21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSolomon și Nicoleta Miulescu, la judecată pentru abuz în serviciu

Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată pentru abuz în serviciu

Antonie Solomon a fost eliberat condiționat pe 10 decembrie (Foto: arhiva GdS)
Antonie Solomon a fost eliberat condiționat pe 10 decembrie (Foto: arhiva GdS)

Procurorii anticorupție au anunțat luni seară că au dispus trimiterea în judecată a fostului edil al municipiului Craiova, Antonie Solomon, dar și a Nicoletei Miulescu, secretara primăriei, și a unei foste consiliere juridice. Cei trei sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, pentru că, susțin procurorii, ar fi retrocedat ilegal, în anul 2007, o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați din curtea Spitalului „Filantropia“, unde a funcționat în anii ‘50 Casa Copilului.

La nici două săptămâni de când a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava, fostul primar Antonie Solomon are din nou probleme cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). De data aceasta, Antonie Solomon, dar și Nicoleta Miulescu, secretara Primăriei Craiova, și Liana Carmen Grigorie, fost consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul primăriei, sunt acuzați că au retrocedat un imobil și un teren care fuseseră donate statului.
Potrivit anchetatorilor, „în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova și preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001, împreună cu cele două inculpate, și-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1.310 mp şi clădire în suprafaţă de 330 mp, situat în municipiul Craiova“.

Cum a fost retrocedat ilegal un imobil din centrul Craiovei

În ediția din data de 10 decembrie („DNA sapă după retrocedările ilegale de la primărie“), GdS prezenta pe larg acest caz, dar și faptul că Primăria Craiova s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 660.000 de euro.
Astfel, într-o adresă trimisă Primăriei Craiova, procurorii DNA au explicat cum au fost retrocedate ilegal un imobil și un teren de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Este vorba de o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați din curtea Spitalului „Filantropia“, unde a funcționat în anii ‘50 Casa Copilului.
Procurorii anticorupție susțin că fostul consilier juridic nu a consemnat în referatul adresat Comisiei de Aplicare a Legii nr. 10/2001 rezultatul verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu pentru atestarea calității de moștenitor a proprietarului imobilului, nu a consemnat rezultatul real al verificării actelor juridice privind modul în care imobilul a fost preluat de stat și nici pe cel al verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu, care să ateste deținerea proprietății de către ascendentul/testatorul solicitantei. Astfel, procurorii au descoperit că, de fapt, imobilul revendicat de Cîmpeanu nu aparținuse tatălui ei, ci fratelui acestuia, și nici nu fusese naționalizat de stat, ci donat statului. „Din actele de urmărire penală (…) a rezultat că imobilul (…) nu putea face obiectul retrocedării în baza Legii nr. 10/2001, nefiind preluat abuziv de stat în perioada 6.03.1945 – 22.12.1989, ci fiind donat prin act autentic statului român la 3.12.1951, actul de donație fiind autentificat la grefa Tribunalului Dolj. A rezultat, de asemenea, că imobilul nu a aparținut tatălui adoptiv al solicitantei Cîmpeanu Gabriela, Urdăreanu Ion, ci fratelui acestuia, Urdăreanu Constantin“, se arată într-o adresă a DNA Craiova trimisă Primăriei Craiova, înregistrată pe 21.11.2014.
Cu toate acestea, fostul consilier juridic Carmen Grigorie „a atestat faptul neadevărat“ că imobilul a fost naționalizat în baza Decretului nr. 92/1950, aspect preluat ca atare de Serviciul Registrului Agricol și Patrimoniu al primăriei care a întocmit procesele-verbale privind starea de fapt a imobilului. Pe baza acestor procese-verbale s-a emis dispoziția de restituire în natură a imobilului.
Dispoziția a fost semnată de primarul Antonie Solomon pe 19 iulie 2007, iar documentul o făcea proprietară pe Gabriela Cîmpeanu pe o suprafață de 1.310 metri pătrați de teren dintr-un total de 1.520 de metri pătrați și o clădire cu o suprafață construită de 330 de metri pătrați. Pentru diferența de 210 metri pătrați, Cîmpeanu a fost propusă la despăgubiri. Cinci luni mai târziu, în decembrie 2007, Cîmpeanu a vândut clădirea și terenul firmei Mitliv Exim pentru suma de 660.000 de euro. La începutul lunii decembrie, Primăria Craiova a comunicat DNA Craiova să se constituie parte civilă în dosarul penal cu suma de 660.000 de euro.

Trei inculpați la judecată

Luni, 22 decembrie, procurorii anticorupție din Craiova au comunicat că, pe lângă inculpata Carmen Grigorie, au dispus trimiterea în judecată și a fostului primar Antonie Solomon și a secretarei primăriei, Nicoleta Miulescu. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: SOLOMON ANTONIE, la data faptelor primar al municipiului Craiova, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, GRIGORIE CARMEN LIANA, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), MIULESCU NICOLETA, secretar al municipiului Craiova, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu“. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, iar procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului pe mai multe imobile ce aparțin inculpaților Antonie Solomon şi Nicoleta Miulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS