Acasă Local Gorj Încep protestele minerilor la Târgu Jiu

Încep protestele minerilor la Târgu Jiu

Ultimele pichetări ale minerior au avut loc anul trecut (Foto: arhiva GdS)
Ultimele pichetări ale minerior au avut loc anul trecut (Foto: arhiva GdS)
Ultimele pichetări ale minerior au avut loc anul trecut (Foto: arhiva GdS)

Minerii şi energeticienii din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) încep astăzi la Târgu Jiu pichetarea sediului Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Primăria Târgu Jiu a aprobat ieri solicitarea federaţiei de a organiza în fiecare zi proteste în Piaţa Prefecturii Gorj, acolo unde se află şi sediul administrativ al sucursalei miniere din cadrul CEO. Pichetarea a fost aprobată pentru un număr de 500 de persoane, între orele 17.00 şi 18.00. Următoarea zi de protest este joi, de la aceeaşi oră. Pentru zilele următoare, FNME va trebui să depună o nouă solicitare. „Federaţia Naţională Mine Energie organizează în Piaţa Prefecturii o adunare publică prin care îşi propune să atragă atenţia factorilor de răspundere din judeţ şi de la nivel guvernamental asupra situaţiei economice în care se află CEO şi să denunţe intenţia administraţiei de scădere drastică a fondului de salarii şi a cheltuielilor cu munca vie, în condiţiile în care prin bugetul de venituri şi cheltuieli trimis spre aprobare guvernului este prevăzută o creştere a producţiei de cărbune cu 15% şi de energie cu 5%“, potrivit unui comunicat al Comitetului de conducere al Sindicatului Energia Rovinari, afiliat la Federaţia Naţională Mine Energie.

Profesorii se pregătesc şi ei de proteste

Liderii de sindicat din învățământ au anunțat ieri că se gândesc să recurgă la pichetări. Principala nemulțumire a sindicaliştilor din învăţământ este salariul personalului nedidactic. Dacă solicitările cadrelor didactice nu vor fi luate în seamă, vor fi demarate procedurile pentru organizarea de proteste la Târgu Jiu, precum şi în Bucureşti: „Au fost nişte acorduri semnate cu guvernanţii pe tema salarizării personalului nedidactic. Se vorbea de o majorare totală, în etape, de 35% a salariilor personalului nedidactic. Este vorba de muncitori şi femeile de serviciu. Nu este nicio diferenţă de salarizare între cel cu 20 de ani vechime şi debutant. Toţi au salariul minim, indiferent de vechime. Până la urmă, sunt colegii noştri. În perioada următoare vor fi câteva întâlniri la nivel central între sindicate şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În funcţie de rezultate vom trece la strângerea de semnături pentru a organiza proteste. În Gorj, personalul nedidactic este undeva la 800 de persoane. În total, în învăţământul preuniversitar din Gorj lucrează aproximativ 5.000 de profesori. De ani buni se trage de timp cu problema salarizării personalului nedidactic“, a spus Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version