10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiscani, satul în care viața este un miracol

Piscani, satul în care viața este un miracol

Din statisticile Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în acest an școlar, peste 30 de localități au unități de învățământ cu mai puțin de 20 de elevi. Cea mai mică populație școlară se află în satul Piscani al comunei doljene Brădești. Școala cu clasele I- IV, structură a Școlii Brădești, are doar patru copii. Toți învață în aceeași sală de clasă, deși sunt din ani de studiu diferiți. Așa este în această școală de ani buni, spun localnicii, și ei puțini la număr. Trăiesc izolați, casele sunt risipite și nici ei nu mai știu câți sunt la număr. Nici indicator spre comună nu există, iar drumul este atât de anevoios, printre dealuri cu multe denivelări, încât nici nu ai speranțe să găsești suflete omenești.

Satul doljean Piscani se află  la o distanță de 35 de kilometri de Craiova, într-o zonă deluroasă a comunei Brădești. Drumul spre această localitate este însă o adevărată aventură. Puțini ajung pe acolo. Una dintre căile de acces este prin satul Tatomirești, dar numai pe timp de vară. Iarna nu se poate ajunge. Se folosește o rută ocolitoare, prin Filiași, după ce se trece de liceu, se merge pe un drum județean asfaltat, 605A, care face legătura cu comuna Melinești. Nu există nici un indicator spre localitatea Piscani. Totul e pe bâjbâite. Avem indicațiile date de învățătorul care predă la Școala din Piscani. „După ce intrăm pe drumul spre Melinești, urcăm panta și apoi urmărim pe partea dreaptă că se fac două drumuri. Doar unul are urme pe el de mașină și ne duce în sat. Sunt în bună parte urmele lăsate de mașina învățătorului. Este nevoie de mașină cu tracțiune integrală. Doar așa se poate pătrunde acolo“, explică directorul școlii, Vasile Ducu. Ambele drumuri prezintă urme lăsate de roțile unui tractor. Intrăm la nimereală. Îl alegem pe cel de al doilea deschis mai mult de la asfalt. Mai bine de un kilometru și jumătate este doar câmp, apoi urmează o pădure. Drumul devine îngust, denivelat și înghețat, cu prăpăstii de o parte și de alta. De dimineață a mai fulguit și prin pădure urmele de cauciucuri sunt din ce în ce mai subțiri. Aproape că dispar. Pare că totul se termină acolo. Semnalul la telefon e slab.
După ce se urcă și se coboară pe micile văi anevoioase se vede totuși un pâlc de case. Multe din chirpici. Unele părăsite. Animația dată de clădiri se termină însă repede. Și nici urmă de școală. Nu se poate nici întoarce. E o singură bandă. La fel de nesiguri continuăm să mergem, întrebându-ne dacă totuși suntem pe ruta cea bună. Singurul care ne poate confirma este învățătorul școlii. Este cel care ne ghidează. Pentru câteva momente avem însă ghinion. „Am pierdut semnalul la telefon. Pe această rută nu am fost niciodată. Nu am mașină adecvată. Am fost în Piscani, dar numai prin Tatomirești, dar acum nu se poate ajunge pe acolo“, spune directorul. După câteva sute de metri se arată o nouă casă locuită. Așa aflăm că ar mai fi ceva de mers. „Școala este în vale. Sunt doar trei copii acolo. Am și eu pe fata fratelui la școală. De mult timp suntem puțini aici. Casele sunt risipite. Satul s-a depopulat, în special după revoluție. Am rămas 20 de familii, să zic. Nu știm exact câți mai suntem, că sunt dealurile acestea pe aici. Drumurile sunt foarte proaste. Se ajunge greu și vara dacă plouă. Stăm izolați. Nu avem magazin. Pentru o pungă de fidea mergem șase kilometri pe jos până la Răcari, unde este magazin. Aici nu este nici medic, nici farmacie, nici biserică și nici cimitir. Salvarea ajunge foarte rar. De Revelion anul acesta un om a murit de frig în casă. Salvarea nu a ajuns până la el. A oprit la intrare“, a spus Costea Sunică, un localnic. De altfel, nici ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană nu au ajuns la oamenii de aici. „Suntem prea izolați ca să ajungă cineva aici“, a spus Constantin Văduva, sătean.

Școala, după cinci kilometri

Ca să ajungem la școală am mers pe drumul anevoios cinci kilometri. Unitatea de învățământ este o clădire galbenă, micuță. În fața ei ne întâmpină unul dintre părinți, care are grijă ca în fiecare dimineață să facă focul în sobe pentru elevi și să fie curat în micuța clasă. „Ați venit să ne ajutați sau să ne omorâți? Este singura școală din localitate. Are copii puțini, dar nu trebuie închisă. Nu au unde să se ducă micuții noștri. Suntem izolați aici, drumurile sunt impracticabile“, spune Stelian Șchiopu. Fiul său se numără printre cei patru elevi ai Şcolii din Piscani, Dragoș Șchiopu. Este elev în clasa a IV-a și în fiecare dimineață vine la școală. Este motivat de dorința de a ajunge polițist. „Aș vrea să fiu polițist, dar la mine în sat“, spune elevul. Colege de clasă mai are încă trei fete, două sunt însă în anul pregătitor și una este în clasa I. Micuțele stau însă mai departe de școală și în fiecare dimineață, la ora 8.00, sunt aduse în clasă de domnul învățător, Cristian Hantea. „Am 14 ani vechime în învățământ, dar de patru ani predau la Piscani. M-am atașat de școală și de copii“, spune Cristian Hantea. Inițial, la Școala din Piscani erau cinci copii. Unul a plecat în timpul acestui an școlar cu părinții în străinătate.
Odată ce termină clasa a IV-a, cei mici trebuie să părăsească și ei localitatea Piscani pentru a-și continua studiile. Ca variante au școlile din Tatomirești sau Brădești. „Am și un copil în clasa a V-a. L-am dat la Brădești ca să nu meargă pe jos peste deal la Școala din Tatomirești, că nu are mijloc de transport. Este mai greu. Stă mult acolo. Dacă ar fi drumuri mai bune l-aș lua vinerea acasă. Dar vedeți cum este drumul, vinerea dacă e vreme rea nu îl pot lua. Și lunea, dacă e la fel, nu îl pot duce. Și așa îl las la rude câte două – trei săptămâni“, a mai spus Stelian Șchiopu. Directorul școlii spune că este cea mai izolată localitate. „Se ajunge foarte greu din cauza drumului. Celelalte școli au acces la străzi asfaltate. Se ajunge cu microbuzul. Mai dificil așa ar fi și la Brădeștii Bătrâni“, a spus managerul Vasile Ducu.

S-a renunțat la școala primară din Brădeștii Bătrâni

La învățământul primar, în toate satele comunei Brădești sunt elevi puțini. „Din cauza numărului scăzut de elevi se învață la simultan la clasele I-IV la școlile din Tatomirești, Răcari și Piscani“, a spus managerul Vasile Ducu. În satul Brădeștii Bătrâni, care este vatra comunei Brădești, populația școlară a scăzut atât de mult încât școala primară a fost închisă. „Mai avem doar 13 preșcolari la grădiniță. Elevii de școală sunt luați cu microbuzul și duși la școala de centru din Brădești, unde avem 200 de copiii la clasele I- VIII. La clasele V -VIII aducem la Brădești elevi din Răcarii de Jos și de la Brădeștii Bătrâni. De asemenea, avem și o grădiniță cu două grupe“, a explicat directorul școlii.

Zeci de localități cu copii puțini

Copii puțini sunt și în alte comune din Dolj. Din datele Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în cel puțin 30 de sate, școlile și grădinițele au mai puțin de 20 de elevi. „În comuna Brabova, în satul la Răchita de Jos sunt 28 de preșcolari, iar la Urdinița sunt numai 11 preșcolari. La Braloștița sunt șase structuri, una la Valea Fântânilor cu 156 de elevi în nouă clase, la Schitu sunt 29 de elevi în două clase, la Sfircea sunt 28 de elevi în două clase, la Racovița sunt 27 de elevi în două clase, iar la Ciocane sunt 33 de elevi. Alt exemplu este la Braloștița, unde sunt două grupe cu 33 de elevi. De asemenea, la Bratovoiești, elevii de la clasele primare și gimnaziale din toate satele au fost duși la școala de centru. În satele comunei au rămas doar grădinițele, iar situația este următoarea. La Prunet sunt 11 preșcolari, la Bădoși sunt 19 preșcolari, la Georocu Mare sunt zece copii, iar la Grădinița Bratovoiești sunt 23 de copii. Putem continua exemplele. În satul Obedin din comuna Breasta sunt trei clase cu 37 de elevi, iar în Valea Lungului  sunt patru clase cu 76 de elevi. În comuna doljeană Carpen, la grădiniță sunt 18 copii care vin din satele Boca și Geblești. La Cleanov sunt 38 de preșcolari“, a declarat Georgică Bercea Florea, inspectorul școlar general. Și primarii sunt îngrijorați. „Pentru anul școlar următor se anunță restructurări pentru că nu mai avem copii. Sunt 116 cu tot cu grădiniță“, a declarat Camen Constantin, primarul comunei Întorsura. De altfel, din datele ISJ Dolj pentru anul următor populația școlară este în scădere cu 2.000 de elevi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS