11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTun de 30.000 de lei prin metoda „Accidentul“

Tun de 30.000 de lei prin metoda „Accidentul“

Unul dintre suspecţii reţinuţi de poliţiştii gorjeni (Foto: Eugen Măruţă)
Unul dintre suspecţii reţinuţi de poliţiştii gorjeni (Foto: Eugen Măruţă)

Un deținut încarcerat la Penitenciarul Colibași și un recidivist proaspăt eliberat din închisoare au înșelat trei bătrâni din Gorj prin metoda „Accidentul“. Suspecţii de înşelăciune au fost prinşi după ce mai mulţi bătrâni au reclamat la poliţie că au fost sunaţi de anumite persoane care le-au cerut sume mari de bani pentru a le salva rudele implicate în accidente rutiere. Trei dintre persoanele care au răspuns la apelurile suspecţilor s-au speriat de cele auzite şi au fost convinse să achite sume de bani. „Pe 17 februarie, polițiștii au reținut doi bărbați, de 30 și respectiv 31 de ani, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Cei doi au utilizat metoda «Accidentul» și au înșelat trei persoane din Gorj, cauzând un prejudiciu de 30.000 de lei. Cei doi vor fi prezentați pentru mandat de arestare“, a spus Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Astfel de cazuri apar în toate județele României, în ciuda campaniilor de informare și prevenire ale Poliției Române. Cei care sună se dau drept avocați sau chiar polițiști.

Escrocii spun poveşti credibile

Potrivit celor păgubiţi, persoanele care pretind că vor să le salveze rudele au foarte multe informaţii pentru a se face credibile. „Era să fac infarct acum câteva luni. M-a sunat un bărbat și mi-a spus, pe un ton grav, că fiul meu – știa că am un fiu – a avut un accident de circulație. Mi-a zis că a dat cu mașina peste un pieton care traversa strada. Cel care a sunat s-a recomandat a fi avocat. Mi-a spus că dacă nu vreau să cheme poliția, să depun într-o oră suma de 6.000 de lei. Am simțit că mi se face rău, mă gândeam doar că n-am atâția bani și că fiul meu va face închisoare. Apoi, după ce m-am liniștit, m-am gândit să-l sun pe fiul meu. Așa am aflat că nu era nimic adevărat din ce îmi zisese omul ăla“, a povestit Mioara Ghițu din comuna Negomir.
În cazul înşelăciunii cunoscute sub denumirea de „Accidentul“, suspecţii se dau drept avocați, procurori, poliţiști sau medici şi solicită telefonic diferite sume de bani unor persoane. „Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate, fiu, fiică, ginere, au fost victimele unor accidente de circulaţie şi au nevoie de bani pentru intervenţii urgente medicale sau au fost reţinute de poliţie pentru săvârşirea unor fapte grave cu victime decedate, iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor. Victimele sunt alese mai ales din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor“, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS