10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIon Prioteasa, unul dintre cei 30 de lideri locali numiți în Adunarea reprezentanților regiunilor din UE

Ion Prioteasa, unul dintre cei 30 de lideri locali numiți în Adunarea reprezentanților regiunilor din UE

30 politicieni de la nivel local din România au fost numiți în mod oficial membri ai Comitetului European al Regiunilor (CoR) – adunarea politică a autorităţilor locale şi regionale din UE. Delegația – propusă de guvernul român și aprobată astăzi în mod oficial de către Consiliul European – va reprezenta, la nivelul Comitetului, interesele judeţelor, municipiilor, orașelor și comunelor din România în UE în următorii cinci ani.
Delegația română – formată din 15 membri titulari, printre care se află şi peşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, și 15 supleanți propuşi de către structurile asociative şi numiți de către guvern – va face parte din noua adunare a CoR, formată din 350 de politicieni de la nivel local și regional, care își vor începe mandatul de cinci ani luna viitoare. Structura delegaţiei reflectă un anumit echilibru politic, geografic si administrativ teritorial al României.

Ei se vor alătura delegațiilor locale și regionale din toate statele membre ale UE odată ce CoR își va începe noul mandat. CoR există din 1994, ca urmare a semnării Tratatului de la Maastricht, și a fost înființat pentru ca administrațiile locale și regionale să poată fi reprezentate la nivelul Uniunii Europene. Toți cei 350 de membri ai CoR trebuie să fie aleși pe cale politică la nivel local. Politicienii de la nivel local și regional se reunesc la Bruxelles de până la șase ori pe an, în sesiune plenară, pentru a dezbate prioritățile politice și pentru a adopta avize pe marginea legislației UE.

Delegația română se va reuni prima dată la 11-12 februarie la Bruxelles, în cadrul primei sesiuni plenare din noul mandat al CoR, ocazie cu care toți membrii vor alege președintele și prim-vicepreședintele adunării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS