Avocata Alina Răducan, obligată la despăgubiri către BCR

După ce a condamnat-o la închisoare, Curtea de Apel Craiova a dispus ca avocata Alina Răducan să achite BCR despăgubiri civile
Autori


Condamnată la patru ani de închisoare într-un dosar privind obţinerea unor credite cu acte false de la Banca Comercială Română, avocata Alina Răducan a fost obligată de instanță să achite, alături de alți zece inculpați din dosar, suma totală de 242.899 de lei către banca păgubită.

Ancheta în acest dosar a fost începută în vara anului 2007, când Banca Comercială Română (BCR) a formulat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care obţinuseră credite în baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false, pe care erau aplicate ştampile contrafăcute. Mai exact, era vorba de 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente care atestau nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti sau SC Aruxtrans SRL Călăraşi. În urma anchetei s-a stabilit că adeverinţele de venit erau semnate de persoane care nu mai aveau calitatea de angajaţi ai SC Guardo AM Trading SA, ştampila nu aparţinea societăţii deoarece punctul de lucru din Craiova nu deţinea ştampilă proprie şi, mai mult, contractele individuale de muncă depuse la bancă erau false. SC Guardo AM Trading Craiova nu avea competenţa de a încheia şi înregistra contracte individuale de muncă, acest lucru fiind atributul exclusiv al unităţii centrale din Bucureşti. Anchetatorii au mai stabilit că unul dintre inculpaţi, Florentin Florea, prezentat în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca simplu agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007. Alt inculpat, Marin Trandafir, care apărea în documente drept director economic, fusese director general al unităţii, însă numai până la 1 aprilie 2007.

Ulterior, în martie 2008, ofiţerii BCCO Craiova l-au reținut pe Leontin Popescu, zis Ducu, iar ancheta procurorilor a dus la alţi trei inculpaţi – avocata craioveană Alina Răducan (care l-a reprezentat pe Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, dar şi în timpul procedurii de schimbare a numelui clientului său din Staicu în Nuţu), considerată de anchetatori lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit „domn’ director Florică“.

Închisoare și despăgubiri

Pe 9 iunie 2008, procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 inculpaţi, atât membrii grupului, cât şi persoane în numele cărora fuseseră obţinute creditele. Printre infracţiunile de care au fost acuzaţi cei 13 inculpaţi s-a numărat înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, falsul, uzul de fals, dar şi constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat.

După o primă soluție dată în acest dosar de Curtea de Apel Craiova în aprilie 2010, dosarul a ajuns la Curtea Supremă, instanță care a trimis dosarul spre rejudecare magistraților din Bănie.


Pe 14 aprilie anul trecut, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat din nou. Alina Răducan, care inițial fusese achitată, a fost găsită vinovată şi condamnată la patru ani de închisoare. Leontin Popescu şi Florentin Florea au fost condamnați la câte cinci ani, iar Daniel Bălan şi Vasile Florescu au primit câte patru ani de puşcărie. Lucian Tuţă a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Liviu Tuţă şi Leonard Popescu au fost condamnați la doi ani, respectiv un an de închisoare. În schimb, Viorel Ion, Anişoara Ghiţă şi Nicoleta Iacob au primit câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de Gheorghe Burci, care a decedat între timp, judecătorii craioveni au dispus încetarea procesului penal. Luminiţa Mureşanu a fost achitată pentru toate acuzaţiile aduse de anchetatori. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel, în prezent acest dosar fiind pe rolul Curții Supreme.

Instanţa a mai dispus ca pretenţiile civile al BCR să se judece separat, iar Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat în privința despăgubirilor pe 12 decembrie. Instanța a admis acțiunile civile ale BCR și i-a obligat pe 11 dintre inculpați – Alina Răducan, Leontin Popescu, Florentin Florea, Lucian Tuţă, Vasile Florescu, Daniel Bălan, Anişoara Ghiţă, Nicoleta Iacob, Leonard Popescu, Liviu Tuță și Viorel Ion, să achite băncii 242.899 de lei, sumă la care se adaugă penalităţile şi dobânzile contractuale. Și această hotărâre poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

 La judecată pentru dare de mită

În iulie 2013, avocata Alina Răducan a fost deferită justiţiei de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar se mai numără Marian Bobocel, soţul Alinei Răducan, Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache de la Tribunalul București, dar şi alte 17 persoane, printre care şi doi grefieri. Anchetatorii au reţinut că fratele lui Dinel Staicu a oferit în mai multe rânduri, o dată prin intermediul avocatei Alina Răducan, diverse sume de bani judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“. Acest dosar este pe rolul Curții de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 15 ianuarie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 6 ianuarie 2015

Actualitate

» A crescut valoarea ajutorului de deces
» Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, rămâne în arest
» Dan Voiculescu rămâne după gratii
» Sistemul informatic al Vămii, indisponibil temporar din cauza unor probleme tehnice
» Sebastian Huluban a fost numit de Klaus Iohannis consilier de stat
» TVA-ul, pe primul loc la veniturile bugetare
» S-au sfinţit apele
» Grecia: Un român a fost arestat pentru uciderea scriitorului Menis Koumandareas
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Nicolae Ciucă, învestit de preşedintele Iohannis în funcția de șef de Stat Major al Armatei
» Vâlcea: Se continuă distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate
» Marius Tudose este noul preşedinte al CSM

Local

» Peste o mie de credincioşi la slujba de Bobotează din Portul Severin
» Înapoi la muncă în Germania 
» Olt: Tânăr suspectat de comiterea infracţiunii de omor calificat, reţinut de poliţişti
» Concert susţinut de soprana Alexandra Spireanu, la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea
» Directorul unei bănci din Râmnicu Vâlcea şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată de DNA

Dolj

» Prefectura Dolj îndreaptă tunurile către primarii certați de ANI
» Craiova Culturală, contractele la control!
» Ce ne dă CET-ul, asta vă dăm!
» Prețul gigacaloriei în Craiova ar putea crește cu 6%
» Nimeni nu vrea să fie administrator public al Craiovei
» Nici o amendă pentru trotuarele necurățate din Craiova
» Ce solicită școlile din Dolj pentru 2015
» Primarii din Bechet si Argetoaia, pe făraş
» Trotuarele Craiovei, ca patinoarele
» Craiova: Un taximetrist a fost rănit într-un accident de circulaţie, în apropierea centrului comercial Sucpi
» Dolj: Armă deţinută ilegal, descoperită de poliţişti
» Craiova: Un autobuz RAT de pe traseul 25, implicat într-un accident rutier

Gorj

» A scos crucea Bobotezei din apa îngheţată a Gilortului
» Gorj: Polițiștii gorjeni fac verificări într-un posibil caz de pruncucidere
» Gorj: Un tânăr fără permis a fost reţinut pentru provcarea unui accident rutier
» O conductă spartă a transformat o stradă din Târgu Jiu în patinoar
» Gorj: Percheziţii DIICOT pentru destructurarea unui grup infracţional care se ocupa cu traficul de persoane
» Gorj: Un tânăr a prins pentru al şaselea an consecutiv crucea aruncată în apa Gilortului de Bobotează

Mehedinţi

» Boboteaza la Drobeta Turnu Severin

Sport

» Gorjenii își reiau astăzi antrenamentele
» Agitație la CS Universitatea Craiova
» Mandic: Putem prinde play-off-ul
» Box – Lucian Bute îşi propune să câştige titlul mondial anul acesta
» Fotbal – Gabi Velcovici a devenit liber de contract
» Mandic: Eu încă mai cred că putem ajunge în play-off
» Fotbal – Brandan se va alătura duminică lotului CSU Craiova
» Bălgrădean: Ne putem gândi la Europa League, nu la titlu
» Fotbal – Alb-albaștrii vor avea adversari redutabili în Antalya

Bani & Afaceri

» Cea mai mare parte a veniturilor statului provine din TVA

Sanatate

» Cardul de sănătate, blocat în sistem

Magazin

» Mormântul unei regine necunoscute, descoperit în Egipt
» Horoscop
» Bancul zilei

Top