10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Municipal Craiova, prejudiciu de 100.000 de euro

Târgul Municipal Craiova, prejudiciu de 100.000 de euro

Controversatul contract prin care SC Piețe și Târguri Craiova SRL a închiriat în 2013 de la Texind SA circa 32.000 mp pentru Târgul Municipal din strada Caracal a fost luat la puricat de controlorii financiari ai Curții de Conturi, care au estimat un prejudiciu de peste 100.000 de euro. Societatea a plătit nelegal chirie în perioada februarie – iunie 2013, lucru semnalat și de GdS la vremea respectivă. Reprezentanții SC Piețe susțin că au formulat contestație, iar dacă prejudiciul va rămâne definitiv, acesta va fi recuperat de la SC Texind SA, nu de la semnatarii contractului. 

Curtea de Conturi a României (CCR) a publicat recent raportul de control pe 2013 de la SC Piețe și Târguri Craiova SRL. În urma verificărilor efectuate, controlorii financiari au estimat prejudicii de 462.000 de lei (104.000 de euro) din contractul de închiriere nr. 1066/2013, încheiat cu SC Texind SA Craiova, pentru suprafața de 32.000 mp de teren, în strada Caracal, nr. 172B. Prin actul încheiat, SC Piețe și Târguri Craiova SRL „s-a angajat ca de la data semnării să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro, fără ca în contract să se prevadă clauze concrete cu privire la obligațiile părților“, se arată în raportul de control. Locatorul, Texind SA, „abia în luna iulie 2013 a obținut autorizația de construire (nr. 776/2013), iar potrivit procesului-verbal nr. 18.109/2013, în luna august 2013 lucrările asumate nu erau finalizare“. În consecință, „pentru perioada februarie – iunie 2013, entitatea controlată (SC Piețe și Târguri Craiova – n.r.) a acceptat și a plătit lunar chirie fără nici o justificare legală“, mai spune raportul CCR.
Contractul dintre SC Piețe și Târguri Craiova SRL și Texind SA a fost semnat în data de 8 ianuarie 2013, fără vreo dezbatere în cadrul Consiliului Local (CL) Craiova. Texind SA a încheiat afacerea pentru o perioadă de zece ani, chiria lunară fiind de 15.000 de euro. Inițial, firma nu avea nici o obligație, decât să predea amplasamentul. Ulterior, printr-un act adițional (nr. 6929/25 februarie 2013) s-a angajat să realizeze pe cheltuiala proprie barăci din lemn fără închidere perimetrală în suprafață de cel puțin 2.000 mp. În contract nu exista nici o clauză privind termenul de realizare a investițiilor sau penalitățile de întârziere. Contractul a fost publicat la presiunea opiniei publice, după dezvăluirile GdS în legătură cu această afacere. Firma Texind SA era controlată prin Redexim SRL de omul de afaceri Andi Gaiu, fost lider PSD. În 2012, Texind SA raportase o pierdere de circa 120.000 de lei, iar în martie 2013 societatea raporta o cifră de afaceri de 66.000 de lei (15.000 de euro), reprezentată de veniturile din chirii. Firma încasa de la Piețe și Târguri Craiova SRL o chirie de 15.000 euro/lună.

Texind a încasat deja 345.000 de euro

Deși încasa chirie lunară de 15.000 de euro începând cu luna februarie 2013, Texind SA s-a apucat să amenajeze târgul abia în mai – iunie. Pe 7 februarie, firma a solicitat certificatul de urbanism (CU) pentru „amplasare construcții provizorii ușoare din lemn tip hală și amenajare târg zilnic“, dar în același timp derula lucrări fără autorizație de construire (AC). Merită să amintim aici și atitudinea Poliției Locale (PL) Craiova. GdS a solicitat PL Craiova (17 iunie 2013) și Primăriei Craiova (19 iunie 2013), să comunice dacă lucrările se execută cu autorizație.
Primăria a răspuns (8 iulie) că până pe 20 iunie autorizația de construire nu fusese eliberată. PL Craiova a amânat răspunsul (21 iunie), iar ulterior a răspuns (15 iulie) că Texind SA avea autorizație. Ce se întâmplase: pe 8 iulie firma primise autorizația de construire. Așadar, PL Craiova a amânat răspunsul și controlul până a apărut autorizația!
În ianuarie 2015, după ce a plătit timp de aproape doi ani chirii de 345.000 de euro, SC Piețe și Târguri Craiova SRL și-a schimbat brusc atitudinea față de Texind SA. „Până în prezent, am avut numai promisiuni de la firma care deține terenul. Recunoaștem că, în prima fază, proprietarul terenului a realizat 90% din investițiile pe acest teren, dar amintim și faptul că societatea noastră a plătit vreme de câteva luni chiria (martie – septembrie 2013) beneficiind de bunul închiriat, dar nu a putut să încaseze venituri decât după finalizarea investițiilor amintite, realizate de către proprietar. Odată cu numirea mea la conducerea societății s-a reușit, prin negocierea cu proprietarul, asfaltarea de către acesta a unei porțiuni din suprafața târgului, dar de atunci (decembrie 2013) și până în prezent (ianuarie 2015) nu a mai fost realizată nici o investiție“, a declarat directorul Claudiu Neagoe pentru GdS („Război pe Târgul Municipal Zilnic Craiova“ – 16 ianuarie 2015).

„Am formulat contestație“

Directorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL cere societății Texind SA ca până la 1 iunie 2015 circa 90% din târg să fie betonat. În caz contrar, va trece la rezilierea unilaterală a contractului. În același număr al GdS, patronul Andi Gaiu declara că „în martie începem betonatul“. Mai sunt câteva zile până la 1 martie, iar GdS nu a descoperit nici o autorizație cerută în acest sens.
Înainte de schimbarea atitudinii din partea SC Piețe și Târguri Craiova SRL, pe la societate trecuseră controlorii financiari, care au constatat cele relatate mai sus. Directorul Claudiu Neagoe susține că raportul de control a fost contestat.
„Am formulat o contestație și, dacă nu suntem de acord cu răspunsul, mergem în instanță. Când am încheiat contractul, evaluatorul a calculat o chirie de 0,60 euro/mp, noi am obținut 0,45 euro/mp. Controlorii au găsit alături un teren de 4.900 mp, care fusese închiriat cu 0,15 euro/mp, și au concluzionat că în zonă aceasta ar fi chiria. Texind avea închiriat de la SC Zahărul o suprafață de teren la 0,15 euro/mp, dar apoi au făcut act adițional la 0,80 euro/mp. Apoi, Curtea spune că s-a plătit chirie pe un teren care nu a putut fi folosit în scopul pentru care a fost închiriat. Este părerea lor, nu-i obligatoriu ca instanța de judecată să considere la fel“, susține Claudiu Neagoe, directorul SC Piețe și Târguri Craiova SRL. În opinia acestuia, dacă prejudiciul de 100.000 de euro rămâne definitiv și irevocabil, banii trebuie recuperați de la Texind SA, nu de la reprezentanții SC Piețe. Reprezentantul Texind SA, Andi Gaiu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere asupra acestei probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS