10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliția Locală Craiova, în atenția Parchetului

Poliția Locală Craiova, în atenția Parchetului

Poliția Locală Craiova, „înghesuită“ în războiul dintre cele două proiecte imobiliare de pe strada Maria Tănase (FOTO: GdS)
Poliția Locală Craiova, „înghesuită“ în războiul dintre cele două proiecte imobiliare de pe strada Maria Tănase (FOTO: GdS)

Războiul total între două proiecte imobiliare de pe strada Maria Tănase a prins la mijloc Poliția Locală Craiova, responsabilă cu disciplina în construcții. Polițiștii au aplicat o amendă de 3.000 de lei și au dispus sistarea lucrărilor la subsolul unui bloc în construcție. Ulterior, nu au mai verificat dacă măsurile dispuse au fost respectate. La două reclamații succesive poliţiştii au răspuns că dezvoltatorii respectă autorizația de construire. Când în poveste a intrat și o firmă de avocatură, polițiștii s-au răzgândit și au dat dezvoltatorii în judecată. Poliția Locală este acuzată de abuz sau neglijență în serviciu într-un dosar aflat la Parchet, în care s-a dispus deja urmărirea penală față de cauză. 

Două societăți din Craiova (SC Win Invest SRL și SC Alternative Eco Energy SRL) s-au asociat pentru a dezvolta un proiect imobiliar în strada Maria Tănase, nr. 27. În acest sens, asociații au obținut autorizația de construire nr. 1494/2 decembrie 2013, care prevede realizarea unui imobil S+P+4 cu parcări la subsol, spații comerciale la parter și locuințe colective la etajele 1-4. După obținerea autorizațiilor necesare, dezvoltatorii s-au apucat de lucru. Lângă șantier, există deja un bloc (C16) construit de alt dezvoltator, ai cărui locatari sunt nemulțumiți că noua construcție se află foarte aproape de ferestrele lor, blocând lumina soarelui. Între cele două părți există deja un conflict civil în instanță.

Poliția susține că se lucrează legal…

În mai 2014, beneficiarii blocului de pe strada Maria Tănase, nr. 27, au fost reclamați că nu respectă autorizația de construire. Pe 10 iunie 2014, Poliția Locală (PL) – Serviciul Disciplina în Construcții (SCD) a sancționat societatea Alternative Eco Energy SRL cu o amendă de 3.000 de lei, pentru că nu a respectat proiectul tehnic privind lucrările din subsolul blocului. Poliția a dispus totodată oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate până la 10 august 2014.
Între timp, imobilul a fost ridicat până la ultimul etaj. Reclamantul Silviu Bănică a sesizat în mai multe rânduri PL Craiova, acuzând că dezvoltatorul nu respectă decizia de oprire a lucrărilor și intrarea în legalitate. La două sesizări consecutive (13, 22 octombrie 2014), PL a răspuns că „la momentul controlului, în urma documentelor puse la dispoziție de proprietarul imobilului, lucrările la care faceți referire respectă documentația tehnică vizată spre neschimbare care a stat la baza emiterii autorizației de construire nr. 1494/2013“.

… apoi se răzgândește!

Reclamanții nu s-au mulțumit cu răspunsul poliției și au apelat la o societate de avocatură. După alte sesizări, în 25 noiembrie 2014, PL Craiova a promis că va verifica „modul de conformare a celor dispuse prin actul de control“ din iunie 2014. În plus, față de cele deja reclamate, Silviu Bănică acuză că asocierea Win Invest SRL – Alternative Eco Energy SRL a încălcat din nou legea, contruind și o mansardă blocului avizat pentru S+P+ 4 etaje. Pe 8 decembrie 2014, Direcția de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (DUAT) din cadrul Primăriei Craiova a confirmat că dezvoltatorii au cerut un certificat de urbanism (CU) pentru „modificare de temă în timpul execuției“, cu „mansardare parțială pod nelocuibil și intrare în legalitate pentru reconfigurare subsol“, „neexistând solicitare pentru eliberare Autorizație de Contruire (AC)“. În consecință, pe 12 decembrie, reclamanții au făcut o nouă sesizare către PL Craiova, iar pe 16 decembrie au primit răspuns. „Întrucât contravenientul nu s-a conformat măsurii dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare în termenul stabilit (10 august 2014 – n.r.), au fost sesizate instanțele de judecată, conform art. 32, alin. 1, din Legea nr. 50/1991 republicată, cu modificările și completările ulterioare“.

Reclamație la Parchet…

Reclamanții de la blocul C16 acuză PL Craiova că nu i-a informat despre măsura opririi lucrărilor și că nu a verificat la timp dacă dezvoltatorii intraseră în legalitate. În două rânduri (13 și 22 octombrie 2014) aceștia au răspuns că lucrările „respectă documentația tehnică“.
În consecință, Silviu Bănică a formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. „După nenumăratele noastre demersuri judiciare și sesizări la PL, abia la șase luni de la data sancționării contravenționale și în condițiile în care noi am sesizat permanent că se execută lucrări fără autorizație (placa peste mansardă), PL sesizează instanța de judecată, cerând probabil desființarea construcțiilor executate cu încălcarea autorizației și a dispozițiilor legale“, se arată în plângere. Reclamanții spun că dezvoltatorii au săvârșit o infracțiune, continuarea lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control fiind pedepsită cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, potrivit art. 24, alin. 1, lit. b, din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcții.
Poliția este suspectată de abuz sau neglijență în serviciu, deoarece „nu s-a luat nici o măsură timp de șase luni, iar beneficiarul și constructorul au terminat în mare parte construcția, deși la momentul sancționării contravenționale și al măsurii opririi lucrărilor construcția era în faza de început (parter)“.

… și urmărire penală în curs

La rândul său, PL Craiova susține că în urma controlului din 10 iunie 2014 s-a constatat că dezvoltatorii „nu respectă autorizația de construire și documentația aferentă, în sensul că, la subsol, nu s-au executat lucrările potrivit proiectului tehnic“. Pe lângă amendă, „s-a dispus oprirea lucrărilor de construire (în ceea ce privește partea din imobil unde s-au efectuat verificările) și intrarea în legalitate“ până pe 10 august 2014. La controlul din 16 decembrie 2014, polițiștii au consemnat că dezvoltatorii au făcut demersurile pentru intrarea în legalitate, obținând certificatul de urbanism (CU) nr. 1591/2014, dar „s-a constatat că beneficiarul nu s-a conformat măsurii de intrare în legalitate, în sensul că nu a obținut autorizația de construire“. În consecință, poliția a acționat beneficiarul Alternative Eco Energy în instanță, la Judecătoria Craiova (Dosar nr. 45135/215/2014). Referitor la acuzațiile de abuz în serviciu sau neglijență, PL Craiova susține că este în imposibilitate să precizeze „cine sau despre ce abuz în serviciu ne solicitați informații“. În dosarul aflat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a fost deja dispusă începerea urmăririi penale față de cauză, potrivit unei adrese a Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Dolj.

„Nu este adevărat…“

GdS a stat de vorbă cu reprezentanții Win Invest SRL, unul dintre dezvoltatorii blocului de locuințe de pe strada Maria Tănase, nr. 27. Aceștia susțin că nu au primit ordin de sistare a lucrărilor și că nu există în prezent un litigiu între PL Craiova și dezvoltatori. „Nu este adevărat că s-a dispus sistarea lucrărilor. Păi altfel ar fi fost oprite! S-a dat o sancțiune pentru că nu s-a realizat subsolul până la limita de proprietate. Dar dacă lucram până la limita de proprietate, afectam blocul vecin. Din dorința de a nu le face rău, am făcut un subsol mai mic. Urmarea: am fost sancționați, că nu am respectat proiectul. Nu suntem în judecată cu poliția locală. Păi nu avem de ce! Poliția nu poate să facă acțiune împotriva noastră, ci doar un proces-verbal de amendă“, susțin reprezentanții Win Invest.

Instanța își declină competența

Procesul dintre Poliția Locală Craiova și Alternative Eco Energy SRL și-a derulat deja primul act. Pe 15 ianuarie 2015, instanța și-a declinat competența în favoarea unui complet specializat în judecarea litigiilor cu profesioniști, decizia fiind fără cale de atac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS