21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițistul prins cu șpaga în gură, condamnat definitiv

Polițistul prins cu șpaga în gură, condamnat definitiv

Cei doi polițiști au fost arestați preventiv în toamna anului 2013, fiind acuzați de comiterea infracțiunii de luare de mită (Foto: Arhiva GdS)
Cei doi polițiști au fost arestați preventiv în toamna anului 2013, fiind acuzați de comiterea infracțiunii de luare de mită (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a condamnat definitiv, joi, doi agenţi de poliţie de la Centrul de Arest Preventiv din cadrul IPJ Dolj, Vasile Bogdan Stîrlea şi Daniel Gheorghe Bulat, acuzaţi de procurori că „plasau“ arestaţilor telefoane mobile în schimbul unor sume de bani.

Cercetările în cazul celor doi poliţişti ai IPJ Dolj au fost începute de ofiţerii Serviciului Anticorupţie Dolj în octombrie 2013, după ce o craioveancă s-a plâns că un agent i-a cerut 250 de euro ca să „plaseze“ un telefon mobil prietenului ei, care era încarcerat în arestul de pe strada Amaradia din Craiova. Oamenii legii îi supravegheau de mai mult timp pe agenţii de la arest, pentru că mai multe persoane se plânseseră că aceştia le cer bani pentru a le da arestaţilor telefoane mobile. Ulterior, anchetatorii au organizat o acţiune de prindere în flagrant, ocazie cu care denunţătoarea s-a întâlnit cu agentul Vasile Bogdan Stîrlea şi i-a dat cei 250 de euro şi telefonul mobil care urma să ajungă la prietenul ei. Stîrlea, care a fost ridicat imediat după ce a pus mâna pe bani şi telefon, le-a povestit poliţiştilor că el este numai intermediarul, pentru că 150 de euro trebuia să-i primească colegul său, Daniel Gheorghe Bulat, acesta fiind şi cel care urma să-i dea telefonul arestatului. Agentul Stîrlea a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii şi a plecat să îl întâlnească pe agentul Bulat ca să-i dea partea lui de șpagă şi telefonul mobil, iar cei doi poliţişti s-au întâlnit în faţa blocului lui Bulat din cartierul Rovine. Stîrlea i-a dat cei 150 de euro şi telefonul mobil colegului său, iar când Bulat a plecat către casă şi-a dat seama că este supravegheat şi a rupt-o la fugă în scara blocului. A fost prins însă la etajul patru, în timp ce încerca să se caţere în podul blocului. După ce au pus mâna pe el, poliţiştii l-au percheziţionat, însă nu au mai găsit nici telefonul, nici banii. Ulterior, telefonul a fost găsit în podul blocului, unde agentul îl aruncase, însă oamenii legii nu au mai recuperat cei 150 de euro, deşi au căutat în podul blocului şi de la parter până la etajul patru. Resemnați, anchetatorii au hotărât să-l ducă pe agentul Bulat la audieri, iar la ieşirea din bloc unul dintre poliţişti l-a observat pe acesta mestecând ceva. Oamenii legii i-au deschis gura cu forţa şi au găsit şpaga, pe care Bulat încerca să o mestece şi să o înghită.

Pedepesele

Ulterior, cei doi agenţi au fost arestaţi preventiv, iar pe 18 iunie, anul trecut, au fost găsiți vinovați și condamnați. Tribunalul Dolj a hotărât ca Stîrlea să execute trei ani și două luni de închisoare, iar Bulat – patru ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu a fost însă definitivă și a fost atacată cu apel de cei doi inculpați.
Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat joi în cazul celor doi polițiști.
Instanța a reținut circumstanțe atenuante în cazul celor doi inculpați (art. 74, alin.1, lit. c, vechiul Cod Penal – atitudinea infractorului după săvârşirea infracţiunii, rezultând din prezentarea sa în faţa autorităţii, comportarea sinceră în cursul procesului, înlesnirea descoperirii ori arestării participanţilor) și le-a redus pedepsele. Stîrlea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare, iar „partenerul“ său de afaceri a primit o pedeapsă ceva mai mare, de doi ani și jumătate de închisoare. Hotărârea de joi a Curții de Apel Craiova este definitivă.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că cei doi polițiști au fost suspendați încă din toamna anului 2013, după ce au fost puși sub acuzare, iar după condamnarea definitivă, potrivit legii, Inspectoratul le va încheia contractele de muncă lui Stîrlea și Bulat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS