16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSituaţie explozivă la compania Succes, deţinută de Sarcină

Situaţie explozivă la compania Succes, deţinută de Sarcină

Firma Succes, controlată de omul de afaceri Nicolae Sarcină, are proces de insolvenţă la Tribunalul Ilfov
Firma Succes, controlată de omul de afaceri Nicolae Sarcină, are proces de insolvenţă la Tribunalul Ilfov

Firma controlată de omul de afaceri gorjean Nicolae Sacină, SC Succes Nic Com, se confruntă cu mari probleme economice şi financiare. Afaceristul şi-a cerut pe 5 ianuarie insolvenţa la Tribunalul Ilfov, având calitatea procesuală de debitor. Compania cu mii de salariaţi în Gorj şi în alte judeţe din Oltenia şi din ţară aşteaptă decizia magistraţilor în ceea ce priveşte viitorul firmei şi al angajaţilor. Fie va fi numit un administrator care să redreseze situaţia financiară a companiei, fie se va ajunge la faliment. Considerat ani la rând cel mai bogat om din Gorj, Nicolae Sarcină a decis în urmă cu doi ani să îşi mute firma din satul natal Bâlta, comuna Runcu, în judeţul Ilfov. De când şi-a mutat administrarea afacerilor în apropiere de Bucureşti, nimic nu a mai mers cum trebuie pentru Nicolae Sarcină. Acesta şi-a înfiinţat şase firme, toate având în denumire cuvântul „succes“, precum Radio Succes sau FC Succes Pandurii, cu gândul de a-şi revigora afacerile, însă nici unul dintre planuri nu a mers. Mai mult decât atât, compania afaceristului Nicolae Sarcină a intrat în atenţia Direcţiei Antifraudă şi a DIICOT.

Prejudiciu estimat la șapte milioane de euro

Afacerile lui Nicolae Sarcină au început să meargă tot mai prost, mai ales de când, anul trecut, la Târgu Jiu, s-au deschis mai multe supermarketuri şi chiar un mall. În plus, la sfârșitul lui 2014, poliţia şi procurorii DIICOT au derulat 31 de percheziţii la firmele din Gorj şi Mehedinţi ale afaceristului. Au fost audiaţi zeci de angajaţi, precum şi directori din cadrul companiei Succes. Există suspiciunea că în urma unor tranzacţii şi achiziţii dubioase s-ar fi ajuns la un prejudiciu de șapte milioane de euro: „În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului, în perioada septembrie 2013 – august 2014, au evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive privind achiziţia unor bunuri şi mai ales plata unor servicii. Astfel, societăţile comerciale viabile din cadrul grupului de firme Succes transferau fictiv forţa de muncă la alte societăţi din grup, aflate în procedură de reorganizare judiciară, cu care încheiau contracte de prestări servicii. Întrucât planul de reorganizare judiciară nu era viabil – de regulă cheltuielile de personal depăşeau veniturile obţinute – până la lichidare se acumulau foarte multe datorii către bugetul asigurărilor sociale (contribuţii, impozit pe salariu). Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la șapte milioane de euro“, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT.

Zeci de angajaţi au sesizat ieri ITM

Peste 20 de angajați ai uneia dintre firmele care fac parte din compania Succes, patronată de afaceristul Nicolae Sarcină, au depus ieri-dimineață o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Salariații au reclamat faptul că nu și-au mai primit lefurile. „ITM Gorj nu are competență să analizeze această petiție, întrucât firma la care sunt angajați oamenii nu are sediul principal în județul nostru, fiind înregistrată la București. Această petiție va fi redirecționată către ITM București. Oamenii nu și-au luat salariile, au venit să discutăm. I-am primit în audiență, am vorbit cu cinci dintre dânșii, i-am trimis la Șomaj acum. Sperăm să li se rezolve situația“, a spus George Romanescu, şeful ITM Gorj. Situaţia este îngrijorătoare în ceea ce priveşte soarta angajaţilor de la firmele controlate de Nicolae Sarcină, acesta din urmă lăudându-se la un moment dat că ar avea peste 10.000 de salariaţi. Sub aripa companiei Succes funcţionează peste 150 de magazine alimentare, exploatări forestiere, staţii de benzină, fabrici de pâine, o şcoală de şoferi, o firmă de pază, o firmă de construcţii, un restaurant, precum şi SC Grimex, care efectuează reparaţii pentru utilajele din Complexul Energetic Oltenia. De altfel, Sarcină a obținut venituri constante din contractele cu mineritul şi termocentralele din Gorj. Acum un an şi jumătate, afaceristul anunţa mari investiţii în domeniul agriculturii. Nicolae Sarcină a dorit să demonstreze că poate avea succes în orice fel de investiţie, având chiar şi un trust de presă la Târgu Jiu (ziar, radio şi post tv). Afacerile lui Sarcină s-au întins până la Hunedoara, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Bucureşti şi chiar Turda. A fost sau este distribuitor în programul guvernamental „Laptele şi cornul“ în mai multe judeţe din ţară.

A rămas fără contractul de deszăpezire

Primele semne că Nicolae Sarcină are probleme în afaceri au putut fi observate în luna noiembrie a anului trecut, când Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a decis să rezilieze contractul de deszăpezire pentru drumurile naţionale din Gorj, încheiat cu firma Coremi Inter Rovinari, controlată de Nicolae Sarcină. Valoarea contractului a fost de 8,3 milioane de lei fără TVA şi ar fi trebuit să se deruleze pe 20 de luni. Ca niciodată, autorităţile locale au fost vehemente în privinţa contractului şi în cele din urmă s-a ajuns la reziliere. Şi acum Secţia Târgu Jiu de Drumuri Naţionale şi Direcţia Regională Craiova încearcă să ţină licitaţii pentru închirierea utilajelor de deszăpezire. Este de amintit că o parte a salariaţilor lui Nicolae Sarcină de la o fabrică de pâine din Mehedinţi au rămas din această săptămână pe drumuri, după ce au mers la serviciu şi au găsit lacătul pe uşă. De asemenea, de două săptămâni, în mai multe magazine Succes din zona centrală a municipiului Târgu Jiu există disfuncţionalităţi la aprovizionare, anumite vitrine fiind complet goale.

Cine dezamorsează „bomba socială“ Succes?

În anumite cercuri se vorbeşte că această stare de fapt este un răspuns al lui Nicolae Sarcină la verificările DIICOT şi ale Direcţiei Antifraudă, însă speculaţiile nu îi încălzesc cu nimic pe cei care şi-ar putea pierde locurile de muncă. Nici autorităţile locale nu sunt străine de modul în care s-a dezvoltat economia locală, cu un agent economic dominant – SC Succes – într-o economie locală monoindustrială (Complexul Energetic Oltenia). Marile firme de retail abia în 2014 au reuşit să pătrundă în Gorj, deşi în alte judeţe se află de 10-15 ani. Trebuie amintit şi faptul că anul trecut, după percheziţiile DIICOT, Nicolae Sarcină a transmis un comunicat de presă în care le spunea propriilor angajaţi că nu îşi va pune capăt zilelor şi că va încerca să ţină compania pe linia de plutire cu ajutorul salariaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS