16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecția Chirurgie III e renovată, dar are nevoie de aparatură

Secția Chirurgie III e renovată, dar are nevoie de aparatură

Secția Chirurgie III a Spitalului Județean de Urgență Craiova și-a schimbat înfățișarea. După câteva luni de lucrări, clinica așteaptă pacienții în saloane renovate și igienizate. Mai este, însă, nevoie de îmbunătățiri și orice sponsorizare este binevenită, mai ales că multă aparatură este deja uzată și așteaptă să fie înlocuită.

În Secția Chirurgie III a celui mai mare spital din Oltenia se fac anual peste 1.500 de intervenții chirurgicale. În ultimul timp, clinica a intrat într-un proces de renovare și acum se văd rezultatele. Toate saloanele sunt igienizate, la fel și băile. Câțiva deținuți ai Penitenciarului Craiova au lucrat zilnic, astfel încât secția să arate ca una normală pentru o unitate medicală care este și centru universitar. O igienizare de acest fel nu s-a mai făcut de prin anii 2000, a spus conf. univ. dr. Marian Munteanu, şeful secției. „S-au făcut îmbunătățiri și s-a zugrăvit. Băile au fost refăcute toate. Oamenii de la Penitenciarul Craiova au lucrat extraordinar de bine și au lăsat curățenie. La ora actuală, secția este pusă la punct, dacă ne referim la igienă, și să sperăm că scăpăm de coșmarul gongilor și insectelor. Însă, pentru a exista confort în toate saloanele, mai avem nevoie de câteva aparate de aer condiționat și de jaluzele. Fac apel către toți cei care pot să facă sponsorizări: este nevoie de acestea pentru confortul pacienților. De jaluzele este nevoie pentru că peste zi bate soarele în toate saloanele. Am mai avut, dar s-au deteriorat“, a explicat șeful clinicii.

Banii au venit de la conducerea spitalului și din studiile medicilor

O parte din banii pentru renovarea secției au fost alocați de conducerea spitalului, iar restul din bugetul pe care clinica îl obținuse în urma realizării unor studii pentru care spitalul percepe un comision de 10%. Din sponsorizări, în urmă cu câțiva ani, au fost recondiționate unele dintre saloanele secției. „O igienizare generală pe secție nu s-a mai făcut din 2000-2004, când tot prin sponsorizări am pus la punct mai mult de jumătate din clinică. Atunci am mai pus jaluzele, linoleum. Totodată, am îmbunătățit condițiile din băi și am pus aer condiționat. Dar în spital, fiind vechi, ba se sparge o țeavă, ba apare o defecțiune la lumină“, a completat conf. univ. dr. Marian Munteanu.

Clinica are nevoie de aparatură

Dacă din punct de vedere al igienizării, clinica oferă acum condiții pacienților veniți din întreaga regiune, situația se schimbă când vine vorba de aparatura medicală. În lipsa unor aparate noi, medicii își fac treaba cu ceea ce au în acest moment. „Avem un salon postoperator în care ne-ar trebui monitorizare de bolnavi. În plus, în blocul operator avem un singur laparoscop, venit în 2004, printr-o donație cu ajutorul fostului șef de clinică, prof. Gugilă. Am avea nevoie și de aparate de hemostază performante, pe care le vedem prin reviste și pe care alții le folosesc de multă vreme, dar și de aparate de sutură mecanică. Foarte multe lucruri ar intra în discuție, dar deocamdată este bine că oferim cât de cât un confort pacienților internați“, a precizat medicul. În cele două săli de operație ale Secției Chirurgie III se fac zilnic între patru și șase intervenții chirurgicale. Medicii acoperă marea masă a patologiei bolilor chirurgicale, dar există și nevoia unor intervenții mai mari, care sunt trimise spre rezolvare în alte unități sanitare. „Cea de-a doua sală o împărțim cu cei de la Secția de Chirurgie Toracică. La 2.000 de bolnavi, în medie, internați pe an, avem peste 1.500 de intervenții. Sunt cazuri pe care le trimitem mai departe, de exemplu intervențiile mari, cum sunt hepatectomiile sau transplantul hepatic, pentru care există centre. Noi operăm bazic. Marea masă a patologiei bolilor chirurgicale se rezolvă și aici“, a explicat șeful Clinicii Chirurgie III.

Deficit de îngrijitoare, asistente, infirmiere

Clinica se confruntă și cu deficitul de personal mediu. Asistentele și infirmierele sunt tot mai puține, fie că au plecat în străinătate sau au ieșit la pensie. „Ca număr de medici, suntem acoperiți la ora asta, dar îngrijitoarele, asistentele și infirmierele sunt puține. Am tot vorbit cu domnul director și mi-a promis că în primăvara aceasta se va organiza concurs. Unele au plecat, altele au ieșit la pensie sau sunt în prag de pensionare“, a spus dr. Marian Munteanu.
În ceea ce privește medicamentele, șeful clinicii susține că acestea nu lipsesc, dar că mai sunt perioade cu sincope. „Nu sunt probleme de lipsă, dar sunt probleme de sincope în aprovizionare. Nu ne putem plânge în momentul acesta. Dacă pacientul dorește altceva decât îi oferim noi, eu spun clar că împotriva durerii avem asta și asta și dacă vrea altceva, de ultimă generație, care este foarte scump, pe acela se duce și îl ia, dar noi avem ce oferi ca să acoperim ceea ce este necesar“, a concluzionat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS