24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfacerea „Imprimeria Oltenia“, preț confidențial

Afacerea „Imprimeria Oltenia“, preț confidențial

Imprimeria Oltenia a fost revândută către un mare retailer alimentar (FOTO: GdS)
Imprimeria Oltenia a fost revândută către un mare retailer alimentar (FOTO: GdS)

Prețul tranzacției prin care terenul imprimeriei a ajuns în posesia retailerului K, pentru construirea unui hipermarket, este confidențial, susține avocatul Dapo SRL Galați, firma care a cumpărat imobilul de la CNI Coresi SA, pentru 1,68 de milioane de euro. În spatele firmei care a dat lovitura imobiliară se află personaje controversate, legate de presă de afaceri dubioase din Galați și Constanța.

GdS a relatat în ediția de ieri („Victor Ponta, denunțat la DNA în dosarul «Imprimeria Oltenia»“ – 15 ianuarie 2015) despre modul în care au fost vândute activele din Craiova ale Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi SA. În aprilie 2014, clădirile și terenul (14.402 mp) Imprimeriei Oltenia din cartierul 1 Mai (strada Dr. Nicolae Ionescu Sisești, nr. 21) au fost înstrăinate către Dapo Euro Imob SRL Galați contra sumei de 1.680.000 de euro, inclusiv TVA. Raportat la suprafața vândută, rezultă un preț de 117 euro/mp. Firma Dapo SRL a fost înființată pe 13 noiembrie 2012, având ca domeniu principal de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Ea este deținută de Dănuț Popescu (90%) și Nedelcu Gheorghe Aurelian (10%), iar până în prezent nu a depus nici o situație financiară, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Cine se află în spatele Dapo SRL

Dacă numele lui Dănuț Popescu nu spune nimic, Gheorghe Aurelian Nedelcu este cunoscut în lumea afacerilor imobiliare din Constanța.
Asociat la Tomis Development SRL, un dezvoltator imobiliar (Tomis Plus) aflat în insolvență din august 2010, presa locală îl consideră un interpus al regilor imobiliarelor din Constanța, Sorin Vișinescu și Lucian Orban. El a fost și mandatar pentru imobile retrocedate în natură de primarul Constanței, Radu Mazăre. Potrivit certificatului de înregistrare al firmei Dapo SRL, directorul societății este prof. univ dr. Oprea Răducan, fost ofițer la poliția economică, profesor universitar de drept la Universitatea „Dunărea de Jos“ Galați și fost director la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Galați. Consiliul Național de Etică (CNE) din subordinea Ministerului Educației Naționale (MEN) a stabilit recent (3 octombrie 2014) că prof. dr. Oprea Răducan și-a plagiat teza de doctorat. Potrivit presei locale, numele său apare și într-un dosar de corupție derivat din dosarul Aviasan, în care fostul deputat Mihail Boldea este acuzat de fraude cu terenuri, cu un prejudiciu estimat la circa 21 de milioane de euro. În dosarul Aviasan 2, alături de Oprea Răducan apar și cunoscute nume de parlamentari: Eugen Durbacă, Mircea Toader și Bogdan Ciucă.

Afacere imobiliară cu preț confidențial

Revenind la istoria terenului care a aparținut Imprimeriei Oltenia, trebuie spus că firma Dapo SRL l-a revândut rapid către un mare retailer alimentar, numit de noi K, care va construi aici un hipermarket cu parter înalt și spațiu cu servire asistată la exterior. În iunie 2014, CNI Coresi SA și Dapo Euro Imob SRL au încheiat un act adițional la contractul de vânzare-cumpărare din care rezultă că pe 19 și 20 mai cumpărătorul a virat suma de 545.600 euro inclusiv TVA, moment în care se consideră „transmisă proprietatea imobilelor către societatea cumpărătoare“. Transmisia posesiei imobilelor va avea locpe 18 aprilie 2015, „sub condiția plății integrale a prețului de vânzare“. Prețul tranzacției este păstrat confidențial de către cele două părți. „Nu pot să vă dau informații din contract. Într-un contract de genul acesta, există confidențialitate“, a declarat Bogdan Neamțu, avocatul Dapo SRL. Societatea care a făcut această afacere imobiliară a obținut deja Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru hipermarketul din 1 Mai (27 noiembrie 2014) și autorizația pentru demolarea clădirilor imprimeriei (11 decembrie 2014).
Imprimeria Oltenia a fost scoasă la vânzare ca activ al CNI Coresi SA, societate de stat a Ministerului Culturii (CA) intrată în insolvență, iar afacerea face obiectul unui dosar aflat în cercetare la DNA Craiova, în care printre denunțați se află și premierul Victor Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS