8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvocata Alina Răducan, obligată la despăgubiri către BCR

Avocata Alina Răducan, obligată la despăgubiri către BCR

După ce a condamnat-o la închisoare, Curtea de Apel Craiova a dispus ca avocata Alina Răducan să achite BCR despăgubiri civile
După ce a condamnat-o la închisoare, Curtea de Apel Craiova a dispus ca avocata Alina Răducan să achite BCR despăgubiri civile

Condamnată la patru ani de închisoare într-un dosar privind obţinerea unor credite cu acte false de la Banca Comercială Română, avocata Alina Răducan a fost obligată de instanță să achite, alături de alți zece inculpați din dosar, suma totală de 242.899 de lei către banca păgubită.

Ancheta în acest dosar a fost începută în vara anului 2007, când Banca Comercială Română (BCR) a formulat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care obţinuseră credite în baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false, pe care erau aplicate ştampile contrafăcute. Mai exact, era vorba de 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente care atestau nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti sau SC Aruxtrans SRL Călăraşi. În urma anchetei s-a stabilit că adeverinţele de venit erau semnate de persoane care nu mai aveau calitatea de angajaţi ai SC Guardo AM Trading SA, ştampila nu aparţinea societăţii deoarece punctul de lucru din Craiova nu deţinea ştampilă proprie şi, mai mult, contractele individuale de muncă depuse la bancă erau false. SC Guardo AM Trading Craiova nu avea competenţa de a încheia şi înregistra contracte individuale de muncă, acest lucru fiind atributul exclusiv al unităţii centrale din Bucureşti. Anchetatorii au mai stabilit că unul dintre inculpaţi, Florentin Florea, prezentat în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca simplu agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007. Alt inculpat, Marin Trandafir, care apărea în documente drept director economic, fusese director general al unităţii, însă numai până la 1 aprilie 2007.
Ulterior, în martie 2008, ofiţerii BCCO Craiova l-au reținut pe Leontin Popescu, zis Ducu, iar ancheta procurorilor a dus la alţi trei inculpaţi – avocata craioveană Alina Răducan (care l-a reprezentat pe Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, dar şi în timpul procedurii de schimbare a numelui clientului său din Staicu în Nuţu), considerată de anchetatori lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit „domn’ director Florică“.

Închisoare și despăgubiri

Pe 9 iunie 2008, procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 inculpaţi, atât membrii grupului, cât şi persoane în numele cărora fuseseră obţinute creditele. Printre infracţiunile de care au fost acuzaţi cei 13 inculpaţi s-a numărat înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, falsul, uzul de fals, dar şi constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat.
După o primă soluție dată în acest dosar de Curtea de Apel Craiova în aprilie 2010, dosarul a ajuns la Curtea Supremă, instanță care a trimis dosarul spre rejudecare magistraților din Bănie.
Pe 14 aprilie anul trecut, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat din nou. Alina Răducan, care inițial fusese achitată, a fost găsită vinovată şi condamnată la patru ani de închisoare. Leontin Popescu şi Florentin Florea au fost condamnați la câte cinci ani, iar Daniel Bălan şi Vasile Florescu au primit câte patru ani de puşcărie. Lucian Tuţă a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Liviu Tuţă şi Leonard Popescu au fost condamnați la doi ani, respectiv un an de închisoare. În schimb, Viorel Ion, Anişoara Ghiţă şi Nicoleta Iacob au primit câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de Gheorghe Burci, care a decedat între timp, judecătorii craioveni au dispus încetarea procesului penal. Luminiţa Mureşanu a fost achitată pentru toate acuzaţiile aduse de anchetatori. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel, în prezent acest dosar fiind pe rolul Curții Supreme.
Instanţa a mai dispus ca pretenţiile civile al BCR să se judece separat, iar Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat în privința despăgubirilor pe 12 decembrie. Instanța a admis acțiunile civile ale BCR și i-a obligat pe 11 dintre inculpați – Alina Răducan, Leontin Popescu, Florentin Florea, Lucian Tuţă, Vasile Florescu, Daniel Bălan, Anişoara Ghiţă, Nicoleta Iacob, Leonard Popescu, Liviu Tuță și Viorel Ion, să achite băncii 242.899 de lei, sumă la care se adaugă penalităţile şi dobânzile contractuale. Și această hotărâre poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

 La judecată pentru dare de mită

În iulie 2013, avocata Alina Răducan a fost deferită justiţiei de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar se mai numără Marian Bobocel, soţul Alinei Răducan, Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache de la Tribunalul București, dar şi alte 17 persoane, printre care şi doi grefieri. Anchetatorii au reţinut că fratele lui Dinel Staicu a oferit în mai multe rânduri, o dată prin intermediul avocatei Alina Răducan, diverse sume de bani judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“. Acest dosar este pe rolul Curții de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 15 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS