7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecat la Craiova, arestat în SUA pentru fraude informatice

Judecat la Craiova, arestat în SUA pentru fraude informatice

În mai 2010, anchetatorii au ridicat mai mulți suspecți, însă nu și pe Vrancea, care plecase deja din țară (FOTO: Arhiva GdS)
În mai 2010, anchetatorii au ridicat mai mulți suspecți, însă nu și pe Vrancea, care plecase deja din țară (FOTO: Arhiva GdS)

A fugit în Statele Unite înainte să fie reținut de procurorii DIICOT într-un dosar de infracțiuni cu carduri de credit, însă a fost arestat în New York și este acuzat de comiterea a cinci infracțiuni. Este vorba de unul dintre cei 11 inculpați dintr-un dosar de infracțiuni informatice în care s-au pronunțat instanțele din municipiul Craiova.

În luna mai 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, coordonaţi de procurorii DIICOT, ridicau din Craiova, Bucureşti, Slatina şi Caracal mai multe persoane suspectate că se ocupau cu fraude cu cărţi de credit atât în ţară, cât şi în străinătate.
Oamenii legii au stabilit atunci că pe raza judeţului Dolj s-a format un grup infracţional organizat, care avea ramificaţii în judeţul Olt şi în Bucureşti. Cei din Capitală se ocupau de confecţionarea componentelor electronice ale aparaturii de skimming, iar craiovenii realizau componentele mecanice. Odată asamblate, dispozitivele de skimming erau vândute către alte persoane ori erau folosite de membrii grupării. S-a mai stabilit că, în perioada aprilie 2009 – mai 2010, membrii grupării au acţionat în Italia, Germania şi Suedia, dar şi în România.
Ulterior, în noiembrie 2010, procurorii DIICOT au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar – Andrei Cercelaru, Leonard Vasile, Dragoş Tiugan, Narcis Cîţă, Marian Badea, Horia Hangu, Doru Stan, Claudiu Naciu, toţi din Craiova, dar şi a lui Eugen Stan, din Caracal, Olt, Mihai Neacşu şi Ion Vrancea, ambii din Bucureşti. Printre acuzațiile aduse s-au numărat constituirea unui grup infracţional organizat, accesul fără drept la un sistem informatic, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică sau falsificarea unor instrumente de plată electronică. Anchetatorii au solicitat și obținut arestarea preventivă a mai multor inculpați din acest dosar, însă nu și a lui Ion Vrancea, care plecase deja din țară. Pe 4 iunie 2010, Curtea de Apel Craiova a emis un mandat în lipsă pe numele lui Vrancea.

A intrat în SUA cu documente false

Numele lui Ion Vrancea apare într-un act de acuzare aflat pe rolul Tribunalului Municipal Eastern District, New York, din care putem afla cum a intrat acesta în SUA și cum a fost arestat de agenții FBI.
În actul de acuzare, anchetatorii americani au reținut că, pe 1 martie 2011, la aproape un an de la arestările din Craiova și București, agenţii de la serviciul Vamă şi Securitatea Frontierei l-au reţinut pe Vrancea în apropiere de punctul de frontieră Hidalgo Texas Port of Entry. Vrancea încerca să intre pe teritoriul SUA din Mexic alături de alte opt persoane fără să efectueze controlul la frontieră.
La momentul intrării în SUA, Vrancea avea asupra sa o carte de identitate pe numele Iulian Ichim. Potrivit informațiilor făcute publice de Tribunalul Municipal Eastern District, agentul vamal Timothy Gonzales l-a interogat pe Vrancea la sediul Poliţiei de Frontieră de la Fort Brown, Texas, iar în timpul discuţiei acesta s-a identificat ca fiind Iulian Ichim, cetățean român, născut la 6 martie 1984. Mai târziu, el a declarat că numele său adevărat este, de fapt, Ion Cătălin Vrancea, născut la 25 august 1980, dar și că a cumpărat documentul de identitate fals din România. În fața polițiștilor de frontieră, Vrancea a mai susținut că, înainte de intrarea în SUA a petrecut zece zile în Mexico City, Mexic, apoi a mers în oraşul Reynoso, Mexic. În plus, același Vrancea a declarat că are rude în SUA, care locuiesc în Buena Park, Los Angeles, California.

A distrus aparatura înainte să fie arestat

În același act de acuzare, „Statul (SUA – n.r.) şi-a afirmat intenţia de a dovedi că, în mai multe rânduri, în perioada 25 februarie 2011 – 1 august 2011, o persoană care a folosit un paşaport românesc emis pe numele Iulian Ichim a transferat bani prin serviciile Western Union şi Moneygram din diverse locuri din Mexic şi din California către persoane aflate în străinătate. În perioada 21 mai 2011 – 1 august 2011, o persoană care a folosit un paşaport românesc pe numele Iulian Ichim a efectuat opt transferuri de bani din diverse locuri stradale aflate în zona EI Domino Way, Buena Park. La cel puţin două dintre aceste tranzacţii, camerele de supraveghere video ar fi surprins imagini ale inculpatului în timp ce efectua transferurile de bani“, a reținut instanța din New York.
Anchetatorii americani au descris pe larg cum Vrancea a distrus probe chiar în timp ce vorbea cu agenții FBI care veniseră să-l aresteze.
Astfel, în dimineaţa zilei de 16 februarie 2012, în jurul orei 6.00, agenţi FBI s-au dus la locuinţa lui Vrancea (Astoria, New York), pentru a-l ridica în baza unui mandat de arestare.
Agenţii au folosit un „berbec“ pentru a sparge uşa, însă au reușit să o deschidă numai câțiva centimetri, pentru că era asigurată cu o încuietoare de metal. În continuare, agenții FBI i-au cerut inculpatului să deschidă, însă acesta a răspuns că nu poate. Oamenii legii nu au văzut însă că Vrancea chiar ar fi încercat să deschidă uşa. La un moment dat, agenţii au simţit miros de fum şi au observat că din apartamentul inculpatului ieşea un fum negru. Au sunat la numărul de urgenţă şi au cerut intervenţia pompierilor, iar, între timp, alt agent care stătea în spatele imobilului, l-a văzut pe Vrancea deschizând o fereastră a apartamentului. Acesta i-a cerut inculpatului să deschidă uşa și a primit același răspuns. Când au ajuns la fața locului, pompierii au deschis uşa apartamentului cu un ferăstrău electric, apoi Vrancea a fost reţinut de agenții FBI. După degajarea fumului, agenţii au observat împrăştiate prin apartament mai multe bucăţi de echipament electronic pe care inculpatul ar fi încercat să le distrugă.
Vrancea este acuzat de anchetatorii americani de comiterea a cinci infracțiuni: obstrucţionarea justiţiei, distrugere de dovezi, incendiere premeditată pentru obstrucţionarea justiţiei, utilizarea focului în vederea distrugerii de proprietăţi şi utilizarea unui paşaport fals.
Anchetatorii americani susțin că primele patru capete de acuzare se referă la distrugerea de către Vrancea a unor echipamente de skimming, iar ultimul la folosirea de către inculpat de documente false pentru a trimite bani în România, dar și pentru a semna un contract de închiriere a unui apartament. Ion Vrancea a fost arestat în februarie 2012 și rămâne de văzut ce pedeapsă va cere SUA pentru cele cinci capete de acuzare.

Condamnați definitiv

Marți, 10 februarie, nouă dintre cei 11 inculpați trimiși în judecată în acest dosar de fraude informatice au fost condamnați definitiv.
Cercelaru și Vasile au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare, Naciu, Cîță, Badea, Stan și Hangu au primit câte trei ani de închisoare cu executare, iar Eugen Stan și Neacșu au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Judecătorii au constatat că Dragoș Tiugan a fost condamnat deși fusese în imposibilitatea de a se prezenta la proces, așa că au hotărât ca acesta să fie rejudecat la Tribunalul Dolj. În ceea ce-l priveşte pe Ion Vrancea, instanţa a dispus judecarea sa într-un dosar separat, care este înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS