21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost primar, condamnat pentru fraudarea fondurilor europene

Fost primar, condamnat pentru fraudarea fondurilor europene

Procurorii anticorupție au stabilit că prin „afacerile“ cu o pășune din comuna Devesel, inculpații au prejudiciat bugetul Uniunii Europene și pe cel de stat cu peste 750.000 de lei (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii anticorupție au stabilit că prin „afacerile“ cu o pășune din comuna Devesel, inculpații au prejudiciat bugetul Uniunii Europene și pe cel de stat cu peste 750.000 de lei (Foto: Arhiva GdS)

Fostul edil al comunei Devesel (Mehedinți), dar și un consilier juridic și o referentă din cadrul Primăriei Devesel au fost condamnați de magistrații Curții de Apel Craiova la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea fondurilor europene cu peste 750.000 de lei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup­­ție (DNA) dispuneau în octombrie 2012 trimiterea în judecată a fostului primar al comunei Devesel, Dumitru Mogonea, a lui Valeru Luțu, consilier juridic cu atribuții de secretar al comunei Devesel, și a Aristiței Trăistaru, referent de achiziții în cadrul aceleiași primării. Printre acuzațiile aduse celor trei inculpați s-a numărat înșelăciunea în formă continuată, falsul în declarații, uzul de fals, conflictul de interese, falsul intelectual sau folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunității Europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în cursul lunii mai 2007, „la solicitarea inculpaților Mogonea Dumitru și Luțu Valeru, primar, respectiv secretar al comunei Devesel, inculpata Trăistaru Aristița, funcționar public în cadrul Primăriei Devesel, a depus la APIA – Centrul Județean Mehedinți, în nume personal, o cerere pentru acordarea de subvenții pentru agricultură din fondurile europene FEGA și FEADR. În susținerea cererii sale, inculpata a declarat în fals că utilizează suprafața de 557 de hectare de pășune aflată în proprietatea comunei Devesel, în condițiile în care nu existau raporturi contractuale între inculpată (ca persoană fizică) și primărie. În această modalitate, inculpata Trăistaru Aristița a primit pe nedrept suma de 94.157 de lei din fonduri europene“.
În urma anchetei, procurorii au mai stabilit că, după aceea, inculpații au băgat mult mai adânc mâna în fondurile europene. Astfel, în perioada 2008 – 2010, la inițiativa primarului Mogonea și a consilierului Luțu, femeia a formulat alte trei cereri de acordare a fondurilor europene, de această dată însă în calitate de președintă a Asociației Crescătorilor de Animale „Zoovitae“ Devesel. Aristița Trăistaru a fost acuzată că a folosit mai multe documente false (o hotărâre a consiliului local, contract de arendă și declarații pe propria răspundere) pe care le-a depus la APIA – Centrul Județean Mehedinți. Documente ar fi fost întocmite în fals de Mogonea și Luțu, în baza cererilor formulate de Aristița Trăistaru, în condițiile în care Primăria Devesel nu era parte în nici un contract perfectat cu asociația respectivă. În schimb, Dumitru Mogonea, în calitate de primar, a încheiat cu Asociația contractul de arendă nr. 3026/11.06.2007, deși inculpata, președinta Asociației „Zoovitae“, era angajată la Primăria Devesel. „De altfel, această asociație a fost înființată în mod nelegal de inculpata Trăistaru Aristița, fiind determinată de inculpații Mogonea Dumitru și Luțu Valeru să constituie asociația tocmai în scopul fraudării fondurilor europene. În această modalitate, inculpata a obținut pe nedrept suma totală de 667.120 de lei, bani proveniți din fonduri europene și din bugetul statului“, au mai reținut procurorii anticorupție.

Câte trei ani de închisoare cu suspendare

Dosarul celor trei inculpați a fost trimis spre judecare magistraților de la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat miercuri, pe 14 ianuarie. Judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru care au fost trimiși în judecată cei trei, iar Mogonea, Aristița Trăistaru și Valeru Luțu au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri și folosirea de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunității Europene.
În plus, instanța a admis acțiunea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 761.277 de lei. Judecătorii au luat act că din prejudiciul total, inculpații au achitat suma de 12.343 de lei, așa că i-a obligat să achite APIA suma de 748.934 de lei cu titlu de despăgubiri civile, plus dobânzile legale.
De asemenea, instanța a hotărât să mențină sechestrul pus pe bunurile inculpaților și pe conturile Asociației Crescătorilor de Animale „Zoovitae“ Devesel. Hotărârea judecătorilor craioveni nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS