Spitalul Județean Craiova, în vizorul Ministerului SănătățiiSpitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, a ajuns iar în atenția Ministerului Sănătății. Gândaci, igrasie, secții nerenovate de zeci de ani, asta este ceea ce pacientul găsește în spital, în loc de igienă. Ieri, o echipă de control a Ministerului Sănătății a venit să vadă care este situația. Acum se așteaptă rezultatele anchetei și sancțiunile.

Asistente, medici și conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, toți au dat ieri explicații în fața reprezentanților Ministerului Sănătății. Nemulțumirile pacienților nevoiți să suporte saloanele cu mucegai și gândaci au ajuns la Ministerul Sănătății. Se caută vinovați și soluții. Întreaga unitate medicală este verificată, după cum a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU. „Într-adevăr, au venit în control reprezentanții Ministerului Sănătății. Este vizat tot spitalul. Cei de la minister au spus că vor face un comunicat de presă prin care vor anunța deciziile luate. Până în momentul de față nu au fost date sancțiuni pentru că nu au apărut concluziile. Vom vedea la sfârșitul anchetei care vor fi sancțiunile“, a declarat Bogdan Fănuță.

Maternitatea așteaptă de patru ani să fie renovată

În Spitalul Județean Craiova sunt secții în care de zeci de ani nu a mai fost schimbat nimic din cauza lipsei banilor. Saloanele au băi cu căzi ruginite și cărora le-a căzut smalțul, paturi vechi și pereți nezugrăviți, pe care apare mucegai. Unele saloane arată mai bine, și asta pentru că anumite secții au primit la un moment dat sponsorizări.

În plus, în spital sunt lucrări neterminate de câțiva ani. O astfel de situație se întâlnește la Secția de Obstetrică-Ginecologie. Maternitatea din Craiova trebuia să fie modernizată în urmă cu patru ani cu bani veniți de la Banca Mondială, respectiv şase milioane de lei. Însă, lucrările au fost sistate din cauză că o bucată de tencuială a căzut într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos și un pacient din salonul respectiv a fost rănit uşor.

Acum, în acea parte a secției e șantier. Din această cauză, Clinicile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie sunt supraaglomerate. „Este cunoscută de foarte mult timp problema din această secție pentru că a apărut acum patru ani. Acolo se începuseră lucrări de reabilitare, dar au fost întrerupte pentru că este nevoie de consolidarea spitalului. Singurul lucru care se poate face pentru acea zonă este reabilitarea, dar numai după consolidare. Pentru aceasta, consiliul județean a scos la licitație în luna decembrie studiul de fezabilitate pentru realizarea unui proiect care să fie depus pentru accesare de fonduri europene. Nu știm exact când vor fi făcute aceste lucrări acolo și nici când se va face consolidarea spitalului“, a spus managerul Bogdan Fănuță.

Infecţiile din spital au făcut victime


În Maternitatea Spitalului Județean au apărut mai multe probleme de-a lungul timpului, legate de igienizare. În decembrie 2013, Gazeta de Sud prezenta dramele a două mame din Gorj, care au născut la SJU Craiova şi ai căror copii au fost victimele infecţiilor din spital. Una a reuşit să-şi salveze nou-născutul, după ce a fost transferată la Bucureşti („Şi-a salvat propriul bebeluş şi vrea să-i salveze şi pe alţii“ – ediţia din 4 decembrie 2013), alta, din păcate, s-a întors acasă cu copilul în sicriu („Doar 24 de zile de viaţă. Bebeluşii ne mor cu zile în spitale“ – ediţia din 9 decembrie 2013). Femeile se plângeau de modul în care au fost tratate în spital și susţineau că bebeluşii lor au fost victimele unor infecţii pe care le-au luat din unitatea medicală.

Între timp, Secția de Pediatrie a spitalului a fost igienizată. La fel s-a întâmplat și cu Secția Chirurgie II. Acum, lucrările continuă la Chirurgie III și Neurochirurgie. Managerul spitalului recunoaște că există multe probleme legate de igienizare. „Mai sunt secții care au toalete și saloane cu probleme. Unele secții nu fuseseră renovate de foarte mult timp, iar lucrările au început în funcție de cât de grave erau problemele din fiecare secție. În cursul acestui an vor continua lucrările. Sperăm ca într-un an și jumătate întreaga parte de cazare a spitalului să fie terminată, astfel încât la trei-patru ani să existe o ciclicitate în renovarea secțiilor“, a precizat dr. Bogdan Fănuță

„Nu se face o dezinsecție corectă“

Clinica de Neurochirurgie este acum în proces de renovare. Se lucrează la igienizarea băilor și a saloanelor. Spitalul Județean a încheiat un contract cu Penitenciarul Craiova și zilnic câțiva deținuți lucrează în secții. Medic în cadrul Clinicii de Neurochirurgie, dr. Alexandru Cameniţă, spune că până acum secția „a fost jalnică“, însă o parte s-a schimbat odată cu renovările făcute. De ce există saloane în care mișună gândacii? Medicul spune că igienizarea nu este făcută cum trebuie. „Cu ani în urmă erau foarte mulți gândaci, veneau și dădeau tot timpul cu substanțe, dar ei reapăreau. Se pare că nu se folosește corect tehnica. Dacă soluția este diluată ca să ne mai rămână și nouă pentru altele… Nu se face o dezinsecție corectă. Dacă într-o parte faci și în alta nu, atunci gândacii vin de acolo. Ar trebui făcut corect“, susține dr. Alexandru Cameniţă.

„Pacienții și aparținătorii rup întrerupătoarele, aruncă țigări peste tot“

Mizeria apare și din cauza pacienților și a aparținătorilor, după cum susțin medicii. „Marea supărare este că peste un timp se va distruge ceea ce reparăm acum. Pacienții și aparținătorii nu sunt disciplinați, rup întrerupătoarele, clanțele, distrug capacele de la WC-uri, murdăresc pereții, aruncă țigări peste tot, sting țigările pe perete. Nu înțeleg de ce nu se aplică legea cu fumatul. În spitalele din București este absolut interzis fumatul, de la poartă nu mai ai voie cu țigara. La noi de ce se poate? Este spitalul plin de fumători. Acum se fac renovări, dar să veniți peste două luni să vedeți cum se distruge totul. Lucrările se derulează mai greu pentru că se merge cu totul, se zugrăvește, se vopsește tocăria, se schimbă grupurile sanitare, prizele. S-au mai făcut igienizări cam la doi-trei ani, dar erau mai mult cârpeli“, a mai spus dr. Alexandru Cameniţă.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 9 ianuarie 2015

Actualitate

» Personalitatea săptămânii: Petrache Poenaru
» File de istorie: Tezaurul de la Craiova
» Cartea de weekend: „Iubita locotenentului francez“
» După 50 de ani de activitate publicistică: Criticul şi istoricul literar Marian Barbu renunţă la scris!
» Un nou incident în Franţa: Luare de ostatici în oraşul Montpellier, după o tentativă de jaf
» Dosarul mitei de la Ministerul Agriculturii: Nagy Peter Tamas şi Găman au fost arestaţi preventiv
» UPDATE AFP: Autorii atacului comis la revista Charlie Hebdo şi teroristul de la magazinul din Paris au fost ucişi
» Poliţiştii au dat asaltul asupra clădirii unde presupuşii terorişti de la Charlie Hebdo au luat ostatici
» Viaţă în mizerie şi frig
» Vecinul e de vină pentru frigul din case ?
» MAE: Atenţionare de călătorie în Franţa din cauza atacurilor teroriste
» UPDATE O nouă luare de ostatici în Franța, într-un magazin evreiesc de la marginea Parisului
» Un cleric al Statului Islamic revendică atacul asupra Charlie Hebdo și amenință SUA și Marea Britanie
» Toate cursele de la București cu destinația Paris sunt amânate

Interviu

» Sanda Blagu, medic stomatolog în Elveția: „În România se lucrează superficial“

Local

» Poliţiştii de frontieră marinari muncesc la -15 grade Celsius
» Atlas de 20 de kilograme
» Directorul comercial APAVIL VÂlcea, Ion Ionescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
» Mehedinţi: Cercetați pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice
» Municipalitatea vâlceană vine în sprijinul oamenilor străzii

Dolj

» Craiovenii, din nou față în față cu autoritățile: „Fii vocea cartierului tău!“ continuă în Bariera Vâlcii
» Zeci de mii de câini din Dolj, expuşi turbării
» Elevii vor putea opta pentru școală cu contract de muncă
» Un tronson din Brestei și alte trei drumuri, la licitație pentru modernizare
» Bebeluș la un pas de moarte din cauza asistentelor
» Rodica Iliescu, o mamă aruncată la gunoi
» Ogarcă: Imnul Universității m-a ajutat sa gătesc mai bine
» Bebeluș la un pas de a fi omorât de asistenta medicală
» Excedentele bugetare, la vot în Consiliul Local 
» Câțiva kilometri până la final
» Opera Română Craiova pe scena Teatrul Municipal din Bastia
» Colegiul “Fraţii Buzeşti” din Craiova pe locul 3 în topul celor mai bune licee din ţară
» Dolj: Cetăţean chinez depistat la PTF Calafat cu documentele altei persoane
» Craiova: Veteranul de război Titu Stoicheci a fost sărbătorit de jandarmi la împlinirea vârstei de 104 ani

Gorj

» Război fratricid în PNL
» Accident cu trei victime la Târgu-Jiu
» Gorj: Bărbat strivit de autobuz

Mehedinţi

» Poliţiştii de frontieră îndură frigul

Sport

» Adrian Popescu: Trebuie să avem răbdare cu echipa
» Halep și Bacsinszky luptă pentru trofeul de la Shenzhen
» Milic și Marojevic, față în față cu publicul craiovean
» Handbalistele craiovene, pregătite să înfrunte campioana
» Meciul cu Trentino bate la uşă
» Fotbal – UEFA a anunțat echipa anului 2014
» Tenis de masă (f) – România s-a calificat în sferturile CM de la Dubai
» Tenis – Premii record de 27,5 milioane de euro la Australian Open

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Telefonul inteligent, imaginat încă din 1950

Top