11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep simulările la clasa a VIII-a

Încep simulările la clasa a VIII-a

(FOTO: Arhiva GdS)
(FOTO: Arhiva GdS)

Elevii din clasa a VIII-a încep de astăzi simulările examenelor de la evaluarea naţională 2015.
În județul Dolj sunt școlarizați aproximativ 6.000 de elevi la clasa a VIII-a. Simularea începe la ora 9.00 şi are loc în fiecare unitate de învăţământ în care există clase de a VIII-a. Elevii vor susţine proba în clasa în care îşi desfăşoară activitatea în mod normal, aşezaţi câte unul în bancă şi supravegheaţi video. De asemenea, ca şi anul trecut, cei care îi vor asista vor fi profesori de altă specialitate, iar cei ce vor corecta lucrările vor fi profesori de limba română, unul fiind de la clasă, iar altul, tot de limba română, dar care predă la altă clasă. Din acest an însă, Ministerul a schimbat programele de examen la limba şi literatura română şi la matematică, astfel că pentru evaluarea naţională elevii claselor a VIII-a trebuie să cunoască, obligatoriu, şi speciile literare romanul şi balada, genul dramatic, precum şi propoziţiile subordonate circumstanţiale condiţionale, concesive şi consecutive. Programa prevede că elevii trebuie să cunoască „trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în operele literare studiate sau în texte la prima vedere“, în timp ce în fosta programă erau specificate doar genurile epic şi liric. De asemenea, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţă, basmul popular, pastelul, fabula şi nuvela, care erau trecute şi în programa veche. Programa de examen pentru limba şi literatura română, valabilă la evaluarea naţională, introduce drept conţinut obligatoriu toată programa şcolară pentru clasa a VIII-a.
Și la matematică, elevii trebuie să adapteze limbajul matematic la situaţii concrete, o abordare similară cu cea din testele internaţionale de genul PISA. O noutate este faptul că, de data aceasta, elevii care obţin note mari şi vor să le treacă în catalog trebuie să solicite acest lucru, iar profesorii le vor consemna. „Până acum, profesorul decidea dacă va trece sau nu aceste note în catalog. Pentru a-i stimula pe elevi și a-i determina să conștientizeze importanța acestor simulări, mulți dintre profesorii doljeni anunțau elevii înainte de susținerea probei că notele vor fi consemnate și în catalog“, a menționat prof. Lavinia Craioveanu, inspector școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj. Subiectele de la examenul de simulare sunt unice şi vor fi trimise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice înainte cu puţin timp de începerea simulării.
Ca urmare a programului întocmit de Ministerul Educaţiei, elevii de clasa a VIII-a vor susţine simulări ale examenului în zilele de 23 februarie la limba și literatura română și 24 februarie – la matematică, iar liceenii de clasele a XI-a şi a XII-a vor simula probe din cadrul bacalaureatului între 2 şi 6 martie, urmând ca la sfârşitul anului şcolar să susţină probele propriu-zise ale examenelor.

Peste 3.700 de elevi gorjeni încep simularea

Peste 3.700 de elevi de clasa a VIII-a din judeţul Gorj susţin astăzi simularea naţională la disciplina limba şi literatura română. Examenele de simulare se vor încheia pe 24 februarie, când elevii vor susţine proba scrisă la matematică.
„Simulările la evaluarea naţională încep luni (astăzi- n.r.) la fiecare instituţie de învăţământ cu subiecte unice furnizate de Serviciul Naţional de Evaluare şi Examinare, urmând ca evaluarea lucrărilor să se facă în fiecare şcoală de câte un profesor care predă la clasa respectivă şi alt profesor, aşa cum a fost stabilit de către directorul fiecărei instituţii de învăţământ. La această simulare sunt aşteptaţi 3.720 de elevi. De pe 2 martie va fi rândul elevilor de liceu să îşi testeze cunoştinţele pentru că atunci vor începe simulările pentru examenul de bacalaureat“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS