17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOperele lui Brâncuşi, promovate la mall

Operele lui Brâncuşi, promovate la mall

Autorităţile locale vor amenaja un stand dedicat lui Constantin Brâncuşi şi operelor sale, în cadrul mall-ului din Târgu Jiu. Ideea mai mult sau mai puţin controversată îi aparţine şefului Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu. Într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu a precizat că instituţia pe care o conduce va elabora, cu ajutorul unor specialişti, o strategie de promovare a operelor lui Constantin Brâncuşi, din Parcul Central. În cadrul strategiei de imagine şi popularizare a operelor lui Brâncuşi se află şi iniţiativa de a amenaja un stand în cadrul mall-ului din oraş. Strâmbulescu a precizat că se bucură în acest sens de sprijinul conducerii locale a complexului comercial, precum şi al directorilor din Bucureşti.

Spaţiu interactiv

Directorul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Doru Strâmbulescu, a mai spus că în spaţiul care va fi pus la dispoziţia primăriei vor fi organizate activităţi care se vor baza pe interacţiunea cu publicul: desen, pictură, proiecţii filme etc. „Am discutat și la nivel de Târgu Jiu, dar și cu managerii din București despre acest proiect. S-au arătat foarte deschiși și ne propunem să organizăm mai multe activități pentru promovarea imaginii lui Brâncuși. Este deschiderea de care e nevoie şi este o modalitate de a-l aduce pe Brâncuşi mai aproape de târgujieni, şi nu numai. Vom organiza o serie de evenimente care să atragă publicul care va participa la ceea ce noi vom pregăti. Vom avea specialişti de la Uniunea Artiştilor Plastici, care vor realiza desene, picturi. Vom prezenta şi produsele pe care le vindem şi în magazinul de suveniruri deschis în Parcul Central. Sunt suveniruri cu operele brâncuşiene de la Târgu Jiu şi alte obiecte care pot fi apreciate şi cumpărate de public. Mall-ul este un spaţiu deschis, al interacţiunii, un element comun în lumea de astăzi şi putem să îl folosim pentru a-l apropia pe Brâncuşi de public. Vom mai avea proiecţii de filme de artă, ateliere de comunicare, diferite scene cu actori. Vom concepe o serie de evenimente inedite, care să implice publicul“, a declarat Doru Strâmbulescu.

Aşteaptă un răspuns pozitiv de la UNESCO

Şeful Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a precizat că momentul cel mai important pentru Gorj şi pentru România legat de numele lui Brâncuşi, în 2015, va fi răspunsul UNESCO în ceea ce priveşte acceptarea Ansamblului „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial. Dosarul este complet, iar Comisia UNESCO urmează să se reunească în această vară, la Bonn, pentru a da un verdict: „Pot să spun că în acest moment dosarul pentru UNESCO este complet şi nu mai sunt de probleme. Din informaţiile pe care le-am primit, Comisia UNESCO se va întruni la Bonn, iar în intervalul 28 iunie – 8 iulie, vom avea răspunsul la solicitarea României de a fi incluse operele de la Târgu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial. Din punctul nostru de vedere nu ne aşteptăm decât la un răspuns pozitiv. Pregătim pentru acel moment un eveniment care să marcheze, sperăm noi, o decizie de acceptare. Brâncuşi merita mai de mult timp această apreciere. Este un ansamblu unic în lume şi o moştenire a întregii umanităţi“, a mai spus Doru Strâmbulescu.
În ceea ce priveşte starea de conservare a operelor brâncuşiene, Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a solicitat în acest an Ministerului Culturii alocarea de fonduri pentru restaurarea Coloanei fără Sfârşit. Monumentul are nevoie de lucrări de reabilitare, întrucât lacul protector de la suprafaţa modulelor a fost afectat de intemperiile din ultimii ani. Fonduri au mai fost solicitate şi anul trecut, însă acestea nu au mai fost alocate. Potrivit şefului Centrului „Constantin Brâncuşi“, majoritatea modulelor au nevoie de lucrări de refacere a suprafeţei exterioare. În lipsa lacului protector, metalul este expus şi mai mult umezelii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS