11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNotarii, dispuși să micșoreze costul tranzacțiilor imobiliare

Notarii, dispuși să micșoreze costul tranzacțiilor imobiliare

Pe terenurile intravilane din comunele limitrofe Craiovei se percepe onorariu al notarului  care perfectează tranzacția și impozit la o valoare ce nu poate fi mai mică de 25 de lei  pe metrul pătrat. La extravilan, calculul se face diferențiat între terenurile agricole  și cele cu ieșire la drumuri europene și la centuri. (Foto: Arhiva GdS)
Pe terenurile intravilane din comunele limitrofe Craiovei se percepe onorariu al notarului
care perfectează tranzacția și impozit la o valoare ce nu poate fi mai mică de 25 de lei
pe metrul pătrat. La extravilan, calculul se face diferențiat între terenurile agricole
și cele cu ieșire la drumuri europene și la centuri. (Foto: Arhiva GdS)

După o primă întâlnire cu primarii câtorva comune din jurul Băniei, notarii din colegiul de conducere al Camerei Notarilor Publici Craiova și-au arătat disponibilitatea de a modifica grila după care se calculează acum onorariile lor și impozitul către stat, dacă se dovedește că există diferențe semnificative între valorile de tranzacționare a caselor și terenurilor din comune, existente în evidențele primăriilor, și cele trecute în grila notarilor pe 2015.

Reprezentanții Camerei Notarilor Publici Craiova s-au întâlnit ieri cu primarii câtorva localități din jurul oraşului și cu cei ai firmei de evaluare care a creat expertiza imobiliară la care se raportează tranzacțiile imobiliare din judeţ, grilă numită „Ghid privind valorile de circulație ale proprietăților imobiliare din județul Dolj, pentru anul 2015“. Pe baza acestui ghid se calculează onorariile notarilor publici și impozitul pe tranzacțiile imobiliare. La întâlnirea organizată de Camera Notarilor Publici Craiova și firma de evaluare care a făcut noua grilă au luat parte edilii din Cârcea, Ghercești, Ișalnița și secretarul Primăriei Pielești.
Luna trecută, GdS a publicat două articole prin care arăta cum vor fi afectați vânzătorii și cumpărătorii de case și terenuri de noua grilă intrată în vigoare în 2015.
Casele și terenurile aflate pe teritoriul administrativ al comunelor limitrofe Craiovei au fost incluse de evaluatorul imobiliar AMT Service SRL în noua evaluare pe 2015, în zona D a municipiului, dar au fost evaluate la valori de circulație și de cinci ori mai mari decât anul trecut. O creștere așa de mare a valorii orientative de circulație a imobilelor face ca pe 2015, toți cei din comunele limitrofe Craiovei care doresc să își vândă proprietățile imobiliare să plătească la notar onorariu și de cinci ori mai mare decât anul trecut și impozit pe tranzacție de asemenea mai mare față de cele stabilite în 2014. Onorariile mărite și impozitul de plată către stat se calculează la valoarea din noua grilă valabilă pe 2015, indiferent dacă vânzătorii și cumpărătorii tranzacționează casele și terenurile în realitate la prețuri mai mici decât în valorile din ghidul respectiv după care lucrează notarii.
„În urma discuțiilor purtate s-a stabilit, de comun acord, că, în cazul în care vor considera necesar, primăriile vor comunica SC AMT Service SRL și Camerei Notarilor Publici Craiova elemente noi, concrete, pe care AMT Service SRL nu le-a avut la dispoziție la întocmirea expertizei, urmând ca în baza acestora Camera Notarilor Publici Craiova să solicite și SC AMT Service SRL să întocmească o actualizare a expertizei, așa cum este prevăzut în articolul 77 (indice 1) din Codul Fiscal – Legea 571/2003“, se arată în comunicatul de presă transmis de Camera Notarilor Publici Craiova și semnat de președintele Camerei, Ilie Victor Florea și de reprezentantul AMT Service, Florin Săftoiu.

Ce spun primarii

În vechea grilă, o casă din comune avea o valoare orientativă de circulație de 80 de lei pe metrul pătrat (suprafață desfășurată), iar anul acesta aceeași casă figurează cu o valoare medie de circulație de 650 de lei pe metrul pătrat (suprafață utilă). Unul dintre primarii prezenți la întâlnirea cu notarii a precizat că edilii au cerut scăderea valorii medii la care sunt trecute în grilă casele din comunele limitrofe, pentru că ar fi mai mari decât în realitate. „Primarii au contestat faptul că acea evaluare făcută la case de 650 de lei pe metrul pătrat de suprafață utilă este foarte mare. Una e să ai o casă nouă, construită astăzi, și alta să ai o casă făcută acum 60, 70 de ani. Dacă acele case sunt vechi, dărăpănate și cu zidurile crăpate, cei care le cumpără nu le iau pentru a locui în ele. Clădirea respectivă o demolează și își fac alta nouă. Și oamenii aceștia care au astfel de case sunt afectați, mai ales cei mai în vârstă, pentru că și ei plătesc onorariu mai mare la notar pentru o casă care nu prea are valoare sau are una foarte mică. Reprezentanții Camerei Notarilor Publici au promis că vor analiza evaluarea și o vor actualiza acolo unde s-a greșit și s-au pus prețuri foarte mari. Vă dați seama că noua grilă a fost transmisă către notari, deci ei calculează după aceasta“, a declarat primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză.
„Eu am ridicat problema satelor mai îndepărtate. A rămas să venim cu propuneri de variante concrete, de valori luate din evidențele primăriilor“, a spus și primarul din Ghercești, Cornel Păpăroiu.
„Aceasta a fost o primă întâlnire de acest gen cu notarii. Noi nu am fost consultați până acum în această problemă. A rămas ca noi, primăriile, să le transmitem valoarea reală a tranzacțiilor imobiliare din zonele noastre și să avem această corespondență până în martie cu AMT Service. Dacă există diferențe semnificative între ceea ce există la primării și ghidul acela, atunci se vor face corelațiile în grilă. Eu le-am cerut ca la Ișalnița să se perceapă onorarii la valoarea reală a proprietăților și nu să fie diferențe între noi și Almăj sau între noi și Coțofeni, cum am pățit cu tarifele la apă, spre exemplu. Dar am văzut la domnul Săftoiu o deschidere totală și se vrea o intrare în normalitate“, a spus și primarul din Ișalnița, Ovidiu Flori.
Edililor li s-a explicat modul în care s-a ajuns la noile valori din grilă, respectiv că au fost luate în calcul valorile de tranzacționare din zonele respective (metoda comparativă) și s-a făcut o medie.
Deocamdată, nu se știe dacă din martie va fi sau nu modificată grila notarilor, dar se cunoaște faptul că expertiza respectivă cu valorile medii de tranzacționare mult mai mari decât anul trecut se aplică în continuare și cetățenilor din comunele limitrofe Craiovei care doresc să își înstrăineze proprietățile imobiliare, dar şi cumpărătorilor.
Noua grilă notarială cu valorile mai mari decât în 2014 se poate găsi pe site-ul Camerei Notarilor Publici Craiova, www.cnpcraiova.ro/expertize.

Terenurile de la Centura de Sud, evaluate ca extravilane sau intravilane

Potrivit comunicatului amintit, reprezentantul AMT Service, Florin Săftoiu, le-ar fi explicat edililor din comunele limitrofe Craiovei că, în ceea ce priveşte Centura de Sud, numită în actele oficiale „Varianta de ocolire Craiova Sud“, terenurile sunt evaluate diferenţiat. Centura nu a fost finalizată, iar terenurile din jurul acesteia vor fi taxate de către notari la tarifele de teren extravilan sau intravilan, deci și impozitate diferenţiat. În noul ghid al notarilor, terenurile extravilane cu ieșire la drumuri europene și la centurile ocolitoare sunt taxate la 30 de lei pe metrul pătrat (6,7 euro), iar cele intravilane, la 25 de lei pe metrul pătrat, față de anul trecut, când erau taxate între 2 și 7 lei pe metrul pătrat. Terenurile arabile din comunele din jurul Craiovei sunt trecute în noua grilă la 6.650 de lei pe hectar, în creștere față de 2014, când erau evaluate în grila notarială la 4.000 de lei pe hectar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS