Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată pentru abuz în serviciu

Antonie Solomon a fost eliberat condiționat pe 10 decembrie (Foto: arhiva GdS)
Autori


Procurorii anticorupție au anunțat luni seară că au dispus trimiterea în judecată a fostului edil al municipiului Craiova, Antonie Solomon, dar și a Nicoletei Miulescu, secretara primăriei, și a unei foste consiliere juridice. Cei trei sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, pentru că, susțin procurorii, ar fi retrocedat ilegal, în anul 2007, o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați din curtea Spitalului „Filantropia“, unde a funcționat în anii ‘50 Casa Copilului.

La nici două săptămâni de când a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava, fostul primar Antonie Solomon are din nou probleme cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). De data aceasta, Antonie Solomon, dar și Nicoleta Miulescu, secretara Primăriei Craiova, și Liana Carmen Grigorie, fost consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul primăriei, sunt acuzați că au retrocedat un imobil și un teren care fuseseră donate statului.

Potrivit anchetatorilor, „în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova și preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001, împreună cu cele două inculpate, și-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1.310 mp şi clădire în suprafaţă de 330 mp, situat în municipiul Craiova“.

Cum a fost retrocedat ilegal un imobil din centrul Craiovei

În ediția din data de 10 decembrie („DNA sapă după retrocedările ilegale de la primărie“), GdS prezenta pe larg acest caz, dar și faptul că Primăria Craiova s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 660.000 de euro.

Astfel, într-o adresă trimisă Primăriei Craiova, procurorii DNA au explicat cum au fost retrocedate ilegal un imobil și un teren de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Este vorba de o clădire de 300 de metri pătrați și un teren de 1.300 de metri pătrați din curtea Spitalului „Filantropia“, unde a funcționat în anii ‘50 Casa Copilului.


Procurorii anticorupție susțin că fostul consilier juridic nu a consemnat în referatul adresat Comisiei de Aplicare a Legii nr. 10/2001 rezultatul verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu pentru atestarea calității de moștenitor a proprietarului imobilului, nu a consemnat rezultatul real al verificării actelor juridice privind modul în care imobilul a fost preluat de stat și nici pe cel al verificării actelor juridice prezentate de Gabriela Cîmpeanu, care să ateste deținerea proprietății de către ascendentul/testatorul solicitantei. Astfel, procurorii au descoperit că, de fapt, imobilul revendicat de Cîmpeanu nu aparținuse tatălui ei, ci fratelui acestuia, și nici nu fusese naționalizat de stat, ci donat statului. „Din actele de urmărire penală (…) a rezultat că imobilul (…) nu putea face obiectul retrocedării în baza Legii nr. 10/2001, nefiind preluat abuziv de stat în perioada 6.03.1945 – 22.12.1989, ci fiind donat prin act autentic statului român la 3.12.1951, actul de donație fiind autentificat la grefa Tribunalului Dolj. A rezultat, de asemenea, că imobilul nu a aparținut tatălui adoptiv al solicitantei Cîmpeanu Gabriela, Urdăreanu Ion, ci fratelui acestuia, Urdăreanu Constantin“, se arată într-o adresă a DNA Craiova trimisă Primăriei Craiova, înregistrată pe 21.11.2014.

Cu toate acestea, fostul consilier juridic Carmen Grigorie „a atestat faptul neadevărat“ că imobilul a fost naționalizat în baza Decretului nr. 92/1950, aspect preluat ca atare de Serviciul Registrului Agricol și Patrimoniu al primăriei care a întocmit procesele-verbale privind starea de fapt a imobilului. Pe baza acestor procese-verbale s-a emis dispoziția de restituire în natură a imobilului.

Dispoziția a fost semnată de primarul Antonie Solomon pe 19 iulie 2007, iar documentul o făcea proprietară pe Gabriela Cîmpeanu pe o suprafață de 1.310 metri pătrați de teren dintr-un total de 1.520 de metri pătrați și o clădire cu o suprafață construită de 330 de metri pătrați. Pentru diferența de 210 metri pătrați, Cîmpeanu a fost propusă la despăgubiri. Cinci luni mai târziu, în decembrie 2007, Cîmpeanu a vândut clădirea și terenul firmei Mitliv Exim pentru suma de 660.000 de euro. La începutul lunii decembrie, Primăria Craiova a comunicat DNA Craiova să se constituie parte civilă în dosarul penal cu suma de 660.000 de euro.

Trei inculpați la judecată

Luni, 22 decembrie, procurorii anticorupție din Craiova au comunicat că, pe lângă inculpata Carmen Grigorie, au dispus trimiterea în judecată și a fostului primar Antonie Solomon și a secretarei primăriei, Nicoleta Miulescu. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: SOLOMON ANTONIE, la data faptelor primar al municipiului Craiova, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, GRIGORIE CARMEN LIANA, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), MIULESCU NICOLETA, secretar al municipiului Craiova, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu“. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, iar procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului pe mai multe imobile ce aparțin inculpaților Antonie Solomon şi Nicoleta Miulescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 23 decembrie 2014

Actualitate

» Videoconferinţă cu prefecţii
» Mehedinţi: Aglomeraţie la Vama Porţile de Fier I înainte de Sărbători
» Astăzi se marchează trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea în România a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice
» Ce îşi doresc profesorii de la 2015?
» Modificări ISU: Şefii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor trebui să lucreze lângă prefect
» Scandalul de plagiat al Olguței Vasilescu ia amploare
» Şeful SIPI Suceava, reţinut 24 de ore în dosarul privind fapte de corupţie
» Şeful Inspectoratului General de Aviaţie din MAI, eliberat din funcţie
» Comisia de Etică a Universității București a publicat referatul de expertiză privind teza de doctorat a Olguței Vasilescu
» Ministrul de Interne: Procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi reanalizate, elicopterele SMURD rămân la sol
» Raport: Numărul de jurnaliști străini uciși în întreaga lume a crescut în 2014
» Andrei Hrebenciuc, cercetat în arest la domiciliu, Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv

Local

» Sărbători fericite, acasă
» Olt: Cadouri de Crăciun oferite de jandarmi pentru 15 familii nevoiaşe
» Mehedinţi: Proiectil neexplodat, ridicat de pompierii de la ISU Drobeta

Dolj

» 2014, un an bun pentru Aeroportul din Craiova
» Când dispare șantierul de la Rond?
» Brabova, o comună tristă de Sărbatori
» Craiova: Firmă de la Marlorex prinsă cu peste 1.000 de litri de vin contrafăcut
» Craiova: Ami şi Grasu XXL cântă la Craiova, de Revelion
» Craiova: Programul mijloacelor de transport în comun în perioada Sărbătorilor de iarnă
» Dolj: Jaf la o benzinărie din comuna Teasc
» Craiova: Program normal de lucru pentru colectarea gunoiului de Sărbători
» Craiova: Copiii defavorizaţi, invitaţi la film de Cinema Colours
» Dolj: Peste 700 de persoane nevoiașe au fost sprijinite de Asociația Vasiliada în preajma sărbătorilor de iarnă
» Craiova: Zece expoziţii deschise la Muzeul Olteniei, în perioada Sărbătorilor de iarnă
» Craiova: La volan cu o alcoolemie de 0,83 mg/l, pe Aleea 4 Şiminic
» Bănia și-a premiat scriitorii
» Semafoarele „inteligente“ din Craiova, undă verde la haos
» Ce schimbări cer profesorii în noua Lege a Educației
» Factura la căldură s-a încins puțin
» Ziua victoriei Revoluţiei, marcată şi la Craiova
» Cerșetoria, meseria copilului lipsit de noroc
» Dr. Maria Moța: Avem bolnavi care din cauza condițiilor refuză internarea
» Solomon și Nicoleta Miulescu, la judecată pentru abuz în serviciu
» Un sfert dintre agricultorii din Brabova, fără subvenția de la APIA

Gorj

» Cod Galben de vânt în Gorj şi Vâlcea
» Gorj: Cadouri pentru familiile din Polovragi afectate de inundaţiile din această vară
» Gorj: Lovit de maşină pe trecerea de pietoni
» Eroii-martiri din 1989 au fost comemorați la Târgu Jiu

Sport

» Fotbal – Costel Pantilimon, în echipa etapei din Premier League
» Baschet (m): SCM-U Craiova a pierdut pe terenul penultimei clasate
» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu şi-a stabilit programul precompetiţional
» Fotbal – CFR Cluj şi Astra Giurgiu, excluse din cupele europene în următoarele trei sezoane
» Fotbal – Adrian Mutu vrea să se antreneze cu AC Fiorentina
» Tenis – Cristina Ene s-a calificat în optimile turneului ITF de la Pune (India)
» Incertitudinea planează asupra ACSVM Craiova
» Donose vrea sănătate și pe CSU în Liga Europa

Sanatate

» Cutremur în Sănătate: Sub ameninţarea conflictului de interese, zeci de medici demisionează din comisiile Ministerului Sănătăţii de care depind câştigurile industriei farmaceutice

Magazin

» A murit cântărețul Joe Cocker

Top