5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPostul de inspector școlar general al ISJ Dolj, scos la concurs

Postul de inspector școlar general al ISJ Dolj, scos la concurs

Georgică Florea Bercea, inspector general al ISJ Dolj (FOTO: Arhiva GdS)
Georgică Florea Bercea, inspector general al ISJ Dolj (FOTO: Arhiva GdS)

Schimbări majore în învăţământ, după ce Ministerul Educaţiei a decis ca funcţiile de conducere din sistem să fie ocupate numai prin concurs şi nu cu delegare, aşa cum s-a făcut în ultimii zece ani. Primii care vor susţine examene sunt inspectorii şcolari generali. Actualul inspector general al ISJ Dolj, Georgică Bercea, va participa la acest concurs.

Ministerul Educaţiei a scos la concurs 42 de funcţii vacante pentru cei 42 de şefi ai inspectoratelor şcolare din ţară. Acest anunţ a creat deja o serie de speculaţii în judeţul Dolj, neoficial vorbindu-se deja de un contracandidat sigur al actualului inspector general. Toţi se abţin însă să dezvăluie numele celor care aspiră la funcţia de inspector general, precizând faptul că mai au timp să se răzgândească, dar şi faptul că timpul pus la dispoziţie de minister este mult prea scurt pentru a permite întocmirea unui plan managerial. „Imediat ce Ministerul Educaţiei a scos aceste posturi la concurs am procedat aşa cum era normal. Am afişat postul de inspector general scos la concurs pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. O să mă înscriu cu siguranţă la concurs. Este firesc să am contracandidaţi, iar dacă vorbim strict de criteriile impuse de minister, aproximativ 1.000 de dascăli îndeplinesc aceste criterii“, a precizat Georgică Bercea, inspector general al ISJ Dolj.

Ce condiţii trebuie îndeplinite de către candidaţii înscrişi la funcţia de inspector şcolar general

Concursul pentru postul de inspector general se organizează în baza Metodologiei de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al Casei Corpului Didactic, din 2011. Se precizează astfel faptul că poate candida la concurs personalul didactic care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: este membru în corpul naţional de experţi în managementul educaţional, este absolvent al unei instituţii de învăţământ superior (cu diplomă de licenţă), este personal didactic titular şi are gradul didactic I sau titlul de doctor, are o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin opt ani, a obţinut calificativul „foarte bine“ în ultimii cinci ani, nu a fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent. Totodată, candidatul trebuie să aibă o recomandare care să vizeze calităţile profesionale, manageriale şi morale din partea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ sau din partea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar ori recomandarea senatului universităţii sau a organului de conducere a instituţiei în care candidatul îşi desfăşoară activitatea la data înscrierii la concurs, nu a desfăşurat poliţie politică şi nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală, este apt medical pentru îndeplinirea acestei funcţii şi nu împlineşte până la data concursului vârsta standard de pensionare.

Probele de concurs şi evaluarea candidaţilor

Cei interesaţi să participe la concursul pentru postul de inspector școlar general al ISJ Dolj trebuie să ştie că dosarele de înscriere se pot depune în perioada 18 – 23 februarie la sediul inspectoratului şcolar, iar probele de concurs se vor desfăşura în luna martie, mai precis în perioada 11 – 20 martie, la sediul Ministerului Educaţiei.
Concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al Casei Corpului Didactic cuprinde trei probe. Prima dintre ele presupune evaluarea curriculumului vitae. La această probă se analizează şi se evaluează rezultatele obţinute în educaţie şi formare, aptitudinile şi competenţele personale, apoi susţinerea, în 30 de minute, a unui test-grilă, utilizând calculatorul. Candidaţii vor primi de rezolvat zece itemi de management educaţional şi administrativ, dintre care trei itemi vor fi formulaţi în limba străină aleasă de candidat; expedierea la o adresă de e-mail indicată de comisia de concurs a testului rezolvat, care este punctată, conform fişei de evaluare şi interviul în faţa comisiei de concurs. La această probă se apreciază calitatea şi susţinerea ofertei manageriale, precum şi răspunsul la întrebările referitoare la inspecţia şcolară, aplicarea legislaţiei şcolare, management educaţional şi deontologie profesională.
Georgică Bercea, fost inspector școlar general adjunct în mandatul Lelioarei Nicola, a preluat pe 7 iunie 2012 şefia ISJ Dolj. Este absolvent al Facultăţii de Istorie.
După examenele inspectorilor şcolari generali, ministrul educaţiei a precizat faptul că vor urma concursuri şi pentru posturile de inspectori şcolari adjuncţi, iar apoi pentru directorii de şcoli, licee şi colegii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS