7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Artei Fotografice în România, sărbătorită la Craiova

Ziua Artei Fotografice în România, sărbătorită la Craiova

Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova organizează mâine expoziţia „Omagiu fotografiei”, dedicată Zilei Naţionale a Fotografiei din România. Vernisajul are loc la ora 18.00, în sala de expoziţie a UAP, Artă Craiova, Calea Unirii. Vor fi expuse lucrări ale membrilor Fotoclubului Mircea Faria cât şi lucrări ale fotografilor de excepţie care au făcut parte din fotoclub de-a lungul timpului: Mircea Faria, Victor Boldâr, Mihai Dan Călinesc, Nicu Dan Gelep, Roman Kalbulitschi, Iulius Ştefănescu, Cristinel Tanca, Constantin David, Remus Badea, Victor Cătălin Boldâr, Ştefania Buzatu, Horaţiu Buzatu, Florin Chirea, Doru Dădălău, Sorin Danciu, Dorian Delureanu, Mihai Diaconu, Sorin Goanţă, Ticu Gruescu, Marius Niţipir, Marius Ologu, Vlad Ţigănilă, Oana Ţigănilă, Dan Ţigănilă, Marinel Tira, Claudiu Vulpan.

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern în mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România. A fost aleasă această zi, deoarece pe 11 ianuarie 1812 s-a născut Carol Popp de Szathmary, recunoscut ca primul fotograf al României.

Pictor și fotograf, Carol Popp de Szathmary s-a născut la Satu-Mare şi a studiat la Seminarul Teologic din Blaj, dar l-a întrerupt, plecând să studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri și scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român și primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, artistul s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniței și a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificațiile și combatanții. Staționarea trupelor rusești, apoi a celor turcești și austriece la București i-a oferit artistului fotograf o neașteptată posibilitate de afirmare. Acest pionier al fotografiei a realizat o bogată colecție de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu ofițeri superiori din toate armele și din toate taberele. Lui îi aparține și portretul generalului rus, Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista „The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855. A fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraților Napoleon al III-lea și Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtembergului și marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach. Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, a fost pictorul Curții Regale din Cotroceni. A fost pictor și fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914). În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa.A deschis expoziții la București (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziției Universale, costume naționale și peisaje românești și a obținut premiul al II-lea. A murit la 3 iunie 1887.

În 2007, cinci artiști fotografi cunoscuți, președinți de fotocluburi, au demarat acțiunea de reconstituire a Asociației Artiștilor Fotografi din România, care a încheiat protocoale de parteneriat cu 46 de organizații din orașele: Arad, București, Bistrița, Brașov, Brăila, Botoșani, Cluj-Napoca, Câmpina, Craiova, Galați, Gheorgheni, Gura Humorului, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Miercurea Ciuc, Iași, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara, Valea lui Mihai, respectiv cu organizații din țările limitrofe României: Cernăuți (Ucraina), Chișinău (R. Moldova), Debrecen și Szolnok (Ungaria), Novi Sad (Serbia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS