22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInfracţiunile financiare, ţinute sub control de poliţiştii doljeni

Infracţiunile financiare, ţinute sub control de poliţiştii doljeni

În anul 2014 activitatea de combatere a criminalităţii economico-financiare s-a circumscris planurilor de acţiune ale IGPR, obiectivelor prioritare stabilite de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi obiectivelor stabilite de Inspectoratul de Politie al Judeţului Dolj, avându-se în vedere mai ales infracţiunile ce au drept consecinţă directă diminuarea bugetului consolidat al statului prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.
Prin eforturile conjugate ale tuturor poliţiştilor din inspectoratul nostru s-a reuşit descoperirea şi documentarea unui număr crescut de infracţiuni economice – mai multe cu 377 faţă de anul 2013, ceea ce reprezintă o creştere procentuală de 9%.
Dintre faptele de natură economico – financiară, evaziunea fiscală a continuat sa reprezinte infracţiunea preponderentă, atât prin numărul însemnat de fapte de acest gen comise, 3147 de fapte, (cu 980 mai multe ca în anul 2013), cât şi prin cuantumul prejudiciului adus bugetului de stat.
De asemenea, des întâlnite au fost şi cazurile din domeniul achiziţiilor intra-comunitare (cu aproape întreaga gamă de mărfuri), comerţul ilegal cu produse agricole,  deşeuri feroase şi neferoase etc.
În ceea ce privește activităţile întreprinse pe linia criminalităţii economico-financiare de către poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au înregistrat creşteri pe cele trei paliere de acţiune, după cum urmează:
– achiziţii publice – 39 infracţiuni (+30 %),
– contrabandă cu produse din tutun – 31 infracţiuni (+41%),
– domeniul drepturilor de proprietate intelectuală – 102 infracţiuni (+38%)
Au fost cercetate pentru comiterea infracţiunilor din aceste domenii 231 persoane, dintre acestea fiind reţinute 26 persoane.

Contrabanda cu produse din tutun a reprezentat un domeniu care s-a aflat în permanenţă în atenţia conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj dispunând măsuri pentru în combaterea acestui fenomen.
În acest context la nivelul IPJ Dolj s-a reuşit înregistrarea a 21 dosare penale privind contrabanda cu produse din tutun , au fost cercetate 43 persoane din care 15 au fost reţinute/ arestate preventiv.
Au fost confiscate 1.264.200 bucăţi ţigarete, luându-se măsura indisponibilizării a 11 mijloace de transport folosite la comiterea faptelor.
În consecinţă, prin natura prerogativelor conferite de legislaţia în vigoare, ordinele şi regulamentele de organizare ale Politiei Romane, poliţiştii inspectoratului nostru vor desfaşura şi în acest an, cu aceeaşi fermitate şi profesionalism de care au dat dovadă în anul anterior, activitati de creare a unui climat de linişte şi siguranţă pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS