10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe ne dă CET-ul, asta vă dăm!

Ce ne dă CET-ul, asta vă dăm!

Sute de apartamente din Craiova au probleme în ultimele luni cu furnizarea căldurii. Locuințele de la etajele superioare sunt cele mai afectate. Proprietarii se plâng că, odată cu scăderea temperaturilor, este frig și în casele lor.

Proprietarii din cvartalul de blocuri cuprins între strada Maria Tănase și strada Brestei, în zona Billa, arondate Asociațiilor de proprietari Cerna 1 și Cerna 2, au probleme cu furnizarea căldurii.
„Nu este de mult timp căldură, dar acum chiar au exagerat. Când au fost -15, -17 grade Celsius afară am stat în frig. Cei de la punctul termic spun că nu le dă CET-ul agentul termic la temperatura care trebuie. Cei de la asociație au anunțat Termo, distribuitorul de căldură, și a venit un director cu ceva timp în urmă pentru că nu ne credeau că avem probleme. Au verificat în punctul termic și atunci am avut și noi căldură. S-au încins caloriferele. După o săptămână, a scăzut iar temperatura. Și nu suntem numai noi în situația asta. Este toată zona“, spune proprietara de la apartamentul 16 din blocul d1 scara 1.
Oamenii spun că au cu mult sub 20 de grade Celsius în locuințe.
„Nu prea ne bagă cum trebuie căldură de la punctul termic. Cam de o lună sunt probleme. Noroc că am apartamentul izolat și pe interior, și pe exterior. Mai deschidem aragazul…“, spune Victor Grădinaru, proprietar în blocul d1, apartamentul 15.
Mult mai revoltat este Ștefan Vlăduțu, proprietarul de la apartamentul 19: „Avem probleme cu căldura. Acum, când s-a făcut frig, este și mai rău. Caloriferele abia sunt călduțe. Eu am mers personal la punctul termic și angajata de acolo mi-a zis: ce ne dă CET-ul, asta vă dăm. Am ajuns la capătul răbdării, nu am căldură. E culmea“.

Agent termic călduț

Cele spuse de proprietari sunt confirmate și de reprezentanții Asociațiilor de proprietari Cerna 1 și Cerna 2. Aceștia spun că, față de sezonul rece trecut 2013 -2014, craiovenii au temperaturi mai scăzute în apartamente și ei cred că atât producătorul, cât și distribuitorul furnizează agent termic la temperaturi mult mai scăzute.
„Este vorba de etajele superioare. Etajul trei mai puțin, dar la patru este frecvent această problemă cu căldura. Avem 20 de scări de bloc în asociație și toate au probleme cu căldura. Am făcut tot felul de demersuri. A venit directorul tehnic de la Termo aici, în punctul termic, a verificat temperatura, presiunea și este totul bine. Ei furnizează căldura după acea diagramă, cel puțin așa ne-au spus nouă. Adică scade temperatura afară, crește temperatura agentului termic furnizat și invers. Dar din Complex nu primesc agentul termic la temperatura care trebuie, deși am înțeles că și CET-ul le furnizează lor agentul tot după o diagramă. Nu sunt specialist să-mi dau seama dacă este adevărat ce-mi spun ei, dar furnizorul de căldură consideră că vina o poartă producătorul. Poate și la noi este o problemă la coloane. De exemplu, în blocul d1, unde sunt cele mai mari probleme, unii și-au pus centrale, alții nu dau drumul la căldură pentru că au repartitoare. Sunt alte apartamente libere. De aceea, în acel bloc au probleme cu căldura. Este însă cert că pe toată zona temperatura în locuințele proprietarilor nu mai este ca iarna trecută“, spune Ion Mitran, președintele Asociației 1 Cerna.
Situația este asemănătoare și în Asociația de proprietari Cerna 2, dar și în alte asociații din Craiova.
„Și proprietarii din cele aproximativ 19 blocuri care au rămas pe sistemul centralizat s-au plâns că nu au mai avut căldură suficientă în casă în ultima vreme. Am verificat și am văzut că în loc de 60 de grade Celsius, să zic așa, agentul termic intra cu 43 de grade în bloc și ieșea cu 37 de grade. Ne-am dus la punctul termic, ne-am adresat la Termo și ne-au spus că problemele sunt de la Complex. În sensul că exact ce primesc, asta ne dau și nouă. Nu au de unde să ne dea o temperatură mai ridicată. Acum, ne-au spus de la Termo că au găsit o soluție de compromis să oprească apa caldă noaptea ca să mai câștige câteva grade în plus la căldură. Nu este corect, dar…“, afirmă președintele Asociației 2 Cerna, Florin Sava.

Soluții de moment

Oficial nu am putut obține o explicație concretă de la reprezentanții Complexului Energetic și ai SC Termo Craiova SRL, pentru a înțelege cine se face vinovat de temperaturile scăzute din apartamentele mai multor craioveni. Pe surse am aflat însă că SC Termo Craiova SRL va sista furnizarea apei calde noaptea, cel puțin în cele două Asociații de proprietari Cerna 1 și Cerna 2, pentru a avea agent termic la o temperatură mai ridicată. Iar de la Complex am aflat că într-adevăr temperaturile scăzute le ridică probleme în furnizarea agentului termic în parametrii normali, dar că în perioada imediat următoare vor porni încă un cazan termic care să ajute la furnizarea agentului primar la temperaturi optime către SC Termo, respectiv craiovenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS