22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFuncționarii de la Taxe și Impozite, la judecată

Funcționarii de la Taxe și Impozite, la judecată

Dintre cei 14 inculpați din acest dosar, patru au fost arestați preventiv pe 23 ianuarie (FOTO: GdS)
Dintre cei 14 inculpați din acest dosar, patru au fost arestați preventiv pe 23 ianuarie (FOTO: GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a 14 foști și actuali funcționari ai Direcției de Impozite și Taxe Craiova, acuzați că au şters din evidenţa fiscală sute de amenzi. Paguba adusă de inculpați bugetului local a fost calculată la suma totală de 650.539 de lei.

Dosarul privind comiterea infracțiunilor de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu de către mai mulți funcționari din cadrul Direcției de Impozite și Taxe Craiova a fost înregistrat luni pe rolul Judecătoriei Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru astăzi, când, cel mai probabil, judecătorii vor lua în discuție măsurile preventive dispuse împotriva celor 14 inculpați.
Este vorba de zece funcționari ai Direcției de Impozite și Taxe – Titina Gușiță, Octavian Cojocaru, Petrișor Stepan, Elena Munteanu, Vasilica Bumbac, Claudia Bogoi, Luminița Predoaica, Ioana Moraru, Georgeta Mitroi și Lilioară Piciu.
Șase dintre cei zece funcționari sunt angajați ai Serviciului de Recuperare Debite şi Executare Silită Persoane Fizice.
Alți patru inculpați – Corina Coadă, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu și Andreea Beldeanu – sunt foști inspectori ai Direcției.
Inculpații din acest dosar sunt acuzați că, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, în perioada 2007-2014, „au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“. Funcționarii Direcției de Impozite și Taxe mai sunt acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“, după cum au reținut procurorii craioveni. Prejudiciul a fost calculat de anchetatori la suma totală de 650.539 de lei.
Patru dintre inculpați sunt arestați preventiv, o fostă inspectoare este arestată la domiciliu, iar alți nouă inculpați au fost puși sub control judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS