24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRocada traseiștilor: Iese Cristina Calangiu, intră Dan Dașoveanu

Rocada traseiștilor: Iese Cristina Calangiu, intră Dan Dașoveanu

Consilierul local PSD, Cristina Calangiu – fost membru PNL, a demisionat din funcția de viceprimar al Craiovei, invocând „motive personale“. Propunerea Olguței Vasilescu pentru funcția lăsată liberă este alt migrator politic: consilierul independent Dan Dașoveanu, fost PDL, care este și consilier pe probleme economice al primarului. Dașoveanu va fi uns în funcție astăzi, într-o ședință de îndată a consiliului local. Cristina Calangiu a lăsat să se înțeleagă că va renunța și la mandatul de consilier.

Viceprimarul Cristina Calangiu și-a dat demisia luni din funcția ocupată timp de aproximativ trei ani ca unul dintre cei doi secunzi ai primarului Lia Olguța Vasilescu. Calangiu, care coordona, ca viceprimar, activitățile creșelor, grădinițelor, școlilor, spitalelor municipalității și ale piețelor craiovene, a invocat „motive personale“, fără să facă alte comentarii. Calangiu a lansat în spațiul public și informația că ar urma să renunțe la mandatul de consilier, însă primarul Lia Olguța Vasilescu a infirmat acest lucru: „Deocamdată, și-a dat demisia doar din funcția de viceprimar. Este în continuare consilier“. Cristina Calangiu a schimbat partidele în urma OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali, trecând de la PNL la PSD.

LOV: „Singura propunere a fost Dan Dașoveanu“

Locul de viceprimar ar urma să fie ocupat de consilierul Dan Dașoveanu, actual consilier pe probleme economice al primarului Craiovei. Și acesta a schimbat partidul în urma OUG nr. 55/2014, el fiind ales, în actualul mandat început în vara lui 2012, din partea PDL. Între timp, în toamna anului trecut, acesta a ales să devină independent. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat marți dimineață că trebuie să existe consultări în primărie pe acest subiect. Spre după-amiază, când au încetat consultările cu consilierii locali, primarul a confirmat numirea lui Dașoveanu.
„Am avut ședință cu 21 de consilieri (din 27 – n.r.). Singura propunere a fost Dan Dașoveanu, iar mâine (miercuri – n.r.) se va aproba în consiliul local. Doamna Calangiu rămâne pentru mine aceeași persoană ca până azi. Relația noastră nu a fost doar una de serviciu“, a precizat primarul și, totodată, președintele PSD Craiova. În același timp, contactat de GdS, Dașoveanu a declarat că nominalizarea sa a fost o surpriză. „A fost o surpriză pentru mine să fiu nominalizat pentru această funcție. Eu lucram cu doamna primar de șase luni la mai multe proiecte de atragere a investițiilor în Craiova. A fost o surpriză și demisia doamnei Calangiu. Când mi-a spus ieri (luni – n.r.), nu îmi venea să cred. Probabil a decis să se dedice clinicii sale medicale“, a comentat Dașoveanu.

Schimbul de scaune, între ceva „trist“ și o „surpriză“

Dintre cei 27 de consilieri, unii nu au fost chemați la consultările care au avut loc în primărie. Unul dintre ei este Marian Vasile, consilier PNL, care consideră că nu a fost o consultare, ci o impunere. „Nu putem privi plecarea doamnei Calangiu nici ca pe o pierdere, nici ca pe un câștig pentru craioveni. Tot timpul, în spatele demisiilor «din motive personale» sunt lucruri care se află mai devreme sau mai târziu. Nu am fost chemat la consultări pentru că, probabil, nu au fost consultări, ci o întâlnire în care s-au impus niște decizii. Numirea domnului Dașoveanu cu siguranță nu este un câștig pentru craioveni. Ceea ce este interesant, însă, este faptul că nici unul dintre viceprimari nu este din PSD. Asta înseamnă că lista de consilieri PSD este o listă cu oameni slab pregătiți?“, a întrebat, retoric, Vasile. Și Dan Cherciu, colegul său de partid, consideră că numirea este… tristă. „Pe mine nu m-au consultat. Oricum, este trist că cineva care a plecat la greu dintr-un partid este răsplătit cu un asemenea post. Este clar că acesta este modelul de succes pe care îl livrăm tinerilor politicieni“, consideră Cherciu. Alt liberal, Pavel Badea, a declarat că Dașoveanu a făcut repede schimb de principii. „Sunt surprins de decizia doamnei Calangiu. Dacă este adevărată propunerea domnului Dașoveanu ca viceprimar, ea este o trecere extrem de rapidă de la principii democrat-liberale la cele social-democrate. Propunerea unui independent este o surpriză, în condițiile în care în consiliul local sunt patru-cinci consilieri valoroși“, consideră Badea.

Mihai Voicu: „Aceasta este soarta traseiștilor“

La nivel județean, copreședintele PNL Dolj, Mihai Voicu, a declarat că plecarea Cristinei Calangiu nu îl impresionează. „Aceasta este soarta traseiștilor. Și vă rog să observați că este propus alt traseist politic. Nu pot aprecia activitatea doamnei Calangiu. Plecarea ei mă lasă rece, într-un fel“, a spus Voicu. Președintele PNL Craiova, Ionuț Stroe, a precizat că decizia Cristinei Calangiu se contrazice cu plecarea ei de la PNL la PSD. „Este extrem de surprinzător gestul, având în vedere ultimele declarații ale sale, dacă le legăm de perspectivele pe care le avea atunci când a fugit de la PNL la PSD“, a declarat Stroe. Pe de altă parte, președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a explicat că știa de mult timp de intenția Cristinei Calangiu. „Știam de mult că doamna Calangiu dorea să se retragă. Am discutat de mai multe ori cu ea, dar nu am intrat în detalii. Eu cred că și-a făcut treaba ca viceprimar. Nimeni nu a forțat-o să rămână sau să plece“, a spus Manda. Întrebat dacă a discutat despre motivele personale de retragere ale fostului viceprimar, Manda a precizat că „nu este de competența mea, ci a primăriei, a primarului, a organizației locale a PSD să stea de vorbă cu ea“.
Locul Cristinei Calangiu ar urma să fie ocupat, în cazul în care aceasta renunță și la mandatul de consilier, de către persoana care o urma pe lista de la alegerile din 2012. În acest sens, ar trebui să se aplice prevederile Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în care este menționat că supleanții de pe liste au nevoie de confirmarea scrisă din partea partidului sau alianței electorale sau politice din care au făcut parte, în speță USL. Următorul pe lista electorală din 2012 este generalul Ion Pîlșoiu, candidat din partea Partidului Conservator.

Ședință de îndată pentru ungerea viceprimarului

Consilierii locali se întâlnesc astăzi, de îndată, pentru a vota ocuparea funcției de viceprimar de către Dan Dașoveanu, dar și aprobarea încetării mandatului Cristinei Calangiu. Ședința chiar a fost convocată „de îndată“, fiindcă în cursul dimineții de marți puțini consilieri știau de existența acesteia. Ordinea de zi pentru ședința de astăzi mai conține un punct privind asocierea municipiului Craiova, prin Consiliul Local, cu Societatea Română de Televiziune, în vederea organizării selecţiei naţionale Eurovision, care va avea loc la Sala Polivalentă pe 8 martie. Primăria va cheltui din banul public, pentru organizarea acestui eveniment, suma de 550.000 de lei. 

Ce spune declarația de avere a lui Dașoveanu?

Conform celei mai recente declarații de avere, Dan Dașoveanu a avut, în anul 2013, câștiguri de 48.440 de lei. Cea mai mare parte din această sumă a venit din funcția de director la ROAD AND CIVIL SRL, mai exact 42.084 de lei. De la Consiliul Local Craiova, Dan Dașoveanu a câștigat 6.356 de lei. În declarația pentru anul 2013, consilierul local a enumerat trei conturi curente și trei depozite. Cumulate, acestea au o valoare de 21.305 euro și 254.699 de lei. Dașoveanu mai are bijuterii de 20.000 de euro, dar și obiecte de artă și tablouri care se ridică la 10.000 de euro, dobândite în perioada 1985-2012. Ca proprietăți, în declarația lui sunt trecute un teren intravilan și o casă de locuit, ambele în Craiova. Soția sa, Carmen Dașoveanu, a avut, în 2013, un venit de 33.065 de lei din funcția de director la Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu“, 800 de lei în urma unei subvenții POSDRU și 182 de lei ca indemnizație de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Dolj. Ca viceprimar, Dan Dașoveanu ar urma să aibă un salariu lunar brut de 4.950 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS