17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj1.095 de ani de concedii medicale acordate anul trecut în Gorj

1.095 de ani de concedii medicale acordate anul trecut în Gorj

Angajaţii din Gorj au beneficiat în 2014 de peste 400.000 de zile de concedii medicale, echivalând cu 1.095 de ani. Dintre beneficiari, minerii şi şomerii au atins recordul la îmbolnăviri. Potrivit statisticii realizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj, persoanele care s-au îmbolnăvit în 2014 au necesitat, cumulat, concedii medicale de peste 400.000 de zile. Instituția a ajuns să fie datoare la angajatori din cauza sumelor uriașe care trebuie decontate. Minerii conduc în clasamentul beneficiarilor de concediu medical, pe locul doi fiind șomerii, cu aproape 3.000 de zile.
Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, peste o mie de şomeri au beneficiat de concedii medicale. Suma totală care trebuie decontată se ridică la aproape 13 milioane de lei, iar anumiţi angajatori încă nu au primit banii. Mulţi şomeri intră în concediu medical pentru a prelungi perioada de primire a indemnizaţiei.
„Avem datorii la angajatori. Sunt foarte multe zile de concediu medical. Abia am achitat sumele pentru vara anului trecut. Înregistrăm întârzieri la plata obligaţiilor către angajatori. Sunt zeci de mii de gorjeni care au avut nevoie de concediu medical“, a declarat Daniel Bondoc, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. La plata concediului medical, care nu poate fi mai mare de 90 de zile, decât în anumite condiţii, se ia în calcul media veniturilor din ultimele şase luni. Pentru bolile obişnuite, procentul este de 75 la sută, iar pentru cele grave, precum SIDA şi tuberculoza, este de sută la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS