16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȚânțăreni, comuna modernă împărțită de două județe

Țânțăreni, comuna modernă împărțită de două județe

Comuna Țânțăreni din județul Gorj, cu ale ei sate Arpadia, Florești, Chiciora și Țânțăreni, surprinde în mod plăcut. Drumuri asfaltate, gospodării racordate la rețeaua de apă și gaze, unități de învățământ reabilitate, dotate corespunzător, centru de consiliere pentru copiii ai căror părinți au plecat în străinătate, cantină socială pentru oamenii nevoiași, aceasta este, pe scurt, imaginea comunei. Și pentru că uneori viața bate filmul, în comuna gorjeană, o stradă din satul Florești este locuită pe o parte de gorjeni, iar pe cealaltă parte de doljeni.

La o distanță de 40 de kilometri de Craiova, odată ce treci granița județului Dolj, ajungi în comuna Țânțăreni din Gorj. Încă de la intrarea în localitate te surprind casele semețe şi îngrijite. Nu după mult timp de mers ajungi în satul de centru, Tânțăreni. În jurul Târgului de vite, de o parte şi de alta a drumului, sunt reunite case ce poartă plăcuțe cu mențiunea „monument istoric“. Numărul lor este impresionant: 20. Nu multe sunt comunitățile în care găsești atâtea locuințe vechi adunate într-un loc. Cu sute de ani în urmă, negustorii, meșteșugarii au ales să-și ridice acolo casele și să-și dezvolte afacerile. În scurt timp, Tânțăreni se transformase într-o comunitate prosperă.
La sute de ani distanță, comuna surprinde. Toate drumurile sunt asfaltate, iar apa curentă și gazele nu sunt un lux în aceste locuri.
„Pe toată perioada mandatelor de primar am reușit să fac aproape tot. Mă gândeam acum ce mai am de făcut. Când am fost ales primar, în comuna Țânțăreni nu erau asfaltate decât drumul european și o porțiune de drum județean. Atunci am asfaltat tot ce ține de comună. În Florești nu era nicio palmă asfaltată. Acum am modernizat drumul. Satele Chiciora și Arpadia sunt și ele asfaltate, plus drumul ce face legătura între ele și Florești. Alimentare cu apă avem în toate satele. Acum trebuie să finalizăm lucrările pentru satele Chiciora și Arpadia. Mai avem de rezolvat doar racordul electric. Gaze sunt în satul Țânțăreni și Florești. Au început să se mai întoarcă tinerii, pentru că acum le-am introdus apă, curent. În 1991, când am venit eu la primărie, satul Arpadia nu avea curent electric. A fost prima acțiune mare pe care am făcut-o. Mi s-a părut ceva ieșit din comun ca în 1991 acești oameni să nu aibă electricitate“, a spus primarul Maria Vasilescu.
Proiectele la Primăria comunei Țânțăreni nu se opresc, însă. „Avem aprobat și semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării pentru sistemul de canalizare în satul Țânțăreni. De asemenea, mi-am propus să întocmesc studiul de fezabilitate și pentru canalizare în satul Florești, pentru că tot am făcut alimentarea cu apă. Și Căminul Cultural din satul Țânțăreni este în reabilitare și avem aprobare și pentru cel din satul Florești. Singura amărăciune e cu Târgul săptămânal. Sperăm să găsim un program prin care să reușim să-l modernizăm. O să avem în vedere și poarta de intrare, care are o vechime de peste 100 de ani, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice. Avem studiul de fezabilitate făcut de câțiva ani, dar e vorba de o sumă mare, pe care nu ne-o putem permite“, a completat primarul comunei.
Pentru că face parte din rândul acelor comune din Gorj în care solul e impregnat cu nutrienți, la primărie se pune la punct alt proiect ce are în vedere controlul poluării. „Proiectul este implementat de Ministerul Mediului. El constă în realizarea unei platforme de gunoi betonată, furnizarea de europubele către populație, dar și dotarea primăriei cu utilaje. Se vor crea cu această ocazie și locuri de muncă și, totodată, se va rezolva și problema gunoiului de grajd. În ceea ce privește gunoiul menajer, avem contract cu o firmă de salubritate. Oamenii au început să înțeleagă că este necesar să nu mai arunce la întâmplare resturile menajere. Plătesc pentru aceste servicii 12 lei pe lună pentru fiecare gospodărie“, a precizat primarul comunei.

Instituții de învățământ moderne

În comuna Țânțăreni s-au găsit soluții și bani și pentru școli și grădinițe, așa că elevii și profesorii își desfășoară activitatea în cele mai bune condiții. „Școala din Țânțăreni a fost modernizată pentru că arăta groaznic. Nu se mai numea unitate de învățământ. Mi s-a reproșat atunci că fac școala și nu fac drumurile, pentru că dă mai bine în campania electorală să modernizezi un drum decât o unitate de învățământ. Fiind om al școlii, pentru că sunt profesor de meserie, mi-am zis că, dacă nu fac ceva pentru unitățile de învățământ, mai bine plec de la primărie“, a spus primarul Maria Vasilescu.
În anul 2012, Școala gimnazială din satul Florești a fost reabilitată și ea cu fonduri de la Banca Mondială, iar în 2013 a fost extinsă cu fonduri europene. I-au fost adăugate cinci săli de clasă, un laborator și un cabinet psihologic, copiii putând astfel să învețe într-un singur schimb. „Școala de la Florești este una dintre cele mai frumoase din județ, nu o spunem numai noi, ci și cei care ne-au trecut pragul. Arată ca un complex școlar, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al dotării. Există laboratoare de chimie, informatică, matematică, română, franceză, o sală și terenuri de sport în aer liber. Avem și centrală pe gaze. În 2014 am procurat și un loc de joacă. Nu l-am instalat, pentru că l-am achiziționat în iarnă. Urmează să fie montat în această primăvară“, a precizat Elena Boiangiu, directoarea Școlii Gimnaziale Țânțăreni.
De asemenea, grădinița și școala din Chiciora, unde vin copii din satele Chiciora și Arpadia, fiinţează în localuri noi, construite în colaborare cu o fundație din Italia, după cum a precizat primarul comunei.

În ajutorul comunității

Atunci când tot mai mulți localnici au început să-și caute un loc de muncă în străinătate, municipalitatea a întins o mână de ajutor copiilor rămași acasă, în îngrijirea rudelor. În 2010 a înființat în satul Țânțăreni Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Orice copil contează“. Deși erau în vacanță, i-am găsit pe copii într-una dintre săli, în jurul unei mese, alături de psiholog.
Unii colorau, alții erau aplecați asupra unui puzzle, încercând să întregească o imagine. Ne-au primit cu căldură, cu zâmbete largi pe față. Ne-au împărtășit apoi pasiunile lor, lăudându-se fiecare cu talentul său: cel mai bun desenator sau cel mai rapid făuritor de puzzle.
„Ne axăm pe deprinderile elementare de viață, pe dezvoltarea unui stil de viață sănătos, pe capacitățile copiilor de a socializa, de a relaționa cu ceilalți. Sunt programe educaționale complementare școlii. Orarul se face în funcție de nevoile specifice oricărui copil. De asemenea, o dată pe lună lucrăm și cu membrii familiei în grija cărora au fost lăsați, pentru ca aceștia să le poată înțelege mai bine comportamentul și să le ofere sprijinul necesar“, a precizat Tanța Pâslan, psiholog practicant în supervizare, avizat de Colegiul Psihologilor din România, de la Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Orice copil contează“ din comuna Țânțăreni.
De asemenea, primăria a inițiat, în colaborare cu Fundația „Terre des Hommes“, un program de educație și igienă. Copiilor din cadrul familiilor cu stare materială precară li se oferă hăinuțe, la fel cum li se oferă ajutor micuților ai căror părinți sunt imobilizați sau suferă de handicapuri severe. „Am primit o mașină de spălat și o masă și un fier de călcat. Asistentele sociale se deplasează cu bicicletele la familiile nevoiașe, aflate în dificultate, iau hainele, le spală, le calcă și apoi le duc înapoi. Le oferim ajutor“, a mai precizat Tanța Pâslan.
Pentru că există cazuri în care unele familii nu au întotdeauna posibilitatea de a le pregăti celor mici o masă caldă, în 2006 s-a amenajat în locul fostei brutării din satul Tânțăreni o cantină socială. „La ora opt începem programul de lucru. Le pregătim zilnic două feluri de mâncare, hrană caldă pentru prânz, iar seara hrană rece. Le oferim și desert. Vinerea le facem pachețele pentru zilele de la sfârșit de săptămână, când cantina nu este deschisă. Le dăm conserve, pateuri, lactate. 20 de persoane vin zilnic și iau masa aici“, a precizat Maria Nițoaica, bucătăreasă la Cantina socială din Țânțăreni.
Oamenii din comuna Țânțăreni sunt mulțumiți de schimbările din localitatea lor. Necazul lor este că nu pot să-și găsească un loc de muncă la ei în țară și sunt nevoiți să ia drumul străinătății, să stea departe de copii și de părinți. „Avem tot ce ne trebuie, apă, gaze, asfalt. Din păcate, locuri de muncă avem în străinătate, pentru că aceasta e o zonă unde s-a cam terminat cu industria. A rămas Complexul Energetic Oltenia, care șchioapătă și el. Și atunci plecăm în Spania, Germania“, ne spune o localnică din satul Florești. Bătrânii îi privesc cu compasiune pe cei plecaţi. Le este greu să-i ştie duşi departe, iar tristețea este cu atât mai mare cu cât atunci când revin la casa părintească, după trei luni sau un an, cât durează contractul în străinătate, se întorc bolnavi. „E greu de tineretul care pleacă. Muncesc mult, vin cu bani puțini și bolnavi, cu dureri de picioare, de spate“.
Bătrânii le oblojesc rănile și apoi, când se înzdrăvenesc, tinerii pleacă din nou. Trebuie să-și câștige existența, să-și ajute familia rămasă acasă.

Două județe pe aceeași stradă

Sunt oameni cu suflet mare, muncitori, care nu se dau bătuți în fața greutăților. Găsesc energia necesară să îi ajute și pe cei de lângă ei. Așa i-am descoperit și pe gorjenii și doljenii care împart aceeași stradă. În satul Florești, pe o stradă cu două denumiri – Dobreni a satului Florești, comuna Țânțăreni, județul Gorj – și Căpintenilor a cătunului Căpinteni, satul Fratoștița, oraș Filiași, județul Dolj -, gorjenii și doljenii trăiesc în bună înțelegere. Locuiesc pe aceeași stradă, dar în județe diferite. Oamenii de pe o parte a străzii au buletine de Gorj, iar ceilalți de Dolj. Din acest motiv, strada cu două nume este neasfaltată, plină de noroi. „Am buletin de Fratoștița – Dolj și vecinul de peste drum, de Țânțăreni – Gorj. Când o să vină într-o bună zi primarul de la Filiași, o să-l rugăm să-i schimbe numele în Strada cu noroi. Copiii se duc la școală în Gorj. Pentru botezuri, cununii și înmormântări, tot în Gorj mergem. Nu avem niciun consilier care să răspundă de noi. Nu-și dă nimeni interesul“, reclamă o doljeancă.
Vecinul gorjean de peste drum o consolează. „Vecinii mei ţin de Filiași. Noi ne înțelegem bine, doar primarii nu se înțeleg. Doamna mea primar le-a băgat și la doljeni gaze, apă. Primarul lor de la Filiași nu știu ce face. Avem noi grijă de ei. I-am luat sub aripa noastră“, se mândrește gorjeanul.
Într-adevăr, se pare că ajutorul va veni din partea Primăriei Țânțăreni – Gorj, iar drumul noroios va fi și el modernizat în cursul acestui an.
„Avem prins în reabilitare și modernizare și drumul de la granița dintre județe. Sunt aproape trei kilometri de drum. Îl vom asfalta pe tot. Ar fi culmea să-l facem pe jumătate!“, a precizat Maria Vasilescu, primarul din comuna Țânțăreni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS