16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImprimeria „Oltenia“, sub lama buldozerelor

Imprimeria „Oltenia“, sub lama buldozerelor

Au început demolările la Imprimeria „Oltenia“ (Foto: Claudiu Tudor)
Au început demolările la Imprimeria „Oltenia“ (Foto: Claudiu Tudor)

Activele din Craiova ale CNI Coresi SA, compania de stat care controlează imprimeriile naționale, au fost înstrăinate fără licitație în 2014, unor samsari imobiliari din Galați, pentru 1,68 milioane de euro. Intermediarii au vândut mai departe imprimeria unor dezvoltatori imobiliari care lucrează pentru Kaufland. De curând, buldozerele au fost mobilizate pentru demolarea imprimeriei. Sindicatele au reclamat afacerea la DNA, printre cei denunțați aflându-se și premierul Victor Ponta.

Afacerea „Imprimeria Oltenia“, în care premierul Victor Ponta este denunțat la DNA, intră într-o nouă etapă. Dapo Euro Imob SRL Galați, firma care în aprilie 2014 a achiziționat fără licitație de la Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi SA clădirile și terenul imprimeriei (14.402 mp) din cartierul 1 Mai (str. Dr. Nicolae Ionescu Sisești, nr. 21) a început deja demolările. Samsarii imobiliari au angajat pentru demolări firma Road and Civil SRL din Craiova, aceeași pe care CNI Coresi SA a angajat-o pentru a construi noul sediu al imprimeriei, în cartierul Craiovița Nouă.
„Avem autorizație de construire și un contract cu Dapo SRL. Contractul are două etape. În prima fază, vom demola clădirile anexe din curte. Apoi vom trece la hala de producție. Avem două luni la dispoziție să demolăm anexele“, a precizat Paul Brătiș, reprezentantul firmei Road and Civil SRL. Aceeași firmă va încasa 742.000 de euro de la CNI Coresi SA pentru proiectarea și execuția noilor spații de producție (3.263 mp) din str. Constantin Brâncoveanu nr. 38C. Până acum, pentru noua locație nu s-a obținut de la primărie nici măcar certificatul de urbanism.

Ce spun actele

CNI Coresi a vândut actuala imprimerie către Dapo Euro Imob SRL contra sumei de 1.680.000 de euro, inclusiv TVA. Firma Dapo SRL a fost înființată pe 13 noiembrie 2012, având ca domeniu principal de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Ea este deținută de Dănuț Popescu (90%) și Nedel­cu Gheorghe Aurelian (10%), iar până în prezent nu a depus nici o situație financiară, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Firma Dapo SRL a revândut rapid imprimeria către un mare retailer alimentar (K), care va construi aici un hipermarket cu parter înalt și spațiu cu servire asistată la exterior.
În luna iunie 2014, CNI Coresi SA și Dapo Euro Imob SRL au încheiat un act adițional la contractul de vânzare-cumpărare din care rezultă că pe 19 și 20 mai cumpărătorul a virat suma de 545.000 de euro inclusiv TVA, moment în care se consideră „transmisă proprietatea imobilelor către societatea cumpărătoare“. Conform actului adițional, transmisia posesiei imobilelor va avea loc pe 18 aprilie 2015, „sub condiția plății integrale a prețului de vânzare“. Până la acea dată, CNI Coresi SA va culege „fructele civile ale imobilelor vândute“. Bogdan Neamțu, avocatul Dapo SRL, nu a dorit să confirme dacă societatea a achitat până la această oră integral prețul imprimeriei. Potrivit cărții funciare (CF) a imobilului, Dapo Euro Imob SRL a făcut o promisiune de vânzare a acestuia către Alpha Property Development SRL București, dezvoltator imobiliar care lucrează în România pentru concernul german Lidl&Schwarz, proprietarul magazinelor Lidl și Kaufland. Imobilul este ipotecă legală a CNI Coresi pentru restul de 1.134.600 de euro care trebuie achitați de Dapo SRL, dar și pentru Alpha Development SRL, în contul avansului de 3,8 milioane de lei (863.000 de euro) plătit pentru el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS