8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPe locuri, fiți gata, start! - Şantierele din Craiova ies din amorţeală

Pe locuri, fiți gata, start! – Şantierele din Craiova ies din amorţeală

Pe strada Bariera Vâlcii lucrează, momentan, Compania de Apă, la o conductă. Reabilitarea străzii, însă, și a canalizării pe un anumit tronson este în atribuțiile firmei Imob Lux Construct, în cadrul unui proiect în care mai sunt incluse străzile Caracal și Râului
Pe strada Bariera Vâlcii lucrează, momentan, Compania de Apă, la o conductă. Reabilitarea străzii, însă, și a canalizării pe un anumit tronson este în atribuțiile firmei Imob Lux Construct, în cadrul unui proiect în care mai sunt incluse străzile Caracal și Râului

Odată cu sosirea primăverii – cel puțin calendaristic – a fost reluată activitatea pe mai multe șantiere din oraș. Muncitorii au reapărut la Teatrul de Vară, dar se lasă așteptați la Grădina Zoologică. În paralel, pe strada Brestei a început „borduriada“ pentru pregătirea asfaltării, iar pe Râului se lucrează la canalizare, pe trotuarele unuia dintre tronsoane. Există și un obiectiv la care nu au fost sistate lucrările nici măcar o secundă – parcarea subterană -, iar până la sfârșitul lunii va începe și construcția cartierului de locuințe de pe strada Caracal.

Primele zile ale lunii martie i-au prins pe muncitorii de pe majoritatea șantierelor primăriei la lucru. Pauza de iarnă s-a încheiat de luni, 2 martie, atunci când Primăria Craiova a dat ordin de reluare a lucrărilor pe toate șantierele. Există, însă, și lucrări care nu au fost oprite deloc. Spre exemplu, cele de la parcarea subterană.

Lucrări nonstop la parcarea subterană

„Noi am lucrat nonstop și nu am avut sistare de lucrări. Am folosit tunuri de motorină pentru încălzire“, a explicat un reprezentant al Mitliv, constructorul parcării subterane. Alt exemplu de lucrări nesistate sunt cele de la fostul hotel Jiul – viitor Ramada Plaza -, un proiect privat, la care s-a lucrat 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. „Nu am avut sistare de lucrări, am turnat beton încontinuu și nu s-a oprit nimeni din lucru. Asta fiindcă am încălzit zonele cu tunuri de motorină“, a spus și Florin Opriș, administratorul SC Jiul SA. Ambii constructori au folosit aceste tunuri pentru a putea lucra cu betonul, care nu poate fi turnat decât la o temperatură care nu scade de -5 grade Celsius. Despre parcarea subterană, primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat că procedura de realizare a pereților mulați nu a permis sistarea lucrărilor. „Este o procedură specială de lucru a pereților mulați. Muncitorii nu au avut nici măcar în noaptea de Revelion liber. Așteptăm să încheie lucrările cu patru luni mai devreme față de termenul estimat, adică undeva prin luna august sperăm să avem parcarea funcțională“, a spus primarul. De parcarea subterană se ocupă, din primăvara anului trecut, asocierea de firme Mitliv, Polystart și Habau.

Centrul Istoric a avut o sistare de câteva săptămâni

Situația nu a fost diferită nici în Centrul Istoric. Aici s-a lucrat cu o sistare de doar câteva săptămâni, în perioada sărbătorilor de iarnă. „Ca de obicei, suntem la muncă. Am avut liber în perioada sărbătorilor, între 18 decembrie și 4 ianuarie, dar chiar și atunci am venit să deszăpezim zona în care lucrăm. Orice întârziere înseamnă timp pierdut. Când nu am putut face săpături, am defrișat, am spart alei. La -10 grade Celsius nu am lucrat la conductele de apă, dar am spart, am pus nisipul și am pregătit terenul și țevile“, a explicat inginer Victor Golfiță, șef de șantier din partea Recon SA. În acest ritm, vine încă o veste bună despre Centrul Istoric al Băniei: lucrarea ar trebui să fie gata în doar o lună și jumătate. „Constructorul spune că lucrarea va fi gata în 45 de zile. Mai trebuie să placheze fântânile, mai sunt de dat jos firele de pe stâlpi și să încheie pavajul pe Nicolaescu Plopșor. De montarea statuilor ne vom ocupa noi după ce ele vor fi turnate în bronz“, a explicat primarul Craiovei.

Linia de tramvai, cea mai întârziată lucrare din oraș

Alt șantier la care a reînceput lucrul în forță este cel care vizează reabilitarea liniei de tramvai. Aici, muncitorii lucrează la montarea de șine, un lucru care le-a pus probleme în ultimele luni din cauză că nu aveau cu ce să-și facă treaba. „S-a stagnat mult în această iarnă din cauza faptului că nu au avut șină. Sunt doar trei fabrici în Europa care produc așa ceva, ei o aduc din Polonia și am înțeles că au avut mari probleme până li s-a livrat. Acum au tot ce le trebuie și pot să lucreze“, a completat Vasilescu. Primarul a mai spus că aceasta este cea mai întârziată lucrare din oraș. Contractul de execuție a fost semnat pe 28 decembrie 2012 și are un termen de finalizare de trei ani. Lucrarea, fiind cu fonduri europene, trebuie să se încheie neapărat până la sfârșitul anului, altfel, lucrările nefacturate vor fi suportate de la bugetul local. Aici lucrează societățile SCT Bucureşti şi SC Mari-Vila Com SRL.

Înțelegere cu dispeceratele de taxi pentru gropile din asfalt

În ceea ce privește șantierele noi, acestea s-au mai deschis pe strada Râului, pe partea dreaptă cum se merge dinspre bulevardul Romanescu către Brestei. Muncitorii Tel Drum SA lucrează pe trotuare și execută săpături pentru lucrările de canalizare incluse în proiectul pe fonduri europene, care cuprinde reabilitarea întregii străzi. Lucrări se desfășoară, de câteva zile, și pe strada Brestei, pe tronsonul cel mai afectat, cuprins între strada Pelendava și Podul Cernele. Acolo a început munca la borduri, după care se va trece la asfaltare, în baza acordului-cadru cu firma Delta ACM.
Olguța Vasilescu a spus că prioritară este această stradă, împreună cu gropile din oraș. „Lucrările pentru asfaltare au început de luni. Se pregătește strada Brestei, care este cea mai distrusă din Craiova și, din această cauză, am considerat-o o prioritate. Pe lângă asta, vom intra pe gropile din asfalt, măcar cele pe care le știm până la această oră. Probabil că vom ajunge la o înțelegere cu dispeceratele de taxi, după ce trecem noi cu angajații noștri ca să le vadă care sunt. În momentul în care s-a asfaltat ceea ce credem noi că reprezenta o problemă, vom apela și la dispeceratele de taxi să ne spună dacă mai sunt altele pe care noi nu le-am văzut. După gropi, vom intra în cartierele de periferie, dar și în cvartalele de blocuri din cartiere. Spre exemplu, în Lăpuș nu există nici măcar beton, este pământ“, a mai precizat primarul.

Lucrările pe Aleea IV Brestei ar trebui să înceapă săptămâna viitoare

Vorbind despre zona Brestei, aici se va intra și pe Aleea IV Brestei pentru săpături la canalizare și apă menajeră. Deoarece sunt anunțate precipitații în următoarele zile, lucrările sunt programate să înceapă săptămâna viitoare. „Avem informații de la meteo că este foarte posibil să mai avem ninsori spre sfârșitul acestei săptămâni – începutul săptămânii viitoare, ceea ce înseamnă că lucrările se vor sista iar pentru câteva zile, dar s-ar putea să se înșele meteorologii și atunci am spus că este bine să dăm drumul la toate șantierele. (…) Doar la Aleea IV Brestei am zis să mai așteptăm o săptămână până să dăm drumul, să vedem dacă este ninsoare sau nu. Acolo, fiind nămol, în momentul în care vor începe să sape, va fi foarte complicat. Trebuie să aibă loc lucrări de canalizare și pentru introducerea apei potabile. E vorba de o săpătură la patru metri adâncime, și atunci am preferat să fie terenul uscat“, a explicat Lia Olguța Vasilescu. Firmele care vor lucra pe Aleea IV Brestei sunt SC Tel Drum SA și SC Total Road SRL, pe un contract în valoare de circa 2,5 milioane de lei fără TVA.

Muncitorii se cam lasă așteptați în Barieră, la zoo și la Water Park

Există, însă, și lucrări unde nu se prea văd muncitori pe șantier. Unul dintre ele este cel de la Grădina Zoologică din Parcul „Romanescu“. Deși ordinul de reluare a lucrărilor a fost dat, la zoo nu se muncește. Contactat de GdS, reprezentantul Mag Construct a explicat că e posibil ca vremea să se strice în următoarele zile: „Noi avem lucrările blocate. În câteva zile, se va strica vremea și preferăm să așteptăm. Cel mai probabil, ne vom apuca săptămâna viitoare“. Primarul, pe de altă parte, spune că nu sunt probleme în ceea ce privește graficul de lucrări la Zoo Craiova și că un constructor se poate organiza după cum consideră: „Nu avem o problemă cu Grădina Zoologică, lucrările sunt în grafic. Le-am dat și lor ordin de începere a lucrărilor luni, dar probabil că își fac încă organizarea de șantier și nu sunt gata să se apuce de lucru. Probabil că săptămâna aceasta se vor apuca și ei de lucru și că vom avea lucrarea gata în timp“. Lucrarea este finanțată 75% din fonduri de la Ministerul Mediului și 25% din bugetul local al Craiovei.
Alt șantier pe care nu prea sunt, momentan, muncitori, este cel de pe strada Bariera Vâlcii. Zilele acestea, compania CEZ dă jos stâlpii vechi de iluminat de pe stradă. Totuși, spune primarul, există probleme cu șoferii care nu vor să respecte organizarea de șantier. „Pe Bariera Vâlcii este o problemă în sensul că vor avea de introdus conductă. Nu reușim să ne înțelegem cu șoferii deloc, deși noi am pus semne de circulație că este drumul în lucru, conducta s-a spart de vreo șapte ori pentru că au intrat cu mașini mari. În prezent, se dau stâlpii jos pe un contract pe care îl avem cu CEZ și urmează să intre și constructorul în forță pentru a termina“, a mai completat primarul. De lucrarea de pe Bariera Vâlcii se ocupă societatea Imob Lux Construct, pe proiectul pe fonduri europene în care mai sunt incluse strada Caracal și Râului.
La Water Park-ul din Lunca Jiului există încă emoții. Muncitorii sunt pe șantier, însă aceștia pot lucra numai la obiectivele care nu sunt vizate de ancheta DNA care este în desfășurare. „La Water Park suntem destul de încurcați pentru că așteptăm o expertiză pe care trebuie să o facă municipalitatea și mai așteptăm o expertiză financiară și de la DNA. Banii au intrat de la minister pentru tot ceea ce s-a lucrat până acum. În principiu, nu ar trebui să fie probleme pe tronsoanele pe care nu este anchetă penală. Acolo ar trebui să se lucreze“, a mai completat primarul. La Water Park, un proiect de 65 de milioane de lei fără TVA, finanțat european, lucrează societățile Delta ACM, Polystart și UTI Grup.

Lucrările la cartierul de locuințe încep luna aceasta

Deși fusese anunțat că lucrările la cartierul de locuințe vor începe la 1 martie, acestea nu au fost încă demarate. Firma Shandong Ningjian Construction Group a obținut toate actele necesare demarării lucrărilor și a dat asigurări că lucrările vor începe în cursul acestei luni. „Partenerul nostru chinez și-a achitat toate datoriile către primărie. Lucrările vor începe, cu siguranță, luna aceasta. Interesul este al lor pentru a termina cât mai repede. Probabil că, în această perioadă, își organizează șantierul“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS