alt dosar, infracţiunea fiind de evaziune fiscală.

Candidatul la prezidenţiale Ninel Potârcă

La vânzare sunt scoase şi bunurile firmei Lumetal SRL din Târgu Jiu, care i-a aparţinut omului de afaceri de etnie romă Constantin Ninel Potârcă, fost candidat la şefia statului. Lumetal s-a aflat în urmă cu mai mulţi ani în centrul unui scandal de evaziune fiscală, existând şi un dosar penal în acest sens, pe rolul instanţelor de judecată. Lichidatorii Lumetal vând acum o casă de locuit la un preţ de 300.000 de lei. Imobilul se află situat în cartierul Meteor, din municipiu. La vânzare a fost scos şi un teren şi alte construcţii, evaluate la peste un milion de lei. De vânzare sunt şi diferite utilaje. Ninel Potârcă a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, într-un dosar în care prejudiciul a fost estimat la 18,6 milioane de lei. Acesta este judecat şi pentru dare de mită. Afaceristul este încarcerat în Penitenciarul Târgu Jiu.

De vânzare şi bunurile firmei lui Dan Floarea

Alt om de afaceri care are probleme cu falimentul şi cu legea este Radu Dan Floarea, fost patron al firmei Tech Safety SA. Societatea a intrat în faliment din cauza datoriilor, iar lichidatorul încearcă să vândă mai multe terenuri situate în Motru şi Băleşti. Cel mai mare teren are peste 30.000 de metri pătraţi şi se află la Motru. La vânzare mai este ambarcaţiune de agrement cu motor, o remorcă, un Mercedes şi diferite obiecte de mobilier.
Omul de afaceri gorjean Dan Radu Floarea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu şi uz de fals, în dosarul „Pavel“. Afaceristul a fost acuzat de procurori că firma sa, Tech Safety, deşi avea de executat la Peştişani un campus şcolar pentru care primise banii necesari, nu ar fi realizat această lucrare. Dosarul se află în continuare pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, Radu Floarea a fost trimis în judecată şi în dosarul „Electrica“. Potrivit procurorilor anticorupţie, Dan Radu Floarea, acţionar majoritar al SC Tech Safety SA, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, prin implicarea în mai multe tranzacţii care au prejudiciat interesele SC Electrica SA.
Lichidatorii vor să vândă şi bunurile firmei Gastrom Group SRL, care i-a aparţinut afaceristului Nicolae Ţârcă, aceasta deţinând şi restaurantul Amanda. Ţârcă s-a sinucis, în august 2013, tocmai din cauză că firma sa intrase în faliment ca urmare a datoriilor. Omul de afaceri a fost găsit spânzurat într-o cabană de lângă staţiunea Voineasa, din Vâlcea. Bunurile Gastrom scoase la vânzare sunt un teren în Târgu Jiu şi o furgonetă. Şi bunurile firmei oamenilor de afaceri târgujieni Maria şi Alexandru Lupulescu sunt scoase la vânzare de lichidatori. Cel mai important este un hotel din Târgu Jiu. Soţii Lupulescu se află după gratii, după ce au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un dosar de evaziune fiscală.

Firmele instituţiilor publice, cu bunurile la vânzare

Nici firmele instituţiilor publice nu au scăpat de faliment. Cu bunuri scoase la vânzare sunt SC Vârful Păpuşa SA, Tisprest SRL sau Serviciul de Gospodărire Comunală din Bumbeşti-Jiu. Pe SC Vârful Păpuşa SA (acţionari CJ Gorj, CL Novaci şi CL Baia de Fier) a funcţionat telescaunul de la Rânca, însă firma a dat faliment.
„SC Vârful Păpușa SA în fiecare zi de joi, ora 13.00, pentru: bunuri proprietate a debitoarei în cotă de 25%: stație inferioară alcătuită din: corp clădire, platformă asfaltată; amenajare parcări -P. nr.1 – 50 locuri, -P. nr. 2 – 250 de locuri – 23.327,50 lei, stație superioară formată din punct de debarcare (staţionare) – 1.650 de lei. SC Vârful Păpușa SA. Licitaţii în fiecare zi de joi, ora 13.00, pentru: bunuri proprii 100%: freză zăpadă – 2.500 de lei, modul casierie/ cabină pază – 3.850 de lei, porţi acces – Skidata – 43.400 de lei“, potrivit anunţului.
Tisprest a aparţinut Consiliului Judeţean Gorj. De vânzare la Tisprest sunt diferite bunuri cu valoare scăzută. În aceeaşi situaţie se află şi fostul Serviciu de Gospodărire Comunală din Bumbeşti-Jiu.

Vând porţile de la terenul de fotbal!

Vânzarea bunurilor firmelor intrate în faliment îi pune uneori pe lichidatori în situaţii hilare. Este cazul Clubului Sportiv Minerul Motru, unde au fost scoase la vânzare nici mai mult nici mai puţin decât porţile de la terenul de fotbal. „Clubul Sportiv Minerul Motru. Licitaţii în fiecare zi de luni, ora 12.00, pentru: sistem de sonorizare stadion -5.997 de lei; poartă fotbal – 2 bucăţi -1.733 lei/buc.“, conform documentaţiilor pentru licitaţie realizate de lichidator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS