Craiova Culturală, contractele la control!

Antoniu Zamfir, preşedinte ACCCE 2021, prezent la Balul Vienez organizat la Craiova pe 13 decembrie 2014


500.000 de euro a primit până acum din bugetul orașului asociația „de drept privat“ care derulează activitățile pentru participarea Craiovei la concursul pentru Capitală Culturală Europeană 2021. Modul în care au fost atribuite contractele pe bani publici și firmele câștigătoare sunt mistere bune de dezlegat pentru organele abilitate. Asociația care cheltuiește banii orașului refuză să dea socoteală, deși legea spune clar care sunt procedurile pentru atribuirea contractelor pe bani publici.

În ultima perioadă, GdS a relatat pe larg despre modul netransparent în care Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“, un ONG „de drept privat“ înființat anul trecut (HCL nr. 319/2013) cheltuiește banii publici ai municipiului. Peste 500.000 de euro a primit până acum ACCCE 2021 din bugetul Craiovei. GdS a arătat („Craiova Capitală Culturală Europeană – bani publici, interese private“ – 3 decembrie 2014) că asociația este „autoritate contractantă“ în înțelesul OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice și este obligată să fie transparentă în cheltuirea banilor publici. Potrivit ordonanței menționate, autoritate contractantă este „oricare organism cu personalitate juridică, ce a fost înființat pentru a statisface nevoi de interes general fără caracter comercial sau industrial, finanțat, în majoritate, de către o autoritate contractantă sau de către alt organism de drept public“ (art. 8 lit b).

Publicitatea în SEAP, obligatorie prin lege

OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice, cu modificările ulterioare, stabilește și condițiile de transparență pentru cheltuirea banilor publici. Legislația reglementează și pragurile de la care se pot face achiziții directe, și atribuire prin cerere de ofertă sau licitație publică. OUG nr. 77/2012 a modificat ordonanța achizițiilor publice, impunând reguli suplimentare de transparență. Inclusiv în cazul achiziției directe de produse, servicii sau lucrări, autoritatea contractantă trebuie să transmită către Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) „o notificare cu privire la fiecare achiziție directă a cărei valoare depășește echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro fără TVA, în cel mult zece zile de la data primirii documentului justificativ ce stă la baza achiziției realizate“ (art. 19 alin 1). Transmiterea acestei notificări trebuie efectuată în format electronic, cu următoarele informații: denumirea și datele de identificare ale operatorului economic; obiectul achiziției; codul CPV valoarea achiziției; cantitatea achiziționată; data realizării/atribuirii achiziției (art. 19 alin 2). Așadar, legea stabilește că inclusiv achizițiile directe pentru sume care depășesc 5.000 de euro trebuie făcute transparent, prin notificarea SEAP. Jurnaliștii GdS nu au găsit în SEAP nici un fel de licitații sau notificări pentru achizițiile derulate de ACCCE 2021. La sfârșitul anului 2014, Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ și-a anunțat intenția de a intra în competiție printr-o chermeză organizată într-un luxos club privat din Bruxelles. În acel moment, s-a pus din nou problema eficienței cheltuirii banilor publici, mai ales că evenimentul nu a fost mediatizat de presa belgiană, care nu a fost invitată. În urma presiunii publice, ACCCE 2021 a dat un comunicat de presă în care a dat explicații sumare în legătură cu cheltuielile făcute. Ulterior, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, GdS a cerut detalii despre societățile sau persoanele fizice care au încasat bani publici de la această asociație și sumele primite de fiecare și, ca și până acum, asociația a răspuns că „nu este instituție publică și prin urmare Legea nr. 544/2001 nu îi este aplicabilă“.


Cum au fost atribuite contractele?

În răspunsul trimis către GdS, ACCCE 2021 nu uită să amintească de comunicatul de presă „în care a prezentat în conformitate cu Legea contabilității nr. 82/1991, modul în care au fost distribuite și utilizate fondurile asociației, pe conturi și destinații“, adăugând că „asociația noastră are ca principiu de lucru prioritar transparența desfășurării proiectelor sale și că în termenele prevăzute de lege va prezenta raportul anual de activitate“. Nu este pentru prima dată când reprezentanții acestei asociații susțin că vor fi transparenți în „raportul anual de activitate“. În 2014, raportul aferent anului 2014 a fost la fel de evaziv, stârnind discuții în Consiliul Local (CL) Craiova. „Acest raport ne-a parvenit cu câteva minute înainte de ședință. Nu înțeleg de ce a venit atât de târziu, până la urmă sunt doar câteva pagini cu poze multe, îl pot considera evaziv, ca să nu spun că a fost făcut pe genunchi. În consecință, vă solicit un raport financiar detaliat“, a cerut consilierul Marian Vasile în ședința din 31 iulie, citat de GdS. „Mi se pare normal ca această asociație să dea socoteală în amănunt. (…) Aceste contracte cum se atribuie? Cine decide? Se respectă modalitățile legale?“, a întrebat consilierul Dan Cherciu, cu același prilej. Pentru a vedea cum funcționează mecanismul de achiziții al ACCCE 2021, să luăm următorul exemplu: în comunicatul din decembrie 2014, asociația susține că pentru platforma on-line, site-ul video și manualul de identitate vizuală (60.340 de lei) „modalitatea de desemnare a firmelor s-a realizat prin cerere de ofertă“. Potrivit legislației achizițiilor publice, până la pragul de 30.000 de euro exclusiv TVA pentru achiziția de produse și servicii (100.000 de euro pentru lucrări) atribuirea contractelor se poate face prin negociere directă. În cazul nostru, suma furnizată de asociație nu depășește 15.000 de euro. Admițând că asociația ar fi apelat la această modalitate de atribuire a contractelor, ea ar fi trebuit să respecte art. 125 alin 1-2 din OUG nr. 34/2006, care spune că „începând cu 1 ianuarie 2007, cererea de oferte se inițiază prin publicarea în SEAP a unei invitații de participare la procedura de atribuire“, care să cuprindă „cel puțin următoarele informații: data și ora limită stabilite pentru primirea ofertelor; adresa la care se trimit ofertele; data și ora deschiderii ofertelor; sursa de finanțare“ etc. În condițiile în care nu s-a făcut publicitate prin SEAP, cum au aflat de achiziție firmele câștigătoare, Colibri Consulting SRL Iași și Orcarmega Media SRL Craiova?Comenteaza acum

Alte stiri

21 mai 2019

Victorie amară pentru puştii lui Stancu

Echipa de juniori sub 19 ani a Universităţii Craiova s-a impus cu 3-2 în meciul de fotbal susţinut duminică, pe stadionul „Extensiv“, în compania formaţiei similare a clubului FC Viitorul, contând pentru manşa a doua a semifinalelor de la Liga

Sumarul ediției de miercuri, 7 ianuarie 2015

Actualitate

» Atacul armat din Paris: Cine sunt caricaturiştii ucişi în atentatul de la sediul ziarului Charlie Hebdo
» Îngheţaţi în propriile locuinţe
» Grădina Botanică va fi preluată de Primărie
» DNA redeschide ancheta în dosarul de trafic de influenţă al lui Laszlo Borbely
» Atenţionare de călătorie în Israel din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile
» Guvern: Preţul gazelor produse în România rămâne nemodificat până în iulie pentru populaţie
» Franţa: Bilanţul atacului asupra redacţiei Charlie Hebdo a ajuns la 12 morţi

Local

» Subvenții cu întârziere
» Amenzi de peste 83.000 de lei petru şoferii mehedinţeni

Dolj

» Lacul Bistreţ – coşmarul locuitorilor şi primarilor de pe Valea Dunării
» Tânără de 17 ani, anchetată după ce şi-a ucis copilul şi l-a îngropat în grădină
» Gheaţa şi gerul i-au trimis pe gorjeni în spital
» Prețul de furnizare a energiei termice a crescut cu 5,86% față de 2014
» Frigul din apartamente, plătit scump
» Cine o să ne mai livreze lapte proaspăt?
» Grădina Botanică va intra în administrarea primăriei
» 38 de persoane fără adăpost din Craiova, sprijinite pe perioada geroasă
» Piscani, satul în care viața este un miracol
» Concert de Anul Nou la Filarmonica „Oltenia“
» Florina Cercel și Cerasela Iosifescu, pe scena Naționalului craiovean
» Cerere în căsătorie în pași de dans
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bechetul va avea campus școlar
» Cine ne mai dă lapte prospăt ?
» Școala cu 4 elevi
» Programul filmelor la Colours Cinema Craiova în săptămâna 9-15 ianuarie
» Doljean judecat pentru dare de mită

Gorj

» Doi proxeneţi acuzaţi de trafic de persoane în Austria au fost arestaţi
» Fals patron, trimis în judecată pentru agresarea unei asistente medicale
» Gorj: Minerii ar putea trece la program prelungit de lucru
» Gorj: Persoană fără adăpost, salvată de la îngheţ
» Gorj: Peste 74.000 de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti
» Grupare specializată în traficul de persoane, destructurată de DIICOT
» Medicii din Târgu Jiu au interzis la concedii fără plată
» Laurenţiu Ciurel: „Nu se poate să avem creşteri salariale la CEO“

Mehedinţi

» Probleme cu încălzirea la Colegiul Traian

Sport

» Halep, întâlnire matinală cu Aleksandra Krunici
» Vântul puternic, o problemă pentru Ioana Roșca în Antalya
» Sârboaica Radovic a adus victoria Craiovei
» Bugiu e liber de contract și așteaptă oferte
» Pandurii, înapoi la treabă
» Seniorii – testați de medici, juniorii – de Cârțu
» Fotbal – Minut de reculegere la toate meciurile din Franţa, după atentatul de la revista Charlie Hebdo
» Handbaliștii au început pregătirile
» Fotbal – Pandurii s-au reunit astăzi sub comanda lui Edi Iordănescu
» Formula 1 – Sezon cu 20 de curse în „Marele Circ”
» Baschet (f): SCM-CSS Craiova, prima victorie în noul an

Bani & Afaceri

» Guvernul a aprobat alocarea a 3,7 miliarde de lei pentru efectuarea de plăţi directe în agricultură

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top