6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăldura din decembrie, mai scumpă

Căldura din decembrie, mai scumpă

În luna decembrie, în Craiova facturile la căldură au înregistrat creșteri de 5% – 10% comparativ cu iarna trecută, spun reprezentanții asociațiilor de proprietari. Marile diferențe apar în blocurile contorizate cu repartitoare de costuri și în blocurile cu centrale. Prin urmare, într-un bloc de garsoniere cu repartitoare, factura la căldură pentru o garsonieră este de 350 de lei, cât pentru un apartament, în timp ce pentru alta se plătesc 55 de lei.

Facturile la căldură pe luna decembrie 2014 au fost afișate în această săptămână la asociațiile de proprietari. Reprezentanții proprietarilor spun că nu sunt creșteri spectaculoase în ceea ce privește costurile cu căldura. Procentual, saltul, comparativ cu iarna trecută, este de cel mult 10%. Discrepanțe mari apar în blocurile cu repartitoare, dar și în blocurile unde unii proprietari și-au montat centrale de apartament. Cert este că nu mai sunt problemele din sezonul trecut, când facturile la căldură au creat o imensă nemulțumire în rândul proprietarilor.
„Au venit facturile pentru energia termică pe luna decembrie a anului trecut. Le-am calculat și am observat care sunt valorile, acestea fiind diferite în funcție de SET (suprafața echivalentă termic) a fiecărui apartament. Valorile mai mici se înregistrează la parter și etajul patru. În decembrie, la un apartament cu două camere avem următoarele valori: un minim de 146 de lei și un maxim de 236 de lei. La un apartament cu trei camere, valoarea minimă este de 177 de lei, iar valoarea maximă de 338 lei. Față de anul trecut, în luna decembrie diferența nu este foarte mare, 5% – 10%. În luna noiembrie 2014, am avut următoarele valori, la două camere un minim de 91 de lei și un maxim de 146 de lei. Iar la trei camere am avut o valoare maximă de 251 și valoarea minimă de 122 de lei. Luna decembrie a fost mai rece și este normal să fie costuri mai mari“, a spus Mihai Răceală, administrator la Asociația de Proprietari nr. 5 – 1 Mai.

Discrepanțe

În cele mai multe blocuri din Craiova există diferențe, de la un apartament la altul, între valoarea facturilor la căldură și din cauza repartitoarelor, spun reprezentanții proprietarilor.
„Au apărut niște anomalii în facturile la căldură, pentru că o garsonieră trebuie să plătească 350 de lei, cât un apartament, în timp ce alta plătește pentru căldură doar 55 de lei. Greu de crezut că încălzești o garsonieră doar cu un astfel de consum. Aceste exemple sunt din blocul G1, Brazda lui Novac, unde avem repartitoare. În timp ce într-un bloc tot de garsoniere, dar necontorizat, factura la căldură este de 162 de lei, un cost real. Acest lucru se întâmplă pentru că în proporție de 75% țin închise caloriferele“, este de părere administratorul Asociației G1 Brazda lui Novac, Dumitru Cocora.
Salturi semnificative între facturi, în blocuri contorizate, se întâlnesc și în Asociația 2A din cartierul 1 Mai. „Avem o situație ciudată în blocurile cu repartitoare. Vă dau exemplu: la un apartament de trei camere contravaloarea căldurii a ajuns la 615 lei, în timp ce alt apartament tot cu trei camere plătește căldura 344 de lei. Totul este în funcție de consum, dar diferențele sunt mari, probabil că apartamentul cu suma mai mare a lăsat caloriferul deschis“, explică președintele Asociației de Proprietari 2A – 1 Mai, Ion Mitroi.

100 de lei în plus la factura din decembrie

Față de luna noiembrie a anului trecut, facturile la căldură au crescut în medie cu 100 de lei atât la apartamentele contorizate, cât și la cele de la paușal. Este un fapt confirmat de reprezentanții unor asociații de proprietari din Craiova. „Au venit facturile pe luna decembrie și au fost repartizate. Noi în asociație avem apartamente cu trei și patru camere. Un apartament de trei camere fără repartitoare are de plată 304 lei numai căldura, iar la patru camere, 292 de lei. La apartamentele cu repartitoare, la trei camere, factura este de 344 de lei, și 331 de lei la patru camere. Proprietarii nu au comentat, au început să plătească. Față de luna noiembrie se simte o creștere medie de 100 de lei la factură. În noiembrie, la trei camere s-a plătit doar căldura 219 lei, iar la patru camere 210 lei. Au fost valori mai mici. Avem și cazuri speciale. Într-un bloc cu zece apartamente, nouă apartamente au centrale și unul singur a rămas pe sistem centralizat, având o factură la căldură de 561 de lei“, a spus Ion Mitroi.
Același lucru îl spune și administratoarea Asociației nr. 17 Brazda lui Novac, Mariana Gherghe, că în luna decembrie facturile au crescut cu 100 de lei comparativ cu luna noiembrie 2014. „Încasăm deja pentru luna decembrie. Sunt diferențe între apartamentele cu repartitoare, după cum au consumat. Dar sunt diferențe și între celelalte apartamente în funcție de SET, pentru că sunt apartamente care și-au pus calorifere și în balcon. De exemplu, la două camere cu repartitoare avem contravaloarea căldurii de 112 lei, 256 de lei, dar și 392 de lei. Dar avem și cealaltă extremă, facturi de 79 de lei, 88 de lei și 59 de lei. În timp ce la un apartament de două camere fără repartitoare avem o factură de 276 de lei. La garsoniere avem factură la căldură în valoare de 157 de lei, dar și de 223 de lei. După cum la un apartament de patru camere, factura la căldură este de 550 de lei“, a spus Mariana Gherghe, administratoarea Asociației nr. 17 Brazda lui Novac. Totuși, unele dintre facturi vor fi diminuate, fiindcă proprietarii beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS