12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNatalitatea scăzută şi lipsa de bani vor închide şcoli

Natalitatea scăzută şi lipsa de bani vor închide şcoli

Georgică Florea Bercea, inspector general la ISJ Dolj (FOTO: GdS)
Georgică Florea Bercea, inspector general la ISJ Dolj (FOTO: GdS)

Profesorii doljeni au emoţii în acest an mai mult ca niciodată că vor rămâne fără catedre odată cu reducerea numărului de clase. Această situaţie nu o întâlnim doar la una-două unităţi şcolare, ci la foarte multe instituţii de învăţământ de top atât din Craiova, cât şi din judeţ. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar (ISJ) Dolj susţin că decizia privind desființarea claselor a fost luată în urma unei analize atente a încadrării în buget a fiecărei şcoli, dar şi a scăderii numărului de elevi.

Natalitatea scăzută din ultimii ani se resimte deja prin generaţiile reduse numeric care intră în sistemul de învăţământ fie că vorbim de ciclul primar, gimnazial sau liceal. Fiecare director de şcoală încearcă pe cât posibil să îşi păstreze numărul de elevi, solicitând an de an acelaşi număr de clase sau uneori chiar mai multe.
„Dacă, de exemplu, în 2001, 2002 aveam aproximativ 8.500 de copii care absolveau opt clase şi care automat mergeau spre liceu, în prezent, avem aproximativ 5.900. Din aceştia, câteva sute rămân anual repetenţi, alţii îşi urmează părinţii în străinătate sau în alte judeţe. Ca o previziune, în doar câţiva ani vom avea doar 3.400 de copii care vor merge spre liceu, deci singura soluţie este ca procesul de ajustare a numărului de clase din şcoli să fie făcut şi în anii ce urmează. Am analizat şi solicitările managerilor de şcoli în ce priveşte numărul de clase pe care doresc să le înfiinţeze în 2015-2016. Dacă ne-am fi dorit să respectăm solicitările unităţilor şcolare, fără exagerare, ar trebui să aducem masiv copii din Mehedinţi şi Olt. Solicitările în cele mai multe din cazuri sunt nerealiste. Au solicitat, de exemplu, 204 clase de liceu, ceea ce înseamnă aproximativ 5.700 de elevi, şi 52 de clase de profesională, ceea ce aduce un plus de alţi 1.456 de copii. Un calcul simplu arată că este vorba de peste 7.100 de elevi, în timp ce noi avem doar aproximativ 5.900…“, a precizat Georgică Florea-Bercea, inspector general la ISJ Dolj.

Deficitul bugetar taie numărul de clase din şcoli

Numărul scăzut de elevi nu a fost singurul criteriu de care reprezentanţii ISJ Dolj susţin că au ţinut cont în momentul repartizării claselor pentru fiecare unitate de învăţământ. Potrivit acestora, foarte multe şcoli se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ care nu putea fi ignorat. Doar 30 de unităţi de învăţământ din judeţul Dolj se încadrează în buget. În plus, reprezentanţii ISJ Dolj susţin că decizia de tăiere a claselor aparţine şi Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social din care fac parte reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai agenţilor economici, ai camerei de comerţ care au avut în vedere mai mulţi factori, cum ar fi necesarul pe piaţa muncii.
„Ca exemplu în acest sens, Colegiul Naţional «Carol I» are un deficit de peste 1,2 milioane de lei, Colegiul Naţional «Elena Cuza» – un milion de lei, Liceul Teoretic «Tudor Arghezi» – 567.000 de lei, «Odobleja» – 883.000 de lei, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – 900.000 de lei, Colegiul Naţional Economic «Gheorghe Chiţu» – 270.000 de lei, iar lista poate continua. În plus, mulţi dintre manageri au cerut un număr mai mare de clase decât în anii trecuţi. Reprezentanţii CN «Ştefan Velovan», de exemplu, au cerut zece clase de a noua, în condiţiile în care anul trecut au avut nouă. Le-am aprobat opt clase. La Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» sunt opt clase de a IX-a de 28 de ani, asta nu i-a împiedicat însă să aibă an de an copii cu rezultate excepţionale. Şi reprezentanţii Colegiului Naţional «Carol I» au cerut zece clase de a IX-a pentru anul şcolar 2015-2016, acelaşi număr ca în anul şcolar actual, însă le-am aprobat nouă clase. Şi directorii Colegiului Naţional «Elena Cuza» ne-au solicitat nouă clase pentru clasa a IX-a pe care le-am aprobat, însă aici am scăzut o clasă de gimnaziu la clasa a V-a. Această măsură am luat-o în foarte multe şcoli din judeţ, unde fie am redus numărul de clase, fie le-am comasat“, a precizat inspectorul general.
„Trebuie să luăm în calcul şi faptul că în special în colegii sau şcolile cu tradiţie, cei mai mulţi dascăli au gradul I, cu peste 25 de ani vechime, cu gradaţii de merit datorită rezultatelor excepţionale, motiv pentru care şi suma alocată pentru salariile acestora este foarte mare. Vreau însă să aducem asigurări profesorilor din «Velovan» şi «Carol I», la fel ca şi celor din unităţile teoretice că nu îşi vor pierde orele. Profesorii titulari care vor fi afectaţi din unităţile şcolare din judeţ vor intra în mişcarea de personal“, a adăugat Georgică Florea Bercea.

„Consider că în multe situaţii tăierile au fost făcute nejustificat“

Speriaţi că îşi vor pierde serviciul, profesorii au cerut sprijinul reprezentanţilor sindicatelor din învăţământul doljean. Reprezentantul Sindicatului „Spiru Haret“ este de partea profesorilor şi a directorilor care se văd nevoiţi ca din această toamnă să funcţioneze cu clase mai puţine.
„Consider că în multe situaţii tăierile au fost făcute nejustificat. În opinia mea, nu a existat un criteriu clar pentru reducerea unor clase la anumite unităţi şcolare. La Colegiul Naţional «Gheorghe Chiţu» este o situaţie dramatică. Le termină 17 clase de clasa a XII-a, le-au fost alocate în 2014-2015 – 11 clase de clasa a IX-a, iar anul acesta doar nouă clase, deşi au înregistrat rezultate foarte bune, un procentaj de promovabilitate la bacalaureat de peste 70%. La fel şi în Colegiul Naţional «Ştefan Velovan», unde planul de şcolarizare a fost redus cu 20%. O tăiere nejustificată a fost făcută şi în Colegiul «Carol I» sau la Liceul din Melineşti. Nu putem şti în acest moment câte cadre didactice vor fi afectate. Vreau să îi asigur însă pe colegi că în cazul în care vom avea restrângeri de activitate, aceasta se va rezolva fie în totalitate, adică vor primi o catedră în altă parte, fie vor fi detaşaţi în interesul învăţământului rămânând titulari în continuare pe nişte ore rezervate“, a menţionat Constantin Lungulescu, preşedinte „Spiru Haret“ Dolj.

„Cadrele didactice din Melineşti mi-au trimis chiar un memoriu pe care l-am înaintat Ministerului Educaţiei“

Şi profesorii înscrişi în FSLI Dolj au cerut sprijin sindicatului de teamă că vor rămâne fără catedre. „Liceul Teoretic «Tudor Arghezi» rămâne cu patru clase de a IX-a, CN «Velovan» – cu opt clase, CN «Titulescu» din şapte rămâne cu şase clase, «Independenţa» Calafat cu patru clase din cele cinci existente, «Matei Basarab» cu patru clase, Liceului «Alexandru Macedonski» din Melineşti i s-a tăiat o clasă de profil real. Sunt doar câteva exemple. Cadrele didactice din Melineşti mi-au trimis chiar un memoriu pe care l-am înaintat ISJ Dolj şi Ministerului Educaţiei. Au elevi deoarece la această unitate de învăţământ vin nu doar elevi din zonă, ci şi din judeţele apropiate… Existau clase cu efective de 34, 35 de copii. Am cerut pentru această unitate şcolară aprobarea unei clase pe profil tehnologic! Vreau să asigur toţi profesorii titulari că nu vor fi trimişi acasă. Soluţii se vor găsi având în vedere că urmează mişcarea de personal“, a spus Constantin Rada, preşedinte FSLI Dolj.

Numărul elevilor, în scădere

Populaţia de vârstă şcolară a României (3-24 de ani) va scădea până în anul 2050 aproape la jumătate în comparaţie cu anul 2009, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Scăderea va fi mai mare pentru populaţia şcolară feminină (45%) decât pentru cea masculină (43,8 %).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS